Pavel Stratan pentru inimile tuturor
Inregistreazate si lasa parerea ta.
Lista Forumurilor Pe Tematici
Pavel Stratan pentru inimile tuturor | Reguli | Inregistrare | Login

POZE PAVEL STRATAN PENTRU INIMILE TUTUROR

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
GeorgianaIoana
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 63 ani
Pavel Stratan pentru inimile tuturor / Articole din presa / DIVERSE ARTICOLE Moderat de Fan(atic), dana, lulutza92, pavel stratan
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3 4 ... 5
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Concerte. Ne-a cucerit inimile cât ai clipi din ochi: are voce, talent, stil, bun-simţ, căldură; despre cantautorul Pavel Stratan este vorba. Artistul, comparat adesea cu regretatul Vladimir Vâsoţki (fostul soţ al Marinei Vlady...) va concerta, chiar de "Moş Nicolae", în Sala "Olimpia" (6 decembrie, ora 20).
BANATEANUL, DEC.2004


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
La Diverta-Universităţii, în topul vânzărilor se află Pavel Stratan, O-Zone şi compilaţia de muzică uşoară românească "Cântecele noastre toate". La capitolul formaţii străine, Diverta a vândut bine Ruslana, Shakira şi Analia Selis. Cea mai bine vândută formaţie clujeană la Diverta este "The Night Loosers".
IESEANUL


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Topuri bune si "nebune" in muzica romaneasca
Sâmbătă , 6 Ianuarie

Analizand, acum, la inceput de an, situatia formatiilor muzicale romanesti si a solistilor romani, constatam ca cel mai bun critic ramane ascultatorul obisnuit, care stie sa aprecieze la adevarata valoare un artist. Parerea tuturor conteaza si oricine poate sa-si exprime opinia in domeniul muzical pe site-ul. Aruncand o privire in topurile bune si "nebune", observam ca in Topul celor mai buni conduce detasat Holograf, urmata de formatia DJ Project si de Florin Chilian, care aduce un alt stil in muzica romaneasca. De mentionat ca Mihai Traistariu se afla pe locul 4 la aceasta categorie. Dar sa vedem cum arata Topul celor cu cea mai buna imagine. Pe locul 1 se afla Morandi, iar la distanta mare, pe locul 2, Iris, locul 3 fiind ocupat de Pavel Stratan, tatal micutei Cleopatra Stratan, care se afla pe locul 1 in Topul 10 MP3. =D
Romania libera

Modificat de Fan(atic) (acum 17 ani)


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
CINE POATE DESCHIDE PAGINA ASTA (EU, EVIDENT, NU!)???????????


[PDF]
adrian mironescu
Format de fişier: PDF/Adobe Acrobat - Versiunea HTML
DIGI PHOTO. logo realizat pentru un concurs studentesc de fotografie digitala ... materiale tiparite pentru un concert al lui Pavel Stratan din Iasi ... - Pagini similare


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
MUZICA
INTERVIU CU PAVEL STRATAN

Pavel Stratan
de Gabriel Teodor Gherasim, New York

   



Pavel Stratan: Sunt nãscut la 11 noiembrie 1970, în satul Niscani - zona Cãlãrasi, Republica Moldova, într-o familie de muncitori, cãrora le plãcea orice, în afarã de muzicã.

Dacã cineva m-ar întreba de ce nu as cânta într-o tarã strãinã, sau mai corect spus în altã limbã decât în românã, indiferent de teritoriu, rãspunsul ar fi simplu: pentru cã nu as avea cu cine dialoga. Iar de unde-mi apare acest ton blând si sfãtos, si plin de umor? - Doar din suflet.

G.G.: Cum au primit consãtenii dvs "publicizarea" propriului univers sãtesc (de fapt un univers în care s-au regãsit si multi alti sãteni din Moldova/România), mai ales cei care s-ar fi simtit cu "musca pe cãciulã"? V-au ostracizat sau v-au încurajat ca sã mergeti înainte?

P.S.: Nimeni nu m-a încurajat niciodatã sã merg înainte, si pânã la un moment dat, nici eu singur nu am avut aceastã intentie. Dacã îmi spunea cineva cã mãcar o piesã de-a mea meritã sã fie cântatã la vre-un post de radio sau de televiziune, nu mi-ar fi venit sã-l cred. De aceea si acum, când cânt la spectacole sau când fac înregistrãri, o fac din tot sufletul si cu toatã recunostinta pentru spectatorii si ascultãtorii mei.

G.G.: În ce mãsurã sprijinul familiei a fãcut posibilã aparitia primului album?

P.S.: Un rol foarte important a jucat sotia mea în acest început de poveste, pe ea cunoscând-o într-o searã, la aniversarea unei zile de nastere, unde pentru prima oarã am cântat la chitarã piesa "În satul nostru". Deci si simbolic si la nivelul practic de mai târziu, sotia mea a devenit muza mea.

G.G.:  Multi admiratori de-ai dumneavoastrã se întreabã ce muzicieni v-au servit ca inspiratie muzicalã?

P.S.: Sunt un om cãruia îi plac toate genurile de muzicã. Am fost crescut atât cu muzica celebrilor Beattles, ABBA, Boney M, cât si cu muzica lui Visotchi. Mai târziu am devenit un admirator al cântãretului Toi. În prezent acasã cu sotia ascult muzicã clasicã, iar din artistii români îmi plac toate trupele care fac genul hip-hop. Tot cu aceeasi plãcere ascult folk, rock, dans, house, RMB, etno, muzicã popularã, precum si manele.

G.G.: Lansarea albumului "Amintiri din Copilãrie 3" (2005) ati fãcut-o la Sala Palatului din Bucuresti, dupã revelatia de "cel mai bine vândut cantautor din România". Aici, în premierã, a concertat la unul din cântecele dumneavoastrã si micuta Cleopatra Stratan, care la numai trei anisori pãseste pe urmele tatãlui. Sala era arhiplinã nu numai de adulti, dar si de copii, care, fãrã sã înteleagã neapãrat versurile cântecelor cu subecte mai.. adulte, par sã vã aprecieze melodiile fãrã nici o rezervã. Cum explicati aceastã "invazie" la spectacolele dvs, atât a adultilor cât si a micutilor?






   

P.S.: Datoritã faptului cã mi-a fost înteles corect mesajul pieselor, pãrintii nu s-au sfiit sã-si aducã copiii de acasã, venind la vre-un concert de-al meu cu ei si transformând astfel spectacolele mele, într-un eveniment de familie.

G.G.: În "Amintiri 3" se vede o tranzitie de conceptie în repertoriu, de la ilarul personaj Dudu (Stau si numãr fulgii de omãt/ Afarã la luminã/ Eu desearã vreau sã nu mã îmbãt/ Dar nu gãsesc pricinã), la duetul duios cu Cleopatra din "Mama" (Când noaptea intrã în odãi/ Si lumânarea se aprinde/ Iar pe obraji din ochii tãi/ O lacrimã se asfinte). Albumul îl dedicati sotiei Rodica. Ce înseamnã familia pentru dumneavoastrã?

P.S.: Mã consider cel mai fericit bãrbat din lume, pentru cã am o sotie cu care am înteles cã în viatã nu trebuie sã te gândesti ce trebuie sã faci pentru a trãi bine, dar trebuie doar sã te simti bine de la cum trãiesti.

G.G.: Printre multele spectacole la care participati, ati fost un interpret principal al Revelionului transmis de cãtre Televiziunea Românã. Cum evaluati dinamica dintre apartheidul vizelor instaurat de Bucuresti fatã de etnicii români din Moldova si Ucraina si apartheidul instaurat de Chisinãu cu distinctia artificialã între "popoarele" român/moldovean?

P.S.: Desi mã abtin ca sã fac aprecieri politice, pot sã vã spun cã sufleteste as câstiga orice concurs lansat sub egida "Români din toate tãrile uniti-vã!".

G.G.: Ce planuri de spectacole si de noi înregistrãri aveti trasate mai departe?

P.S.: În vara acestui an pregãtesc lansarea fiicei mele - Cleopatra în vârstã de 3 anisori - la scarã mare. Lansarea va avea loc la Sala Palatului, unde micuta mea va avea de interpretat 28 de piese, acompaniatã de trupa Milenium, dintre care vor fi cântate 16 piese din albumele mele si 12 piese din albumul ei de debut. Vã dati bine seama cã acest proiect - care vine si cu emotiile de rigoare - este unicul la care lucrez si atunci când dorm.

G.G.: Multi români din SUA se "americanizeazã" dupã câtiva ani de emigrare, uitându-si limba si cultura de bastinã. De ce credeti cã-i important ca acestia sã-si mentinã totusi aceste valori native si sã le împãrtãseascã mai departe si copiilor lor?

P.S.: Pentru cã limba si cultura nativã sunt tot asa de importante pentru români cât si celelalte calitãti ale lor - muncitori, gospodari, harnici, darnici, întelegãtori, primitori, sufletisti, iubitori si buni la inimã. Românii n-au venit formati frumos de aiurea. Au venit din aceeasi tarã care le-a dat limba, pãrintii, educatia si cultura de bastinã. Iar copiii nostri au nevoie si de asa ceva, nu numai de note bune la scoalã si sã se îmbogãteascã material.

G.G.: Pe când în turneu în Statele Unite?

P.S.: Ideea îmi place, dar n-am fãcut nici un plan încã.

G.G.: Cum puteti fi contactat?

P.S.: Prin doamna Veronica Chirnoagã, agenta mea de reprezentantã. Tel: 011-40-754.102.801; 011-40-742.772.550 sau; ; .

TRANSATLANTIC.COM/FORUM
De Gabriel Teodor Gherasim, New York


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Nu pot intra pe nici un site...cade netul...
Asa ca va dau numai indicii, in rest...mai munciti si voi!
Mai ales Flaviu, ca tot mi-a facut semne de pe chat!


De baladist, pentru ca nu-i lipseste niciodata chitara si niciodata nu ... Cantaret de ocazie, avand ca meserie poezia, Pavel Stratan vine dintr-o lume ...
xxl.weblog.ro/2005-06-03/34409/Oameni.html -

Modificat de Fan(atic) (acum 17 ani)


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
marius
Fan Adevarat

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 375

Fan(atic) a scris:

[PDF]
adrian mironescu
Format de fi?ier: PDF/Adobe Acrobat - Versiunea HTML
DIGI PHOTO. logo realizat pentru un concurs studentesc de fotografie digitala ... materiale tiparite pentru un concert al lui Pavel Stratan din Iasi ... - Pagini similare


diverse articole fan(atic) fi?ier: pdf/adobe acrobat versiunea htmldigi photo. logo realizat pentru

26.9KB


_______________________________________
Trebuie-n viata sa te grabesti incet
De vrei la timp sa intarzii

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Coperta revistei Felicia:

diverse articole coperta revistei felicia:

43.8KB

Modificat de Fan(atic) (acum 17 ani)


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Si articolul:

Cleopatra Stratan, fetita de diamant


O copila minunata, aceasta e parerea celor care o vad si o asculta pe Cleopatra Stratan. Insa neindoios are stofa de vedeta daca, la numai 3 ani si jumatate, a facut fata cu brio unui concert live care a durat doua ore


Cleopatra Stratan canta despre cineva pe care inca nu l-a intalnit. Daca o intrebi cine este Ghita, nu-ti poate raspunde, pentru simplul fapt ca Ghita... inca n-a venit la portita. Nici macar Pavel Stratan, tatal sau, n-a aflat inca secretul personajului din cantec. Amandoi, fata si tata, il cauta de ceva timp incoace. Ideea a fost a lui Pavel Stratan, care a vrut sa-i faca fiicei o melodie care sa „musteasca” de universul copilariei. Asa ca, abia dupa ce l-a inventat pe Ghita, Stratan a inceput sa-l caute. De cand a inceput cu adevarat succesul Cleopatrei, din luna august a anului trecut, cei doi incearca sa gaseasca un echivalent in realitate al unei entitati care inca nu a luat forma nici de catel, nici de purcel, nici de omulet. Cleopatra se mai joaca inca pe scena, ca si in viata particulara, cu cineva care a cucerit publicul fara sa se arate...

