Fan(atic)
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 10201
|
|
Tot rev. Zau:
n exclusivitate la ZAU! Pe urmele copilariei lui Pavel Stratan
„Numai ce-i cantat din suflet in suflet patrunde’’
Pavel avea 7 ani cand a cantat prima data la chitara pe o scena; iar sase ani mai tarziu a compus primele versuri, pentru ca in 1996 sa aiba o prima experienta scenica in calitate de scamator. Acum nu este spectacol in care sa nu faca scamatorii cu monedele, cartile de joc, cu funiile. Pentru numarul cu taierea funiei a muncit cinci ani, citindu-l pe Iosefini. A absolvit Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice. Pasiunile sale sunt muzica, versurile, scamatoriile si sportul. Invidiaza pe altii, dar se straduie, dupa cum ne-a marturisit, sa faca mai bine ca ei. Ii place sa viseze numai cand doarme. Norocul cel mare, in opinia sa, este ca s-a nascut de ziua lui, iar cea mai mare dorinta este sa nu-i dispara niciodata dorinta. Carcotasul Serban Huidu este cel care a inceput sa promoveze la radio piesele basarabeanului. Tot el l-a prezentat lui Dan Popi, directorul casei de discuri Media Services. Videoclipul primei piese extrase („Eu beu“) de pe albumul „Amintiri din copilarie“ s-a filmat in statiunea Jupiter, sub apa, in piscina hotelului California. Regizorul Dragos Buliga spune despre lucrul cu Stratan: „Pavel s-a descurcat foarte bine la filmari, dar era sa raceasca pentru ca apa a fost extrem de rece“. Romania a cucerit-o intr-o singura luna de la venirea de la Chisinau. Are o fetita, Cleopatra, de pe acum celebra, iar sotia sa, Rodica, este inginer constructor. 80 la suta din piesele sale au ca tema principala bautura. In timpul liber se ocupa cu TaiQuanDo, un sport de forta, dar face si culturism.
Cantaretul copilariei
Am ajuns la Niscani, sat de peste Prut, din raionul Calarasi, cu peste 3.000 de case, o biserica si o discoteca si am constatat ca localitatea e plina de Stratani, de la primar pana la profesoarele de la scoala. L-am cunoscut pe rotofeiul Cota, fostul prieten din copilarie al lui Pavel, acum mustaciosul fiind proprietar de magazin, pe un alt tovaras de boroboate, Balaban. Toti din gasca, adica si Vanea, Mitea Fon, Ghita Banditu, ultimul o figura pe vremuri, mi-au vorbit de Pavlic, unicul, dar si de serile petrecute la poarta lui Vasile Mangu. Mi s-a spus ca inainte cu ceva timp mai trecuse prin zona o colega de la un saptamanal iesean. Primul rapsod al grupului aflu c-a fost Costica Vrabiuta, care l-a invatat pe Vanea sa cante la chitara, iar de la acesta a deprins si Pavel primele acorduri. Cu o zdranganeala, o banca de jumeri, plus un vin de Prima, timpul trecea pe neobservate, filozofeaza Ion Bocsa, fostul gropar al satului. Intr-un beci din apropiere se intamplau cele mai mari betii, coroborat cu seca, un popular joc de carti. Astazi, Costica Mangu si Malai sunt imbatraniti de vinul consumat, dar tot isi aduc aminte de fasneata Tania lui Gradinaru care-i mascarea. Despre Pavel mic isi aduc aminte ca de abia isi tara chicioarele, avand la el o chitara veche pe care ai lui i-au luat-o la 14 ani de la Chisinau. Seamana cu unul dintre cei doi pici care-si taraie hamletii cazuti in vine prin curtea lui Ghita Banditu. Toti cu care am palavragit sunt suparati ca fostul lor tovaras de seca n-a facut un cantec si despre gaina lui, Gulica, una care se tinea mereu aproape de actuala vedeta, a carei poveste o stie tot satul. In rest, toate fetele din cantece (Zina, Clara, Lidia, Lealea, Nina, Raia, Maria, Luluta, Liza, tanti Nina si tanti Zina, Veronica, Lili) s-au maritat si au plecat.
Fratii
Pavel mai are un frate, Nelu-Vanea si o sora mai mare, Liusea, ambii stabiliti la Chisinau. Tatal lor era tractorist si a murit in 1992 intr-un accident. A vrut ca mezinul sa-l urmeze in profesiune si din fericire asta nu s-a intamplat. Doar mama, Polixenia, acum la 62 de ani, fosta vanzatoare un sfert de veac in sat, traieste in vechea casa batraneasca cu cinci camarute si zugraveala cu doi cerbi si o floare la mijloc, bucurandu-se ca bunica pentru Cleopatra, care este „o minune dumnezeiasca’’. Are un gard nou de lemn si ceva diabet, dar si un nou pui de om, nacealnik pe gaz. Liusea, are un stand cu CD-uri si casete intr-un magazin de articole sportive din centrul orasului si printr-un joc al destinului a ajuns sa vanda albumele celor doi frati, dar si al nepoatei Cleo. Nelu are cinci ani mai putin decat Pavel si o casa importanta de discuri, Trimedial Music. A scos un album numai cu megahituri, plus trei albume in slang moldovenesc pentru Pavlic in 2002, din care a vandut, fara reclama, 50.000 bucati. Asta, desi la radio si televiziuni li se reprosa ca promoveaza atat subcultura, cat si consumul de alcool, desi bautura in piesele lui Stratan este adusa doar pentru ironie. Este bucuros ca Pavel canta muzica folk ruseasca, cu versuri moldovenesti si este convins ca succesul s-a datorat producatorului Dan Popi, care a mirosit ca astfel de gen va prinde in Romania. Asta dupa ce muzica lui Pavel a ajuns dincoace de Prut, prin carcotasii Huidu si Gainusa.
Fenomenala familie Stratan
Prima lovitura la venirea in Romania a lui Stratan a fost „Eu beu...“, urmata imediat de alta, la fel de apreciata, „M-am nascut de ziua mea“. Acum lucreaza la al patrulea album si pregateste chiar un volum de proza. Are la activ peste 400 de recitaluri si mai bine de 300.000 de albume vandute. Anul trecut a aparut pe piata primul album al fiicei sale, Cleopatra, „La varsta de 3 ani“. Ea a vandut deja albume de 300.000 de euro si a ajuns sa castige 10.000 de euro la o singura aparitie doar pentru a canta melodia „Ghita“, fiind oficial cea mai scumpa artista din Romania. Daca e sa dam crezare vocilor din showbizz, care spun ca artistul basarabean primeste circa 2.000 de euro pentru fiecare aparitie „muzicala“, rezulta ca numai din recitaluri i-au intrat in buzunar intre 500-800.000 de euro, la care, prin vanzarea albumelor, s-a mai adaugat cel putin 1 milion de euro. Scadem procentele care merg spre casa de discuri, impresari si manageri, plus impozitele si tot mai gasim ceva in pusculita familiei Stratan. In aceasta iarna, Cleopatra a primit de la casa de discuri Cat Music triplul disc de diamant pentru vanzari de peste 150.000 de exemplare din albumul sau de debut.
Copyright © Zau! - 2007
_______________________________________ "Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."
|
|