Copil ca orice copil

Pavel Stratan se straduieste sa-i ofere Cleopatrei o viata cat de poate de normala. Cleo are papusi preferate, ii place inghetata si se joaca la fel ca orice alta fetita de varsta ei. Tatal i-a descoperit talentul foarte devreme. De pe vremea cand nici nu vorbea inca, micuta era extrem de atenta la repetitiile pe care le facea tatal ei. Ii placea sa asculte orice fel de muzica, dar atunci cand auzea undeva piesele cu vocea tatalui Cleopatra fredona pe limba ei de bebelus. Pana intr-o zi cand, inainte de a scoate primul cuvintel, a inganat perfect linia melodica a unei piese pe care el o canta doar acompaniat de chitara. Pavel Stratan e convins de faptul ca fiica lui a inceput repede sa vorbeasca special pentru a putea sa cante cu el. Acum ea si-a luat foarte in serios rolul de cantareata. A invatat fara prea mult efort versurile pieselor si la 3 ani stia melodiile necesare unui concert.

Unu, doi, trei

Cleopatra studiaza doua limbi straine: germana si engleza. Cel mai mult ii place sa numere in germana, i se pare simplu si o ia ca pe o joaca. Daca ar numara in limba preferata discurile pe care i le-au cumparat romanii ar ajunge la suma impresionanta de 150.000 de CD-uri vandute, performanta care l-a si convins pe patronul casei de discuri Media Services, Dan Popi, sa-i acorde Triplul Disc de Diamant. Cleopatra este primul solist din Romania care se poate lauda cu acest trofeu. Este, pastrand proportiile, egala celor de la O-zone, detinatori ai Discului de Platina.
Planurile de lansare pe piata internationala sunt in curs de finalizare, asa ca nu se stie pana unde va ajunge succesul „fetitei de diamant”, cum a fost numita de presa Cleopatra Stratan.

Articol scris de Amorena Minculescu

diverse articole articolul: cleopatra stratan, fetita diamanto copila minunata, aceasta parerea

10.9KB


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Music.md:
Pavel Stratan spune doar adevărul      02.10.2006

Cântă în dulcele grai moldovenesc, oferă autografe cu grafie chirilică şi este un nume sonor al muzicii româneşti – Pavel Stratan. Basarabeanul talentat a dat peste cap stereotipuri, înregistrând succese, vorba din poveste, cât alţii în decenii, el doar în vreo doi ani. A ieşit în scenă, a cântat şi dragostea publicului s-a lipit precum un magnet. Sute de mii de casete şi CD-uri vândute, săli arhipline şi lume extaziată – ăsta e talentul care a pus pe jar showbussinessul. Cântecele lui au o melancolie aparte şi un umor deosebit, ceea ce le oferă un farmec nepereche. Dacă despre unii s-a spus că reprezintă un stil sau altul de muzică, pentru a-l caracteriza pe Pavel a fost inventat ceva aparte - stilul „Stratan”. Chiar dacă gurile rele spun că este fiţos şi-şi dă aere de vedetă, Pavel este o fire calmă şi modestă, iar după ce schimbi două, trei vorbe, îţi dai seama că simplitatea lui Stratan a şi creat un adevărat fenomen în muzica românească. De ceva timp pe piaţă apare încă o revelaţie Stratan – Cleopatra, fiica lui Pavel. De trei anişori jumate, debutul ei în scena mare a însemnat o adevărată CooLminaţie. Mi-am dorit ca să discut cu ambele vedete din familia Stratan, dar mica steluţă era la repetiţie alături de formaţia „Millenium”. Pavel a avut o mulţime de roluri în dialogul nostru – artist, impresar, producător şi, evident, tată grijuliu şi soţ iubitor.

- Pavele, ai lansat trei volume „Amintiri din copilărie”, care s-au vândut ca pâinea caldă. Prin ce crezi că îi convingi pe oameni că merită să fii ascultat?

- Cânt din tot sufletul şi orice cuvânt înseamnă o trăire, o faptă. Eu sunt doar un povestitor, iar fiecare ascultător încearcă să înţeleagă, aşa cum îl ajunge capul, ceea ce am vrut să spun eu. Oamenii fac paralele, îşi imaginează că sunt eroi, că au trecut şi ei prin astfel de întâmplări.

- Ai foarte multe cântece despre copilăria de la Nişcani, Călăraşi. Sunt adevărate sau nu prea?

- Nu am exagerat cu nimic, pur şi simplu puţină lume a scris despre năzbâtiile pe care le-a făcut în copilărie. Eu am avut curajul. Totul este adevărat – şi paparele pe care le luam de la tata, şi boroboaţele. Eram copil, iar trăsnăile îmi ieşeau de parcă erau înscenate. Luam bătaie, dar de şotii nu mă lăsam. Cureaua cu care m-a bătut tata, eu am făcut-o bucăţi. Luluţa, Zina, Vasile Mangu, Ghiţă sunt personaje reale în situaţii adevărate, iar când cânt piesele în ochii mei se derulează scene, de parcă aş privi un film.

- De ce atunci când interpretezi piesa „Visul” îţi apar lacrimi, iar în sală parcă se aşterne umbra tristeţii?

- Este un cântec pe care l-am scris în memoria tatălui meu şi nu pot sta rece atunci când interpretez această piesă. Taică-meu a plecat foarte devreme de printre noi. „Am început să-l iubesc mai târziu, când era deja prea târziu”, începe cântecul. Copilăria mea ar fi fost cu totul alta, dacă nu ar fi fost tata, iar cântecele ar fi avut o altă culoare. De aceea plâng de fiecare dată când interpretez această piesă.

- Dacă ai reveni în copilărie ce scene ai schimba?

- Doar când eram copil mă gândeam să schimb ceva. Pe atunci multe lucruri nu-mi plăceau, ori acum le accept. Cred că doar aşa trebuia să stea toate lucrurile, pentru că altfel nu avea să-mi fie interesant. Atunci când tata mă certa, mi se părea că eram un copil zbânţuit. La sigur, toţi copiii au fost ca mine. Chiar dacă luam bătăiţă, oricum nu mă lăsam de trăsnăi. Astăzi îmi amintesc cu emoţii şi plăcere despre acei ani.

- Mai păstrezi chitara la care ai început să cânţi pe când aveai şapte ani?

- Din păcate – nu. Nici nu pot şti unde s-ar putea găsi acea chitară, dar dacă se află undeva, la sigur nu o îmi va da nimeni înapoi. Dar am chitara cu care am debutat la noi şi în România. Am mai multe chitare, dar este unica cu care mă prezint la toate concertele şi emisiunile.

- Ce artişti admirai şi le cântai piesele?

- Am crescut cu piesele Silviei Grigore, ale lui Iurie Sadovnic. Le-am fredonat şi le-am cântat la chitară.

- Cum au fost anii de şcoală?

- Am foarte multe amintiri de atunci. În următorul album, nu ştiu dacă o să se numească „Amintiri din adolescenţă”, dar cam spre asta bat, voi cânta mai multe piese despre anii de şcoală şi peripeţiile pe care le-am făcut eu sau colegii. Întotdeauna când trec prin curtea şcolii mă încearcă amintiri deosebite, sufletul mi-e plin de nostalgie, dar şi de bucurie.

- Erai un băiat cuminte?

- Cuminte...?! (râde) nu prea.

- Majoritatea eroilor din piesele tale sunt de acolo, de la Nişcani, Călăraşi – Ghiţă, Luluţa, Vasile Mangu etc. Te întâlneşti cu ei, care este reacţia când aud cântecele, când te văd pe tine autorul versurilor şi muzicii?

- Sunt foarte fericiţi şi bucuroşi. Când am lansat volumul trei al albumului „Amintiri din copilărie”, la Chişinău, m-am străduit să-i aduc pe toţi eroii, care au stat pe primele rânduri. Înaintea concertului i-am prezentat – uite ăsta e Vasile Mangu, asta e Luluţa, ăsta e Ghiţă.

- „Amintiri din copilărie”, rămâne a fi doar un produs audio-video?

- De mai mult timp îmi doresc să apară o carte. Am răsfoit caietele cu amintiri şi acum muncesc. Sper că în viitorul apropiat, cei care mă admiră vor avea posibilitatea să citească amintirile din copilărie.

- Pavele, afirmi că niciodată nu ai cântat şi nu vei cânta ceea ce trebuie să fie, ci doar ceea ce a fost. De ce?

- Nu-mi place şi nici nu vreau să fiu un fel de prevăzător. Nu ştiu cât de corect poţi să cânţi ce va fi, pe când ceea ce a fost în anii copilăriei ar fi păcat să nu scriu şi să nu cânt.

- Este adevărat că fiecare înţelege o piesă sau alta aşa cum vrea sau cum îşi imaginează atunci când o ascultă. Dacă spui că piesele tale sunt doar amintiri, atunci când cânţi despre beţie... care este doza de adevăr şi ce ar trebui să ştim despre Pavel Stratan?

- Aceeaşi întrebare mi-a pus-o Cleopatra: “De ce toată ziua cânţi prin casă piesa „Eu beu”, dar niciodată nu te-am văzut să bei măcar un strop?” Eu nu am piese despre beţie şi băutură. Eu fac o ironie asupra băuturii, dar nu îndemn oamenii să bea. Eu nu consum alcool şi duc un mod de viaţă normal şi sănătos. Când va apărea cartea, lumea o să-şi dea seamă că eu nici pe departe nu cânt despre băutură şi când o s-o citească o să-şi dea seama de ce eu cânt despre anumite lucruri. Nu am dat o explicaţie şi cred că niciodată nu voi da pieselor mele, pentru că-şi pierd farmecul pentru omul care o ascultă. Eu am încercat să-i explic cuiva despre ce e piesa „Eu beu”, la care el a spus „Eu credeam că acolo se întâmplă cu totul altceva.” Şi când a început s-o asculte nu mai vedea ce şi-a închipuit prima dată. Lui i-a plăcut deodată şi el aşa a crezut în ea. Dacă ascultă zece oameni o piesă de a mea, fiecare o înţelege în parte şi se regăseşte în felul său.

- Cum reacţionezi atunci când eşti criticat?

- Reacţionez foarte bine, la orice critică, pentru că nu există piesă sau vers care să fi plăcut la toţi. Vorba ceea: „Gusturile nu se discută”. Eu mă strădui să ascult, să discut cu cei cărora le place şi nu cu cei care nu mă plac. Dacă să zicem cuiva nu-i place poate să nu asculte, este foarte uşor. Mă strădui să nu discut pe teme de genul ce nu le place, pentru că viaţa e prea scurtă să iroseşti timpul pentru bârfe şi lucruri care nu toată lumea le înţelege.

- Ai fost învinuit de unii interpreţi din Moldova de plagiat. Te-aş ruga să comentezi.

- Informaţia asta a fost dată de nişte invidioşi. Pentru a afirma aşa ceva despre un interpret trebuie să ai dovezi. Cineva pur şi simplu a spus că Pavel Stratan a plagiat, dar nu a argumentat. Cine mă ştia pe mine şi cine-mi cunoaşte muzică a înţeles că acestea sunt nişte zvonuri, care niciodată nu merită a fi luate în seamă.

- Lumea zice că eşti fiţos, că ai cere prea mult pentru a te produce într-un concert? Ai făcut publice datele – e vorba de 2 mii de euro.

- Sigur aş putea să mă duc şi pentru mai puţin dacă mi se solicită şi dacă ştiu că aceşti oameni mă respectă şi mă apreciază. E altceva atunci când mi se propune să cânt într-un club de noapte, unde se fumează şi mai ales după miezul nopţii. Nu îmi pot permite un asemenea „lux”. Nu am susţinut şi nici nu o să susţin în aşa condiţii. Îmi place să activez cel mult până la ora 23.00. Cred că e normal, pentru că dacă voi cânta live în asemenea condiţii şi după miezul nopţii nu voi rezista mult pe piaţa muzicală.

- În acest an ai mai făcut o surpriză admiratorilor tăi – ai lansat-o Cleopatra, fiica de doar trei ani jumătate. Cum ai reuşit s-o modelezi sau ea a fost deschisă spre această colaborare a voastră?

- Când Cleopatra avea doi ani şi jumătate, concertam la mare. În timpul spectacolul m-am pomenit cu ea pe scenă, s-a apropiat de mine şi a spus: „Tăticu, vreau şi eu să cânt”.

- Ce piesă vroia să cânte?

- „Banii”. Foarte mult îi place. Şi eu am rămas plăcut surprins, dar nu ştiam ce să fac. Bine, i-am spus, noi o mai cântam acasă, apoi o să ieşim în scenă. Dar eu înţelegeam că e una să fredonezi piesele prin casă şi alta e să ieşi în scenă şi să le cânţi şi mai ales la o aşa vârstă. Nu am ştiut că atât de devreme Cleopatra o să iasă pe scenă. Mi se părea că o să se teamă de public. Nu a fost aşa. Publicul a reacţionat foarte rapid, a început s-o aplaude, iar ea era foarte bucuroasă.

- Înţelege că se lansează în showbussines sau e fericită că va cânta şi va primi multe bomboane şi jucării?

- Acuma ştie pe ce dată o să aibă lansarea şi câte piese o să cânte. Cleopatra va interpreta 28 de piese, 16 ale mele şi 12 ale ei. În afară de 28 de piese mai cunoaşte toate piesele care se aud la radio şi tv. Ei foarte mult îi place, cred că asta a şi făcut-o să înveţe atât de bine. Plus la asta nu doar o să-şi interpreteze piesele ei, dar o să-şi prezinte show-ul, va spune glumiţe şi va cânta. Eu nu am nicio treabă cu asta. Ea deschide show-ul, ea vorbeşte, discută cu publicul.

- E conştientă că trebuie să facă repetiţii?

- E foarte conştientă. Nu o fac din punct de vedere foarte serios, pentru ca să nu-i răpesc din farmecul copilăriei. Mă strădui să repet cu ea prin joacă. Nu vreau s-o stresez sau s-o încarc cu mai multă informaţie, pentru că ştim cu toţii că la copii „banda” e goală şi foarte repede se lipeşte tot, dar la câte ştie ea, câteodată... Hai să-ţi dau un exemplu, oricare piesă pe care eu i-am făcut-o, mie mi-au trebuit cel puţin patru zile să o învăţ, Cleopatrei, însă, i-a luat cel mult două ore.

- Ce face Rodica - soţia ta, tot activează în domeniul showbussinesului?

- Nu. Soţiei mele nu că nu i-ar place să cânte, dar cred că la cât eu sunt de timid şi emotiv, ea e şi mai şi nu şi-ar permite să iasă pe scenă să cânte.

- I-ai consacrat vreo piesă?

- Deocamdată nu. În alt volum, nu ştiu exact în care, dar va fi special pentru ea.

- Cum se împacă soţia cu două vedete în casă?

- Foarte bine. E fericită, mai ales atunci când Cleopatra îi dă o aşa întrebare: „Mămică, dar cum crezi, cine ştie mai multe piese – eu ori tata?”.

- Mama ta ce spune atunci când te aude cântând, te vede la tv?

- Cred că ţine mâna la inimă şi se roagă pentru mine să fie totul bine. Mă iubeşte foarte mult şi eu la fel.

Când presa a scris pentru prima dată despre el, Pavel Stratan a plâns şi s-a bucurat precum un copil. Nu a visat niciodată să se publice despre el prin ziare, să se producă la radio şi tv. Ştie că este ascultat şi admirat, dar după cum zice, niciodată nu va face muzică la kilogram sau kilometru. Pentru Pavel nu contează cantitatea, muzica nu şi-o transformă în marfă, pentru el contează calitatea şi este convins că astfel a reuşit să fie susţinut de sponsori şi solicitat de casele de discuri. Este cert că Pavel câştigă la propriu şi la figurat doar din faptul că face totul diferit de ceea ce fac alţii în muzică. Jocul de cuvinte a pătruns şi în rândurile pe care le-aţi citit dvs., pentru că a fost imposibil „să fug” de stilul „Stratan”.
Dinu RUSU


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Filosofia Cleopatrei Stratan la vârsta de trei ani&Stelele care îşi caută cerul      29.09.2006

Spectacolul „La vârsta de trei ani”, susţinut la Palatul Naţional de la Chişinău de micuţa vedetă Cleopatra Stratan începe cu multe aplauze, pe un ecran imens, publicul „devorează” secvenţe cu participarea artistei la diverse emisiuni tv. Primele hohote se fac auzite când pe pânză sunt demonstrate lecţiile în care Pavel Stratan îşi învaţă fiica să cânte şi să pronunţe corect.

În scenă, absolut fără emoţii, cu două codiţe şi ochelari pe cap, într-o rochiţă cu buline roşii, apare Cleopatra, se uită un pic în sală, de parcă vrea să-i cunoască pe toţi, apoi cu nonşalanţă începe să spună: „Mă numesc Cleopatra Stratan şi în ciuda vârstei de trei ani sunt hotărâtă să interpretez atât piese de pe albumul „Amintiri din copilărie”, cât şi de pe albumul meu – „La vârsta de trei”. Voi fi alături de tatăl meu şi voi fi acompaniată de trupa Millenium”. Cleopatra a lăsat play-back-ul şi fiţele pentru alţii care nu prea pot să cânte live. Evident, prima piesă interpretată de artistă a fost „Ghiţă”, cunoscută de miile de spectatori din sala palatului. Urmează flori şi jucării din partea colegilor de generaţie, cei mai înrăiţi fani ai artistei.

Cleopatra a mai cântat „Cuţu”, „Te-am întâlnit”, „Surprize”, „Număr pân’la unu”, „De ce?”, „Zuzu” şi altele. Micuţa vedetă şi-a prezentat show-ul cu mult talent, pauzele dintre piese fiind condimentate cu glumiţe şi întrebări haioase adresate lui Pavel Stratan. “Dacă cineva s-ar întreba de ce tatăl meu este atât de sănătos, le spun că nu băuse, nu fumase şi nu jucase cărţi pe bani... pana când nu împlinise vârsta de şase ani. Dar pe urmă, mamă dragă!, nu-i de glumă, nici de şagă, toată ziua îl aud... „Eu beu”.

Aflată la vârsta întrebărilor, Cleopatra a încercat să dea şi unele explicaţii: „Cum poţi număra până la unu fără să te opreşti? Care-i antonimul la cuvântul sinonim? La ce vârstă am împlinit trei ani?” etc. Apoi moderatoarea, tot ea – Celopatra Stratan anunţă “Urmează o piesă în care pun multe întrebări”.

Aproape de final, pe o foaie mare albă, vedeta a scris: „Fanilor de la Cleopatra Stratan”. Mai jos a desenat un val de mare şi a semnat Cleo. Mai apoi a răsplătit publicul cu un bis la hitul „Ghiţă”. Micuţa, profund emoţionată a spus „Vă mulţumesc până la Dumnezeu”.
Dinu RUSU


Stelele care îşi caută cerul


Poate că ar fi momentul ca dincolo de vocea cuceritoare a Cleopatrei Stratan şi de melodiile ei pe care le-am îndrăgit cu toţii, să încercăm să desluşim şi chiar să vedem chipurile sutelor de copii basarabeni dăruiţi cu har de la Dumnezeu. Nu ştiu cum se face, dar într-o ţară în care timpul a încremenit, iar ferestrele nu se deschid cu anii pentru aerisire, continuă să apară copii talentaţi, care urcă pe scenă, ne cântă, ne dansează, ne declamă, ne uimesc, ne privesc în ochi şi… tac. Noi, maturii, credem că tăcerea copiilor e un semn că ei ar fi de acord cu ceea ce facem şi cu ceea ce lăsăm să se producă în societatea noastră. Deşi copii spun sincer ceea ce cred şi rostesc adevărurile până la capăt, noi, maturii, foarte rar când îi ascultăm şi îi luăm în serios.

Consecinţele acestui „dialog” între generaţii îşi lasă amprenta peste tot, începând cu familia şi terminând cu „performanţa” că am ajuns cea mai săracă şi dezorientată ţară din Europa. Spuneam că dincolo de vocea cuceritoare a Cleopatrei şi de succesele răsunătoare ale copiilor moldoveni la concursurile europene şi internaţionale, între noi se aşterne o tăcere paralizantă şi o prăpastie ameţitoare. Noi, maturii, cei care purtăm răspundere pentru destinele şi administrarea ţării, când e vorba de copii, de elevi şi studenţi, de şcoală şi învăţământ, de starea morală a societăţii, o facem pe niznaiul sau pe îngrijoraţii, care împrăştiem promisiuni şi declaraţii goale. Cu alte cuvinte îi minţim pe copii, le ticluim manuale false, îi învăţăm să creadă în stafii şi gogoaşe ideologice, le fluturăm din deget, le trimitem procuratura dacă îndrăznesc să-şi ridice capul, să aibă coloană vertebrală şi să spună adevărul în faţă. Acoperindu-ne cu vârsta sau cu titlurile zornăitoare, găsim cuvinte de ocară pentru copiii şi tinerii din R. Moldova, care ne mărturisesc public că visul lor e să-şi părăsească ţara.

De ce nu avem curajul să spunem sincer că noi, maturii, am transformat Moldova într-o ţară a lipsei de perspectivă, a minciunilor şi nedreptăţilor, a mediocrităţilor înscăunate şi a făţărniciei, a nepăsării faţă de limba, istoria, neamul şi pământul nostru strămoşesc. Este ridicolă fosăiala maturilor şi a demnitarilor de a le cere copiilor să fie patrioţi, când ei singuri nu-şi cunosc Patria sau, şi mai rău, nu au ochi să o vadă şi chiar luptă împotriva ei. Ca şi în cântecul Cleopatrei, în faţa copiilor şi a învăţământului, statul vine, ca de obicei, cu mâna goală, dar e de prisos să dăm întreaga vină pe seama statului. Rădăcinile răului şi nepăsării se resfiră cam pe toate palierele societăţii. Trebuie să recunoaştem că după 1990, timp de 16 ani, în R.Moldova au apărut mai mulţi milionari, avem cetăţeni cu averi fabuloase care pot cheltui zeci şi sute de mii de dolari pe distracţii şi petreceri. Nu prea am auzit ca odraslele lor să fi făcut ceva bun pentru alţi oameni sau să fi adus mari premii internaţionale pentru prestigiul Moldovei. La fel, nu am auzit ca cineva din marii îmbogăţiţi ai tranziţiei să investească în copiii înzestraţi, să deschidă pentru binele public şi al ţării un liceu al copiilor dotaţi, să susţină burse de studii la centrele universitare din Europa, Japonia şi America pentru 10 sau 20 de tineri talentaţi, selectaţi prin concurs naţional din satele şi oraşele Moldovei şi instruiţi pentru a integra cu adevărat ţara noastră în Uniunea Europeană. Şi atunci, stimaţi maturi, dacă nu investim nimic solid în copiii şi tinerii acestei ţări, dacă nu le creăm condiţii moderne de instruire şi de afirmare, dacă îi lăsăm singuri, cu părinţii peste hotare, cu ce obraz ne arogăm dreptul să le vorbim de patriotism?

Steaua Cleopatrei luminează cu generozitate pământul Moldovei, vocea ei cuceritoare e un semn pentru maturi că Dumnezeu nu ne-a părăsit definitiv, cântecele ei sunt un îndemn să preţuim şi să îngrijim seminţele binelui şi ale viitorului acestui neam înzestrat.

Alecu RENIŢĂ


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
‘Amintiri din copilarie’,vol.2 - Critica      02.11.2004

Scriam acum cateva luni despre PAVEL STRATAN pentru prima oara, dupa ce avusesem ocazia sa ascult in premiera un fragment dintr-o piesa in cadrul emisiunii lui Andrei Gheorghe cu certitudinea ca acela avea sa fie primul dintr-un lung sir de articole avand la baza talentul acestui cantaret venit de peste Prut. Spuneam atunci ca daca va confirma in al doilea album, PAVEL STRATAN are mari sanse sa fie nu numai senzatia acestui an in peisajul muzical romanesc ci si unul dintre sigurele produse de export ale Romaniei. Acest lucru s-a intamplat saptamana trecuta si imi face o deosebita placere sa prezint cel de-al doilea album semnat PAVEL STRATAN.

’Amintiri din copilarie’, vol.2 pastreaza linia baladesca a primei parti din aceasta saga intima si personalizata. La nivelul versurilor STRATAN opereaza modificari capitale in primul rand din punctul de vedere al profunzimii versurilor. Daca albumul de anul trecut prezenta oarecum global un anumit aspect al copilariei, de aceasta data, fara sa analizeze o alta etapa existentiala cantaretul schimba usor tonul de parca ne-ar spune: ‘de data asta, fiindca stiti cum sta treaba cu problemele mele de pubertate, iata povestea spusa de un adult patologic cinic.’ Era ceva pe primul album care inca mai respecta canoanele unei naivitati narative, ale unui ‘pacat’ nevinovat si irational. De aceasta data sunt trase concluziile, cu cinism, ironie si chiar cu o anumita contemplare demonica. Daca ar fi sa ignor liniile melodice ca ton ar trebui negresit sa fac o legatura intre ’Amintiri din copilarie’, vol.2 si ’Simpathy For The Devil’ al celor de la ROLLING STONES. Cu alte cuvinte, daca albumul anterior putea sublima pana la intrebarea ‘ce?’, noul produs de la PAVEL STRATAN este axioma graduala a lui ‘cum?’

STRATAN exploreaza in profunzime tematica alcoolismului infantil (nu ca viciu ci din pur eroism si curiozitate), complexul patern, iubirea (de data aceasta la nivelul responsabilitatii) si in premiera moartea. ’Visul’ si ’Sanatate’ sunt piese dramatic de profunde, antiteza aproape de imaginat a sintagmei hatre si jucause. Cei care ii cunosc repertoriul din concerte vor recunoaste in aceste cantece dezvoltarea piesei simfonice ’Cucu o murit’.

Din punct de vedere muzical intregul album poate fi caracterizat printr-un accentuat simfonism si printr-o mult mai elaborata exploatare melodica. Cantecele simple de pe ’Amintiri din copilarie’ vol.1’ ignora mult mai mult kiturile de care acum STRATAN pare sa se fi folosit doar pentru trasarea liniilor generale. Acordeon, corzi, chitari, noua realizare a lui PAVEL STRATAN este un produs matur si ’Copilaria’ are reminiscente de banc sec cu sadici, cu umorul sau mucalit STRATAN recunoscand in interviuri ca epilogul acestui cantec este unul cu happy-ending, animalele scapand nevatamate. ’Foc la ghete’este un cantec ironic de dragoste iar ’Inca nu-nvatam’ este pana acum primul care ne trimite cu gandul la relatia fiului cu tatal sau. ’La tanti Nina’ apeleaza la duetul cu Ina (vocea feminina de pe albumul anterior), pe o orchestratie care multora le va aduce aminte de backgroundul de la ‘Summer in Berlin’, celebra piesa a celor de la ALPHAVILLE. ’M-am nascut de ziua mea’ continua aceasta linie a new-waveului german, (mult mai aproape de ALPHAVILLE decat de KRAFTWERK), cu pretexte de clape ce incadreaza partitura vocala propriu-zisa, careia i se si confera un rol mult mai pregnant, comparativ cu new-wave-ul britanic. ’Peste ani cincizeci’ este una dintre cele mai ‘lucrate’ piese de studio de pana acum, premiera fiind dubla si ca urmare a versurilor cu tente preponderent sociale si existentiale.

’Pestisorul de aur’ mie personal imi aduce aminte de ’If I Had a Million Dollars’ a celor de la BARENAKED LADIES, socialul facand si de aceasta data diferenta, iar suflatorile variind paleta lirica. ’Primul sarut’, dincolo de titlul romantic este un cantec crud la a carui realizare contribuie background vocalul feminine, decent si foarte usor perceptibil. Acordeonul de acompaniament, chiar daca usor frantuzesc nu iese din cadratura solemna cu care ne-a obisnuit pe acest album PAVEL STRATAN, chiar daca unora le va starni amintiri NEGRESSE VERTES. ’Sanatate’ este din pacate cel mai banal cantec de pana acum, iar asta ca urmare a faptului ca la cat de ridicata este stacheta nu aveam cum sa nu dam si peste unul mai putin reusit. ’Seca’ este o piesa de un realism antropologic aproape schizoid, diavolescul fiind poate aici cel mai aproape de esente, nu de pomana la inceputul sau STRATAN apeleaza la un citat din Slavici, ’Moara cu noroc’: ’Banu-i ochiul dracului.’ Poate fi vorba despre un viitor posibil single, probabil al optulea de pana acum de pe acest album. ’Viata moldovana’ ajunge sa sune redundant iar programele electronice devin aproape obositoare, este a doua piesa mai putin reusita de pe ’Amintiri din copilarie’, vol.2. ’Visul’ debuteaza cu o orchestratie elaborata si solemna, care mie mi-a amintit de linia melodica a coloanei sonore din filmul ‘Drumul oaselor’, acesta fiind unul dintre cantecele care par sa prefateze o noua abordare melodica pe un urmator album al lui STRATAN.

De la acest album s-ar putea vorbi despre un PAVEL STRATAN care si-a verificat limitele, si-a probat abilitatile iar acum iese izbavit din aceste cautari, reusind sa ignore micile tentatii, e drept, de efect, dar dizolvate. Nu ma pot abtine insa in final sa nu ma intreb daca mai exista vreun cantaret contemporan care sa isi cante biografia cu aceeasi franchete si totodata apeland la un universalism aproape imposibil de conceput. Nu ma pot totodata abtine sa nu ma intreb cate albume PAVEL STRATAN vor continua sa ii cante biografia, si cum va arata albumul care va marca aceasta rupture tematica.

In orice caz, iar aici il voi cita pe insusi STRATAN, ‘timpul va fi cel care va hotari’. Inca un exemplu de joie de vivre din partea unuia dintre cei despre care s-ar putea spune la prima vedere ca a obosit sa mai traiasca.

Autor: Bogdan Geana,


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
MIERCURI, 28 IULIE 2004, NR.138      Numar curent 
Vedete

BLITZ-INTERVIU

Pavel Stratan:

„Rostirea noastră, basarabeană,

le-a căzut tronc multora...”



Cum ai ajuns să faci un asemenea gen de creaţie?

- Toate piesele mele pornesc în baza amintirilor din copilărie. Şi cum în copilărie am vorbit în graiul nostru, moldovenesc, nu are rost să-mi cânt amintirile în română literară, deoarece nu ar fi credibile.

Ai urmărit un scop comercial sau muzica asta, într-adevăr, te reprezintă?

- Niciodată nu m-am gândit la profit. Tot ce fac, fac din suflet, deoarece îmi cânt viaţa. Dar dacă sunt şi bani, nu-i rău, pentru că ei sunt un mijloc necesar pentru creaţie.

Vei rămâne fidel stilului tău sau vei adopta vreo schimbare?

- Nu pot şti ce va fi mai târziu, dar acum mai am de cântat multe amintiri la care ţin mult.

Pentru care public e destinat produsul tău?

- Publicul meu e de la mic la mare. Cânt şi despre copil, şi despre tată. Şi cred că multă lume se regăseşte în piesele mele.

Ştii cumva ce reacţie au persoanele care sunt eroii cântecelor tale?

- Sunt încântate, iar uneori, pur şi simplu, măgulite. De ce? Fiindcă le-am luat în seamă, făcându-le o carte muzicală de vizită.

Cum ai fost primit de publicul din România?

- Precum era de aşteptat, şi acolo multă lume se recunoaşte în ceea ce cânt eu, pentru că în copilărie toţi facem năzbâtii. Şi să ştiţi că rostirea noastră, basarabeană, le-a căzut multora cu tronc la inimă, iar pe alţii îi amuză de-a binelea.

Apropo de grai. N-ai fost obligat să treci la normele limbii literare?

- Nu, convenisem chiar că Pavel Stratan va rămâne Pavel Stratan, fără nici o schimbare, deoarece eu cânt aşa cum am trăit şi din moment ce aş schimba ceva, nu mai poate fi vorba despre amintirile din copilărie ale lui Pavel Stratan.

Ce planuri ai pe viitor?

- Nu fac prognoze, pentru că nu ştiu ce-mi rezervă viitorul. Dar ştiu cu siguranţă că va urma şi volumul trei de „Amintiri din copilărie”, pentru că lumea îl solicită. Acum adun idei pentru următorul clip muzical, care va fi realizat fie pentru piesa „Seca”, fie pentru „ M-am născut de ziua mea”. În rest, muncesc, pentru că asta am făcut întotdeauna şi-mi place la nebunie totul ce fac. Pot să zic că mi-am văzut realizat unul din vise.

Doina Cernavca,

stagiară la TIMPUL


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Fragment/Timpul

GÂNDURI POLEMICE DE SĂRBĂTOARE



Dumnezeu nu pierde timpul de pomană


3 SEPTEMBRIE 2004, NR.142


În articolul de mai jos se iau în dezbatere o serie de

chestiuni serioase legate de situaţia actuală a

limbii române în R. Moldova, conjunctura politică

din pragul toamnei anului 2004, calitatea ierbii şi

a piesajelor din timpul nopţilor cu lună plină.

Pentru ca textul să fie cât mai accesibil, iar tezele

mele - cât mai convingătoare, am folosit mostre

din pietrăria lui Anatol Codru, cântecele

lui Pavel Stratan, unele fragmente mai relevante

din tăcerea primarului general al Chişinăului,

Serafim Urecheanu, precum şi un crâmpei din

privirea tristă a poetului Gr. Vieru. Articolul mai

conţine şi unele împunsături cu acul în cei care-l

caută pe dracu' într-o perioadă foarte dificilă

pentru destinele democraţiei din republica cu

oasele strânse între două maluri de ape plânse.


[...]Cât priveşte Pavel Stratan, menţionat în capul acestui articol, citez din el doar o singură strofă: "Da, asta-i viaţa moldovană/Şi dacă nu-i aşa cum vreu,/Mă uit la mine cine-s eu/Şi înţăleg că Dumnezeu/Nu pierde timpul de pomană"... După ce ani de zile nimeni dintre cei deştepţi nu l-a luat în seamă la Chişinău, iar acum a fost descoperit şi îndrăgit de o Românie întreagă, aştept cârcotaşii noştri să-l acuze că ceea ce face Stratan e subculură. O cultură e adevărată şi mare atunci când ocupă toate etajele, inclusiv subsolul. La fel şi o societate e matură atunci când are imunitate la paraziţii patriotici.


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Viata Libera:
Pavel Stratan, la Galati

    Eu cant cu sufletul!" - marturiseste artistul, adaugand ca, daca lumea nu-i intelege mesajul, povestea pe care o spune n-are nici o sansa
    "M-am simtit super la Galati", a recunoscut Pavel Stratan la sfarsitul concertului de luni, 20 decembrie. Artistul s-a nascut pe 11 noiembrie 1970 in localitatea Niscani, raionul Calarasi din Republica Moldova. De la patru ani canta la chitara. In 1977 a cantat prima data la chitara pe o scena (la scoala). In 1983 a compus primele versuri, iar in 1996 a avut o prima experienta scenica in calitate de scamator. A absolvit Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau, iar in prezent este student la Regie in anul IV. In 2002 a lansat (in Republica Moldova) primul album "Amintiri din copilarie", lansat recent si pe piata romaneasca, unde s-a vandut "ca painea calda". La Galati, dupa un spectacol superb, Pavel Stratan a petrecut in jur de o jumatate de ora in compania ziaristilor, ocazie cu care i-am adresat cateva intrebari.
    - Cum ai caracteriza "stilul" Pavel Stratan? Se spune ca versurile tale sunt de inspiratie ruseasca...
    - Nu, este stilul meu. Multa lume ma intreaba ce stil cant, insa le spun ca un asemenea stil de muzica nu are nume.
    - Nu apar si influente din partea unor muzicieni rusi ca Vasotki sau Toi?
    - Imi plac foarte mult cei doi. I-am ascultat deseori, dar sunt atent sa nu repet nimic din ce a fost deja scris de ei. La Vasotki, ca si in cazul meu, este foarte important jocul de cuvinte. Insa el a abordat alte teme, iar daca mi s-a parut ca versurile mele seamana cu ale acestor doi muzicieni, nu le-am folosit.
    - Crezi ca te "prinde" ceva din simtirea slava?
    - Poate doar prin felul de interpretare... Si Vasotki si Toi au fost insa niste visatori, pe cand eu incerc sa descriu realitatea. Si mai cred ca toate cantecele mele pot fi caracterizate printr-un singur cuvant: simplitatea.
    - Cum e graiul dulce moldovenesc in cantec?
    - Dulce... A spus un critic literar ca eu exagerez. Nu este adevarat, nici macar cu un cuvant sau o litera. Cum am vorbit si vorbesc acasa, exact in acelasi fel cant. Nu am schimbat nimic.
    - Ai venit in Romania cu sotia si fiica ta. Ai crezut ca in Moldova nu vei reusi sa te realizezi pe plan profesional asa cum iti doreai?
    - In Moldova e mult mai dificil sa te lansezi, piata de desfacere este restransa. Si din acest motiv razbati cu greu. Timp de doi ani, cat am cantat acolo, n-am aparut la televizor, in presa sau la radio. Nimeni n-a scris de mine...
    - Moldova a dat nume ca Zdob si Zdub, O-zone si Pavel Stratan. Sunt romanii de acolo mai talentati ca cei de aici?
    - Nu cred, aveti si voi destule talente. Si sa stiti ca muzica romaneasca e la fel de frumoasa pentru noi, basarabenii. O indragim la fel cum faceti si voi cu muzica noastra. In Basarabia se cauta foarte mult muzica romaneasca, insa nu se prea gaseste sau e mult prea scumpa. Si noua ne place sa ascultam dialectul romanesc cum si voua va place cel basarabean.
    - Este umorul motivul succesului tau?
    - Parerile difera in acest sens. Sunt apreciat pentru umorul meu, pentru dialect, sinceritate, felul de a ma exprima. Sunt multe aspecte...Unora le place un vers, ca sunt putine refrene si multa poveste, ca se regasesc in cantece, altii regreta ca nu au avut o asemenea copilarie. N-as putea spune ca exista o parere generala, pentru ca publicul meu nu este unul uniform. Am vazut si aici la Galati acelasi lucru: au fost in sala oameni de toate varstele.
    - Crezi ca melodiile tale vor ajunge in topurile europene asa cum au ajuns compatriotii tai de la O-zone?
    - Nu cred. Muzica mea e diferita. O-zone a ajuns sus pentru ca oamenii nu aveau nevoie sa inteleaga ce cantau ei. Eu ma gandesc ca daca lumea nu-mi intelege mesajul, povestea n-are nici o sansa. Si, in al doilea rand, muzica mea nu este dansanta, comerciala, oamenii trebuie sa fie atenti la versuri, sa le asculte. Piesele mele sunt pentru altfel de oameni... Eu cant cu sufletul. Nu ca nu mi-as dori sa fiu in top, nu cred ca exista cantaret pe lumea asta care sa nu-si doreasca acest lucru, dar...
    - Ti-ai construit succesul sau acesta a venit de la sine?
    - Cand am scris piesele nu m-am gandit la succes. Eu le-am scris pentru baietii din satul meu si voiam sa le cant la un pahar de vorba. Voiam ca fiecare sa se regaseasca in ele. Si ma gandeam ca daca as putea da culoare copilariei printr-un vers, as reusi sa fac un lucru minunat. Cand am vazut ca atat de mult le place baietilor, am inceput sa muncesc mai mult si mai mult. Dar mereu la fel de sincer. Nu-mi permiteam sa scriu decat ce-a fost, pentru ca oamenii din sat ma cunoasteau bine. Cand a vazut cat succes am, fratele meu, care lucra la o casa de discuri, mi-a sugerat sa scot o caseta. Nu m-am gandit niciodata ca o sa am succes. Dupa ce-am aparut in Romania, la Kiss FM, Huidu si Gainusa au inceput sa ma promoveze si povestea a continuat.
    - Pe cand un album cu intamplarile din facultate?
    - Multi ma intreaba daca as scrie ceva din facultate. Nu prea ma incanta ideea. Eu am devenit student la Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice in 2000 si nu prea aveam timp sa stau sa ma distrez cu studentii de 18, 19 ani, eram casatorit, aveam familie...
    - Nu te-ai gandit ca succesul tau se va diminua dupa ce te-ai indepartat de locurile copilariei tale?
    - Din acest motiv vreau sa ma intorc acasa. Sunt sase luni de cand am plecat din Moldova si n-am mai scris un vers. Imi pare insa bine ca oamenii de aici ma iubesc atat de mult. Dar imi trebuie liniste sa creez. Daca vreau sa mai scriu ceva trebuie sa ma intorc in Basarabia.
    - Ai scris si altceva in afara de textele melodiilor tale?
    - Vreau sa scriu o carte, "Amintiri din copilarie", fiindca e greu sa faci o poveste intr-o strofa. Toate trasnaile trebuie puse intr-o carte. Mie-mi pare rau ca de la Ion Creanga si-ale sale "Amintiri" nimeni n-a mai scris amintiri din copilarie, pentru ca fiecare are copilaria lui si are voie sa o scrie si sa o numeasca astfel. Consider ca pentru mine ar fi pacat sa nu scriu o asemenea carte. Si nu pot sa o intitulez "Amintiri din batranete". Copilaria atat e de frumoasa si de diferita...
    - Cu cine ai colabora, din Romania, la o melodie?
    - Cu Parazitii. Mi se pare ca muncesc la fel de mult ca si mine la fiecare vers.. Se face un joc de cuvinte foarte greu. Si eu, ascultand versurile Parazitilor, am reusit sa-i inteleg si sa cred ca muncesc la fel de mult ca mine. Daca maine n-as mai putea canta, as scrie versuri...
    - Am vazut ca ai plans la piesa "Visul" si stiu ca s-a intamplat acelasi lucru si la Bucuresti...
    - Da, "Visul" este scrisa in memoria tatalui meu. El mi-a fost in copilarie dusman cum si eu i-am fost. Ma batea cand faceam trasnai si abia pe urma am realizat ca si eu aveam o anumita vina. Relatia intre noi doi a fost foarte aspra.
    - Ai jucat in vreo piesa de teatru? Nu te atrage si aceasta meserie?
    - Am jucat. Insa ma gandesc ca actorii muncesc enorm si daca te ocupi de teatru trebuie sa faci numai acest lucru. Cred ca aceasta este cea mai grea meserie dintre toate. Actorul doarme, mananca pe scena, acolo este viata lui.
    - Ce planuri ai pentru fetita ta, Cleopatra?
    - Zilele acestea, ii voi cumpara cea mai mica chitara pe care o voi gasi. Pentru ca atunci cand eu cant "Eu beu", ea spune "putan cati putan" si ma ingana, mai rupe cate o coarda la chitara si cred ca s-ar putea sa-i placa muzica.

diverse articole viata stratan,   cant artistul, adaugand ca, daca lumea nu-i intelege mesajul,

26.3KB


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Cantec made in Moldova

Pavel Stratan s-a nascut pe 11 noiembrie 1970 in localitatea Niscani, raion Calarasi din Republica Modova. Desi in 1977 a cantat prima data la chitara pe o scena, iar primele versuri le-a scris la 13 ani, abia in 2002 a lansat primul sau album. In Romania, Pavel Stratan a devenit cunoscut datorita Carcotasilor, Serban Huidu fiind cel care a inceput sa promoveze la radio piesele basarabeanului. FOLK SA FIE! Chiar daca nici la aceasta ora nu stie in ce gen muzical se incadreaza ceea ce canta, Pavel Stratan a inceput cu folkul. "Atunci cand eram mic si am pus mana pe chitara, eram indragostit de folk. Si folk am inceput sa cant." Basarabeanul are chiar si o teorie despre aparitia muzicii folk pe pamantul natal. "Probabil ca folkul a aparut in Moldova atunci cand cineva a simtit ca trebuie sa cante in acest stil, sa-si manifeste trairile punandu-le in niste versuri frumoase, emotionante si dandu-le o linie melodica aparte. In Moldova, folkul a aparut cu atat de mult timp in urma, cu cat este de vechi neamul nostru. Pentru ca moldovenii sunt foarte sensibili si foarte sufletisti." Tema predilecta? Dragostea. Si chiar daca se canta dragostea, Pavel Stratan spune ca, in trecut, unele piese ii deranjau pe "cei de sus". "Nimeni nu era fericit daca incepea sa se cante impotriva sistemului. Insa eu nu m-am confruntat cu cenzura. Asta pentru ca am inceput sa cant public intr-un moment in care clasa politica de la noi intrase pe un alt drum. Si cred ca nu am deranjat pe nimeni niciodata. Vedeti, eu cant despre copilarie, despre oameni, despre obiceiuri, despre iubirile adolescentine, fac ironie asupra bauturii si toate acestea nu cred ca afecteaza in vreun fel." CAntece Si cAntAreTi. Si Moldova a avut si are folkistii sai. Iuri Sadovnic, Licu Goncear, Silvia Grigore, sotii Teodorovici, Victor Buruiana. "Sunt unii dintre cei mai reprezentativi pentru noi, cei care au influentat cel mai mult miscarea folk din Moldova. Dar nu numai ei, si nu vreau sa supar pe nimeni daca nu fac si alte mentiuni." Printre piesele preferate de Stratan se numara "S-a deschis fereastra", cantata de Silvia Grigore, "Sfanta ni-i casa", a sotilor Ion si Aldea Teodorovici.

"Nimeni nu era fericit daca incepea sa cante impotriva sistemului. Insa eu nu m-am confruntat cu cenzura, pentru ca nu a existat nici un motiv. Asta pentru ca am inceput sa cant public mai mult intr-un moment in care clasa politica de la noi intrase pe un alt drum" - Pavel Stratan, cantautor

COPILARIA

Imi aduc aminte cand / Ii faceam la mata vant / Si zbura ca pasarea / Dar pica ca mazarea de picase jos / Si daca mata mai traia / Si daca mai putea mergea / Noi de codita moale / Legam conserve goale / Si tot era frumos, frumos... Mama mea, tatal meu / Nu ma bateti, nu-s de vina eu / Mata cred ca singura vrea / Sa se-nvete a zbura / Drept ca fratele jos / Trebuia s-o prinda, dar n-o fost / Si mata cand ne vede / Nici amu' nu-i vine-a crede / Ca ase ceva o fost. / Si mata cand ne vede / Nici amu' nu-i vine-a crede / Ca ase ceva o fost. Unde-s, Doamne, zilele / Cand ne scaldam cu canele / Cand el la suprafata vrea / Dar noi cu-o ata il mai tineam sub val / Si canele facea "bul-bul" / Dar noi radeam ca cei nebuni / Si printre apa verde vedeam ca nu se vede / Noi scoteam la mal, la mal. Mama mea, tatal meu / Nu ma bateti, nu-s de vina eu / Canele cred ca singur vrea / Sa invete a-nota / Drept ca fratele o vrut ca sa-l scoata / Cred ca n-o putut / Si canele cand ne vede / Nici amu' nu-i vine-a crede / Cata apa o baut. / Si canele cand ne vede / Nici amu' nu-i vine-a crede / Cata apa o baut

. Muzica/versuri/interpret: Pavel Stratan



_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
blog xxl:

Oameni  | Publicata de xxl       

Timidul cu muschi de otel si asul poeziei in maneca


Poti trece pe langa el fara a banui ce se ascunde sub haina neagra si lunga de scamator, trasa direct peste tricou, din manecile careia se ivesc doua brate puternice, mai degraba de muncitor decat de baladist. De baladist, pentru ca nu-i lipseste niciodata chitara si niciodata nu refuza invitatia la cantec. Barbatul acesta trecut de 34 de ani, mai mult tacut si cam nesigur in alegerea cuvintelor vine din Basarabia, acea patrie de dincolo de Prut, de care ne amintim doar ca de o ruda saraca, demna de atentia noastra 'second hand'.

Cantaret de ocazie, avand ca meserie poezia, Pavel Stratan vine dintr-o lume necunoscuta noua pana acum. Necunoscuta, dar banuita si in satele de dincoace de Prut. Numai cine a trecut pe acolo, poate confirma existenta acestei lumi, in care principalele valori sunt traiul de la o zi la alta si amagirile oferite de alcool.

Personaj principal al propiei sale copilarii, el da cu tifla precaritatii materiale, prezentand o lume idilica, in care este acompaniat de prietenii sai Zina, Ghita si Luluta. Principalele activitati sunt bautul vinului de primaie, jocul de seca, mersul la padure, asteptatul fetelor si intalnirile in beci la Mangu.

Relatia determinanta o are cu tatal lui, un fel de Moromete moldovean. Sentimentul este perceput acut, dar din pacate prea tarziu.

"Amintiri din copilarie" se vrea un episod autobiografic, dar este in fapt o incursiune in lumea satului moldovenesc de astazi

Ce sa mai vorbim! O lume fascinanta, versuri indraznete, o limba inedita, revelatia eternitatii si un stil care i-a facut pe unii sa-l asemuiasca cu cel al lui Francois Villon.

Asa ca, nu-l ocoliti pe 'timidul cu muschi de otel si asul poeziei in maneca'.




03.06.05 09:32:36


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Jurnalul Naţional, 25.11.2004

Nota adumitriu: iată un exemplu că Nicu ştie să facă un interviu decent, indiferent cât de neinspirat ar fi reporterul!

"Nicu Alifantis: România este o ţară bogată. În vedete."
Jurnalul National: Sunteti cunoscut mai mult pentru muzica de teatru pe care o faceti. Va considerati si cantaret?
Nicu Alifantis: Nu stiu ce sa zic... Eu ma consider artist, prin ceea ce fac pe scena si in muzica, in general.
Mai incearca cineva sa faca muzica artistului Nicu Alifantis?
Nu cred ca este vorba despre concurenta. Au ramas destul de putini artisti din generatia mea, care mai au ceva de spus. De exemplu, Vintila sau Baniciu.
Din generatia tinerelor sperante, vreun canteret are aparitie interesanta?
Da. Pavel Stratan. De altfel, mi se pare ca este singurul.


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Pavel Stratan vrea să-şi încerce norocul în literatură
18 Ianuarie 2007, 17:57:36
Afişări: 51
Pavel Stratan, unul dintre cei mai apreciaţi cântăreţi din Republica Moldova şi România, încă de la lansarea sa pe piaţa muzicală autohtonă, a cucerit publicul datorită versurilor sale pline de umor şi ironiilor bine gândite.

Acesta s-a gândit să-şi extindă cumva sfera artistică, şi să scrie o carte despre copilăria sa, deşi, până acum, publicul s-a bucurat de trei albume de-ale lui Pavel, în care acesta îşi „povesteşte” copilăria. Însă, se pare că artistul încă mai are lucruri pe care nu le-a spus şi pe care preferă să le povestească în proză, mai degrabă decât în versuri. Cu toate acestea, acest volum literar încă se află la stadiul de proiect. Până să lanseze această carte, Pavel pregăteşte un nou album muzical, având în vedere că anul trecut s-a preocupat mai mult de cariera fiicei sale.

Sursa: Timpul de dimineata

diverse articole pavel stratan vrea încerce norocul în ianuarie 2007, 51pavel stratan, unul dintre

5.1KB


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Seara de excelenta Suceava

O seară de excelenţă dusă la perfecţiune!
nvitatul special al Serii de Excelenţă în construcţii CAMEX, Pavel Stratan(foto), a ridicat sala în picioare şi a oferit invitaţilor un spectacol pe cinste. Înconjurat de invitaţi şi organizatori, Pavel Stratan a încântat audienţa şi a uimit-o cu un număr inedit de iluzionism, creînd o supriză tuturor celor prezenţi. „Mă antrenez pentru acest număr de peste 7 ani şi mă bucur enorm că cei prezenţi în sală au apreciat efortul meu” ne-a declarat Pavel Stratan.

diverse articole seara excelenta suceavao seară dusă special serii în camex, pavel

12.6KB


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
"SUNT MANDRA CA FAC PARTE DIN ACELASI NEAM CU EMINESCU", declara actrita ORTANSA STANESCU

Reportaj de Ioan Iacob

Datorita marelui om si prieten VICTOR SOCACIU, am participat ca jurnalist la Festivalul de muzica folk "OM BUN", desfasurat recent la Teatrul "Ion Creanga" din Bucuresti. Intr-o pauza a acestui festival am reusit sa-l cunosc pe PAVEL STRATAN, care a fost de acord sa ofere in timp un interviu in exclusivitate pentru 'Las Vegas Romanian Journal'. Cum ne aflam inaintea recitalului sau, nu am avut timp sa discutam si despre EMINESCU, dar reportofonul a pastrat opiniile catorva spectatori pe care i-am rugat sa-mi spuna gandurile lor despre "poetul nepereche". Acum, cand pregatesc acest material, am in fata lucrare ..[...]

LAS VEGAS ROMANIAN JOURNAL

Modificat de Fan(atic) (acum 17 ani)


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Gala Olimpicilor - Oscar pentru Inteligenta

11/06/2006

In cadrul parteneriatulului public privat “Fii si tu un bun cetatean corporatist” derulat de catre Primaria sectorului 2 si Grupul de firme NIRO, Duminica 11 iunie, a.c. a avut loc “Gala Olimpicilor – Oscar pentru inteligenta”, la sediul Primariei



Festivitatea s-a bucurat de un program artistic cu participarea unor artisti renumiti: Andra, Pavel Stratan, Florin Chilian si formatia Sistem.


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Lansarea AUTOFIT in Romania
In perioada 8 – 10 iulie 2006, cu ocazia Customer Week-end-ului organizat in mod traditional de catre Meteor Auto, a avut loc lansarea oficiala a conceptului AUTOFIT pentru service-uri auto.

diverse articole lansarea autofit romaniain perioada – iulie 2006, ocazia customer organizat mod

25.7KB


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Prezentare produs
Felicitare surpriza pentru o fan-a Pavel Stratan

diverse articole prezentare surpriza pentru fan-a pavel stratan

3.9KB


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
MISS Unifest

Scopul proiectului : Motivatia principala pentru care s-a realizat acest proiect este dorinta de manifestare a tinerilor din mediul universitar craiovean in cadrul unui spectacol organizat de studenti pentru studenti si tineri prin intermediul Conventiei Organizatiilor Studentesti.

Proiectul presupune desfasurarea unui spectacol ce va avea in cadrul sau un concurs de miss si mister si un recital al formatiei Pasarea Colibri si al lui Pavel Stratan. Dupa spectacol studentii sunt invitati la o mega distractie gratis, dar nu degeaba.


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
m. vklvsk
Muzica face diferenţa

România muzicală a cunoscut & acceptat demult fenomenul muzical basarabean, trupele din R. Moldova împrospătînd şi diversificînd peisajul muzical românesc din ultimii ani, pe lîngă Zdob şi Zdub şi Gândul Mâţei remarcîndu-se şi Pavel şi Cleopatra Stratan, şi Planeta Moldova, şi Alternosfera, şi Trigon, şi Lăutarii, şi Alexandrina Hristov şi, episodic, Cuibul şi Accident, alte două trupe foarte bune, dar care n-au insistat - şi ne place sau nu – trebuie să amintim şi de Ozone, pentru care România a fost un fel de cosmodrom, de fapt şi Stratan şi Planeta Moldova tot în România s-au afirmat, iniţial neavînd succes în RM.


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Un concert de exceptie a avut loc la Casa de Cultura a Sindicatelor, unde a cantat Pavel Stratan, un amestec de ireal, de moldovenism, umor, drama, elemente de iluzionism, si multa modestie. inghesuiala, VIp-uri galatene cu invitati, bilete „la negru”, casete si CD-uri, Aminitiri din copilarie, vandute imediat, si sute de autografe. „Eu beu putan, putan cate putan / pan’ capul meu pe umere nu mai pot sa-l tan.../ si am sa beu atata, pana cand am sa afle cine / Poate sa-mi spuna cat sa beu sa-mi fie numai bine...”
„Numai ce-i cantat din suflet in suflet patrunde” zice moldoveanul Pavel Stratan.
       
   
   
   
Angela BACIU
Punctul pe i, Monitorul


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Marti, 22 noiembrie 2005, ora 19.30, Sala Palatului, concert lansare album " Amintiri din copilarie" vol III

diverse articole marti, noiembrie 2005, ora 19.30, sala palatului, concert lansare album "

34KB


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Pavel Stratan lansează alte „Amintiri”

•autor: A.G.

Pavel Stratan pregăteşte cel de-al treilea volum al „Amintirilor din copilărie”, album ce va fi lansat luna aceasta în România.

Cântăreţul basarabean se află în prezent la Chişinău, unde înregistrează în studioul „Trimedial Music” piesele ce se vor regăsi pe noul album.

CD-ul va conţine 12 piese, iar una dintre acestea, intitulată „Mama”, este interpretată chiar de fiica artistului, Cleopatra. „Este o piesa pe care am scris-o de foarte mult timp şi pe care o cântam doar în casă, iar Cleopatra o fredona. De aici mi-a şi venit ideea de a o lăsa pe ea să o interpreteze”, spune Pavel Stratan.

Pe noul album se va mai regăsi o piesă, la amintirea căreia este posibil ca Pavel Stratan să se emoţioneze până la lacrimi. Este vorba de piesa „Prima zi de şcoală”. ”Am scris-o cu mare greu. De câte ori mă duc acasă şi găsesc papuceii în care am mers prima zi de şcoală sau ghiozdanul verde în care ascundeam pâine cu zahăr, mă emoţionez foarte tare. Când o scriam, mi se punea un nod în gât. Lăsam textul şi reveneam la el doar atunci când simţeam că sunt pregătit. Dar oricum plângeam”, declară interpretul.

Ca şi precedentul album, „Amintiri din copilărie”, volumul III va mai conţine şi piese în care artistul descrie relaţia specială pe care a avut-o cu tatăl său. Pavel Stratan, care susţine că nu fumează decât în week-end, şi-a permis o ţigară-două în perioada în care munceşte în studio. El susţine că are mari emoţii şi vrea ca totul să iasă perfect.

În Republica Moldova noul album se va găsi în vânzare odată cu lansarea lui în România, însă artistul va concerta abia la primăvară, dat fiind faptul că recent s-a întâlnit cu publicul de aici în cadrul lansării albumului Alexei.


jurnal.md


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Stratan spune „da“ în fata primarului

Si în comuna Bozieni interesul pentru căsătorie a crescut brusc, primarul Doinel Grumezescu fiind invitat special, sîmbătă, 20 ianuarie, să oficieze cununia civilă a familiei... Stratan. „Tinerii au început să bată pe la usile serviciilor din primărie, ca să se intereseze cînd si cum se aplică ordonanta Guvernului cu privire la cei 200 de EURO de la «nasul» numit Guvern. Avem înregistrată o cerere de căsătorie, la care am fost invitat, în mod special, să oficiez eu «ceremonia de unire». Voi fi onorat să-i declar căsătoriti pe tinerii Constantin Stratan si Marinela Alina Cîrmaciu“, a declarat Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni. În acest caz, primarul poate astepta să se nască o altă Cleopatra Stratan, la fel de talentată ca fiica lui Pavel Stratan si să-i acorde si cel de-al doilea „dar“ guvernamental, trusoul pentru nou-născuti în valoare de 150 RON.

(C. CALIMAC)
Monitorul de Neamt


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
12.01.2007
La anul, in satul interpretului Pavel Stratan nu va fi nici o clasa de-a intaia – Doar sapte copii din Niscani numara grupa pregatitoare de la gradinita – Peste 1250 de copii din raionul Calarasi cresc fara parinti.
   
Deca Press, RM


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
BUCUREŞTI, 24 nov

Prezentăm integral comunicatul remis, miercuri, Agenţiei MEDIAFAX de Alianţa D.A. PNL-PD

"Alianţa D.A. PNL-PD Argeş

  „28 noiembrie reprezintă momentul schimbării. E timpul să avem dreptate şi mult adevăr”

Peste 4.000 de piteşteni au venit să îi cunoască ieri, 23 noiembrie, pe candidaţii Alianţei D.A. PNL-PD Argeş. Evenimentul a avut loc la Sala Sporturilor  din Piteşti şi a fost urmat de un spectacol ce i-a avut ca invitaţi pe Pavel Stratan, Miki, Accent şi Laguna. Culoarea dominantă a manifestării a fost portocaliul, mai ales că intrarea a fost liberă cu o singură condiţie: spectatorii să aibă asupra lor un obiect de aceasta culoare.
MEDIAFAX

diverse articole integral remis, miercuri, mediafax d.a. d.a. pnl-pd „28 noiembrie momentul timpul

15.8KB


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Concert pentru tine
       
    PAVEL STRATAN

Marti, 22 noiembrie 2005, cu incepere de la ora 19.30, va avea loc la Sala Palatului un concert de mare anvergura sustinut de PAVEL STRATAN.

Acest concert se desfasoara cu ocazia lansarii oficiale a celui de-al treilea album al solistului, Amintiri din copilarie vol. III, editat de CAT MUSIC. Albumul contine 12 piese, in care povestea eroilor din albumele precedente continua: Du-du, Armata, Tatal meu, Nunta, Copacul vietii si altele interpretate in aceeasi maniera care l-a facut celebru!

Amintiri din copilarie ?! Este momentul sa descoperiti daca exista vreo legatura intre inegalabilul Ion Creanga si acest povestitor al vremurilor noastre! Ceva in plus fata de dulcele grai moldovenesc si felul in care toate piesele iti ramin lipite de suflet ?! Pavel Stratan se afla la cel de-al treilea volum din povestea vietii sale pe note muzicale: un altfel de folk, sonoritati vesele din Basarabia imbinate cu succes cu romantism bine ascuns sub versuri pline de umor.

Pavel Stratan va sustine acest concert alaturi de Platonic Band, formula deja consacrata cand e vorba de evenimente speciale, de anvergura! Cei pentru care muzica lui Pavel Stratan inseamna cu adevarat ceva, vor raspunde negresit Prezent! la apel! Biletele se gasesc la Sala Palatului si magazinul MUZICA.



_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Scriitorul basarabean, dar şi artistul, interpretul şi orice alt om de cultură nu se mai simte împlinit dacă lucrările lui nu pot trece Prutul, dacă nu se adresează tuturor românilor. Nu mai poţi fi numit ca altădată mare poet sau prozator basarabean dacă nu eşti mare poet şi prozator român în general. Volens-nolens, ierarhiile scriitoriceşti se refac, printr-o convenţie tacită, ţinându-se cont de spaţiul literar românesc. Nu te poţi considera mare interpret basarabean dacă nu poţi cuceri şi simpatiile celor de peste Prut. Ba, de la un timp, ordinea afirmării începe să se inverseze, ca în cazul O-zone, Pavel Stratan (oricât ar nega el lucrul acesta), “Planeta Moldova”. Unele ramuri ale educaţiei, ale ştiinţei, sportului, de asemenea, încep să se conecteze impulsiv, să-şi formeze un spaţiu general românesc.
(fragment)


•autor: Nicolae Negru


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
- de pe site-ul lui Teo
Trimis de Adi:

Cleopatra Stratan a batut la portita studioului ProFM!
29.08.2006

Are 3 ani, canta foarte bine live, este pe cale de a intra in Cartea Recordurilor, stie “sa numere repede pana la unu’”, dupa cum spune chiar tatal sau, iar dis de dimineata, inainte de a merge la gradi, s-a oprit la “ApropoFM”. Din momentul in care a pasit in studioul ProFM, Cleopatra Stratan i-a vrajit pe toti cei prezenti.Inainte de a pleca, micutei Cleopatra, i-au fost cerute, ca oricarei vedete care se respecta, autografe! Iar ea a tinut neaparat sa dea unul special pentru ProFM. Cum a facut-o si cat s-a straduit poti vedea daca clickuiesti sectiunea video, unde exista o inregistrare a actului creator.
Pute-ti urmarii momentul in care micuta mare vedeta da autografe colegilor de la APROPOFM CLICK
_________________
TEO TRANDAFIR PRODUCTION

diverse articole site-ul lui teotrimis stratan batut portita studioului ani, canta foarte bine live,

14.1KB


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Fotografiile se afla deja in galerie. Iata doar una:



Are 3 sectiuni ): FOTO/AUDIO/VIDEO, dar pe video si pe audio nu apare nimic in plus- tot fotografiile!

diverse articole afla deja galerie. iata doar una:are sectiuni dar video audio apare nimic plus- tot

3.7KB

Modificat de Fan(atic) (acum 17 ani)


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Pavel Stratan lansează cel de-al treilea album

Pavel Stratan a lansat pe 22 noiembrie la Sala Palatului din Bucureşti cel de-al treilea album, intitulat "Amintiri din copilărie", Noul material discografic cuprinde 12 piese în care se continuă povestea eroilor prezentaţi în albumele anterioare, personaje reale care-l inspiră pe interpret pentru scrierea pieselor sale. Surpriza celui de-al treilea volum este piesa „Mama”, pe care o interpretează în exclusivitate Cleopatra, fiica de trei ani a lui Pavel Stratan. Într-un interviu acordat ziarului FLUX, Pavel Stratan îşi descrie în felul următor cel de-al treilea album: „Veţi afla despre trăsnăile petrecute la ziua de naştere a lui Vasile Mangu, nu ştiu ce căutam de ziua lui la noi în beci, posibil că asta va fi prima piesă de pe album, nu ştiu sigur.

Mai am o piesă care se numeşte „Dudu”, or poate asta va fi prima, este o piesă asemeni „M-am născut de ziua mea”, în aceeaşi manieră, este foarte ironică, cu multe jocuri de cuvinte. Ca în primul şi în al doilea volum, de felul pieselor „S-o însurat băieţii” şi „Foc la ghete”, pe acest album va fi piesa „Nunta”, care este ritmată, tot pe acest album va fi şi o piesă cum pe albumele precedente au fost „Liliecii zboară” şi „Primul sărut”, va fi o piesă lirică, evident că fără o astfel de piesă nu putea să lipsească din al treilea volum, este vorba de „Fericirea” . Pe urmă am inclus o piesă de jale – „Copacul vieţii”, piesa „Mama” cu Cleopatra, piesa „Banii” în care povestesc despre cum am furat, împreună cu fratele şi sora, banii tatei din sertar. Pe acest album am inclus şi piesa „Cureaua”, de asemenea, va fi şi o piesă în duet cu o voce feminină, de genul piesei „În seara asta vreau să facem tăt” şi „Bărbăţelul meu cel bun”, acum va fi o nouă piesă, se numeşte „Liza cu Ghiţă”, ne-a declarat vedeta.

De asemenea, după lansarea la Bucureşti a albumului, Pavel Stratan a promis că se va strădui să reuşească să lanseze, tot în această lună, albumul la Chişinău, la Palatul Naţional. „Acesta va fi şi examenul meu la regie de licenţă. Vreau să se întâmple acest lucru în noiembrie, dar cum luna noiembrie este foarte aglomerată, e posibil să-l amân pentru luna decembrie”, a mai spus Pavel.

® România & Moldova = Două state româneşti

forum.md


.......................
       Pavel Stratan lanseaza un nou album

Cântareţul Pavel Stratan pregateşte un nou album, care urmeaza sa fie lansat pe 22 noiembrie, la Bucureşti, informeaza corespondentul MEDIAFAX la Chişinau.Artistul înregistreaza în prezent albumul la Chişinau, dar vrea ca lansarea sa fie facuta mai întâi la Bucureşti şi abia apoi în Republica Moldova.Albumul se va numi "Amintiri din copilarie vol. 3" şi va conţine 12 piese. Surpriza acestui disc este ca una dintre piese, intitulata "Mama", va fi cântata de fiica lui Pavel Stratan, Cleopatra.

"Este o piesa pe care am scris-o în urma cu mulţi ani. Cântand-o prin casa, Cleopatra o îngâna dupa mine şi aşa mi-a venit ideea sa o las pe ea sa o interpreteze, sa fie piesa ei", spune Stratan.Şi pe cel de-al treilea album, Pavel va avea o piesa la care, probabil, va plânge atunci când o va interpreta în concerte. Este vorba despre "Prima zi de şcoala".

"Am scris-o cu mare greu. De câte ori ma duc acasa şi gasesc papuceii în care am mers prima zi de şcoala sau ghiozdanul verde în care ascundeam pâine cu zahar, ma emoţionez foarte tare. Când o scriam mi se punea un nod în gât. Lasam textul şi reveneam la el doar atunci când simţeam ca sunt pregatit. Dar oricum plângeam", declara interpretul.Pe acest album se vor regasi, din nou, piese în care artistul descrie relaţia speciala pe care a avut-o cu tatal sau, "care nu a fost una tocmai de prietenie", dupa cum spune el.

Pavel Stratan, care susţine ca nu fumeaza decât sâmbata seara dupa ora 18.00 şi duminica, "şi-a dat voie" sa fumeze în toata perioada în care înregistreaza. El susţine ca are mari emoţii şi vrea ca totul sa iasa perfect.Pavel Stratan s-a nascut pe 11 noiembrie 1970, în localitatea Nişcani, raionul Calaraşi din Republica Modova. În 1977 a cântat prima data la chitara pe o scena, la scoala. În 1983 a compus primele versuri, iar în 1996 a avut o prima experienţa scenica în calitate de scamator.

Stratan a absolvit Academia de Muzica, Teatru şi Arte Plastice. În 2002 a lansat, în Republica Moldova, primul album - Amintiri din copilarie, care a aparut şi pe piata româneasca în 2004. Acestuia i-a urmat "Amintiri din copilarie - vol. 2".

Mediafax


forum.md

Modificat de Fan(atic) (acum 17 ani)


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Cantec made in Moldova

03 Aprilie 2005



# de CRISTINA OLOGEANU, Jurnal national

Cand a pus prima ora mana pe chitara, Pavel Stratan a cantat o piesa... folk
Pavel Stratan s-a nascut pe 11 noiembrie 1970 in localitatea Niscani, raion Calarasi din Republica Modova. Desi in 1977 a cantat prima data la chitara pe o scena, iar primele versuri le-a scris la 13 ani, abia in 2002 a lansat primul sau album. In Romania, Pavel Stratan a devenit cunoscut datorita Carcotasilor, Serban Huidu fiind cel care a inceput sa promoveze la radio piesele basarabeanului.

FOLK SA FIE! Chiar daca nici la aceasta ora nu stie in ce gen muzical se incadreaza ceea ce canta, Pavel Stratan a inceput cu folkul. "Atunci cand eram mic si am pus mana pe chitara, eram indragostit de folk. Si folk am inceput sa cant." Basarabeanul are chiar si o teorie despre aparitia muzicii folk pe pamantul natal. "Probabil ca folkul a aparut in Moldova atunci cand cineva a simtit ca trebuie sa cante in acest stil, sa-si manifeste trairile punandu-le in niste versuri frumoase, emotionante si dandu-le o linie melodica aparte. In Moldova, folkul a aparut cu atat de mult timp in urma, cu cat este de vechi neamul nostru. Pentru ca moldovenii sunt foarte sensibili si foarte sufletisti." Tema predilecta? Dragostea. Si chiar daca se canta dragostea, Pavel Stratan spune ca, in trecut, unele piese ii deranjau pe "cei de sus". "Nimeni nu era fericit daca incepea sa se cante impotriva sistemului. Insa eu nu m-am confruntat cu cenzura. Asta pentru ca am inceput sa cant public intr-un moment in care clasa politica de la noi intrase pe un alt drum. Si cred ca nu am deranjat pe nimeni niciodata. Vedeti, eu cant despre copilarie, despre oameni, despre obiceiuri, despre iubirile adolescentine, fac ironie asupra bauturii si toate acestea nu cred ca afecteaza in vreun fel." CAntece Si cAntAreTi. Si Moldova a avut si are folkistii sai. Iuri Sadovnic, Licu Goncear, Silvia Grigore, sotii Teodorovici, Victor Buruiana. "Sunt unii dintre cei mai reprezentativi pentru noi, cei care au influentat cel mai mult miscarea folk din Moldova. Dar nu numai ei, si nu vreau sa supar pe nimeni daca nu fac si alte mentiuni." Printre piesele preferate de Stratan se numara "S-a deschis fereastra", cantata de Silvia Grigore, "Sfanta ni-i casa", a sotilor Ion si Aldea Teodorovici.

"Nimeni nu era fericit daca incepea sa cante impotriva sistemului. Insa eu nu m-am confruntat cu cenzura, pentru ca nu a existat nici un motiv. Asta pentru ca am inceput sa cant public mai mult intr-un moment in care clasa politica de la noi intrase pe un alt drum" - Pavel Stratan, cantautor

COPILARIA
Imi aduc aminte cand / Ii faceam la mata vant / Si zbura ca pasarea / Dar pica ca mazarea de picase jos / Si daca mata mai traia / Si daca mai putea mergea / Noi de codita moale / Legam conserve goale / Si tot era frumos, frumos...

Mama mea, tatal meu / Nu ma bateti, nu-s de vina eu / Mata cred ca singura vrea / Sa se-nvete a zbura / Drept ca fratele jos / Trebuia s-o prinda, dar n-o fost / Si mata cand ne vede / Nici amu’ nu-i vine-a crede / Ca ase ceva o fost. / Si mata cand ne vede / Nici amu’ nu-i vine-a crede / Ca ase ceva o fost.

Unde-s, Doamne, zilele / Cand ne scaldam cu canele / Cand el la suprafata vrea / Dar noi cu-o ata il mai tineam sub val / Si canele facea "bul-bul" / Dar noi radeam ca cei nebuni / Si printre apa verde vedeam ca nu se vede / Noi scoteam la mal, la mal.

Mama mea, tatal meu / Nu ma bateti, nu-s de vina eu / Canele cred ca singur vrea / Sa invete a-nota / Drept ca fratele o vrut ca sa-l scoata / Cred ca n-o putut / Si canele cand ne vede / Nici amu’ nu-i vine-a crede / Cata apa o baut. / Si canele cand ne vede / Nici amu’ nu-i vine-a crede / Cata apa o baut.

Muzica/versuri/interpret: Pavel Stratan


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
4 martie 2005
    Jurnal de Chisinau
Editorial

MOLDOVA CEA CU MULT SPIRIT ŞI PUŢINĂ CONŞTIINŢĂ!
•autor: Constantin Cheianu

Ne tot întrebăm, cum se explică oare succesul vedetelor noastre peste Prut. Aproape tot ce am furnizat pe piaţa muzicală românească - „O-Zone”, „Zdob şi Zdub”, Pavel Stratan, „Planeta Moldova” – a devenit acolo produs de succes.

[...]Poate nici nu e cazul să ne complicăm cu explicaţii, fiind vorba pur şi simplu de rodul unei fericite întâmplări. Sau, mai curând, face parte din seria misterelor, care, sfidând legităţi şi norme, produc fenomene acolo, unde nu le aşteaptă nimeni. Uitaţi la mica Islandă, de pildă, care are tot atâta populaţie cât raionul Donduşeni, dar care a dat lumii, în ultimii ani, un laureat Nobel şi pe Bjork.

Mi se pare util, oricum, să încercăm să explicăm atâta cât se poate. O primă observaţie care se impune, cred, este că arta „alor noştri”, înscriindu-se în tradiţia muzicală românească, oferă, totuşi, urechii şi simţirii româneşti un pic altceva decât s-a obişnuit aceasta să audă. Înainte, însă, de a fi afirmat lucrul acesta, trebuie să-l recunoaştem pe acela că muzica noastră oferă un pic altceva mai întâi urechii basarabene. Sunt sonorităţi şi forme muzicale ce nu au decât precedente îndepărtate în muzica de la noi. Ori nu le au deloc. Imaturitatea noastră culturală s-a manifestat, a câta oară, în incapacitatea de a percepe adevărata valoare a acestei muzici şi a-i fi găsit locul potrivit în cultura noastră. Din cauza versurilor proaste ale pieselor „O-Zone”, de pildă, nu am mai vrut să-i recunoaştem formaţei nici un alt merit, pe „Zdob şi Zdub” i-am considerat şi-i mai considerăm în continuare „rusificaţi”, iar pe un Pavel Stratan şi „Planeta Moldova” i-am taxat drept subcultură, bună pentru urechea şi mintea precupeţelor de la piaţa agricolă.

Chiar nu ne-a pus deloc pe gânduri faptul că o Românie a tinerilor, dar şi cea a unor straturi mai cultivate, a îmbrăţişat uneori cu entuziasm ceea ce noi am considerat minor şi neimportant?

Adevărul este că noi nu am făcut decât să reedităm o hibă mai veche, din perioada sovietică, aceea de a fi realizat adevărata valoare a unor nume şi fenomene doar după ce acestea erau recunoscute la Moscova. Cele mai pertinente lucruri despre Teatrul „Luceafărul”, de pildă, formaţia „Noroc”, ori despre pictura lui Grecu s-au scris în alte părţi, nu acasă.

Astăzi, la fel ca altă dată, Moldova continuă să aibă mai mult spirit decât conştiinţă. Sufletul Moldovei este acasă, iar capul – aiurea.

Prin ce a putut să se impună atât de spectaculos „O-Zone”, de pildă? Am fost coleg de facultate cu părinţii lui Dan Bălan şi am impresia că sonorităţile muzicii „O-Zone” amintesc uneori de muzica pe ale cărei ritmuri dansam noi în primele discoteci sovietice deschise în anii ‘70-‘80, şi a căror amintire micul Dan poate o fi înmagazinat-o undeva în memoria sa afectivă (nu întâmplător a remixat „De ce plâng chitarele”). Acţionând aidoma unui designer vestimentar, care crează o colecţie inspirându-se dintr-o anume perioadă, liderul „O-Zone” a revitalizat, poate fără să şi-o propună, romantismul şi melodicitatea anilor ‘70-‘80, comunicându-le un plus de sentimentalism atât de râvnit de tineri în lumea dură de astăzi. Şi s-a văzut că nu doar tinerii din România, ci şi cei din întreaga lume trăiesc astăzi nostalgia muzicii pe care o ascultau părinţii lor când ei erau copii şi când lumea li se părea, poate, mai bună.

„Zdob şi Zdub” au ştiut să descopere nuclee de rock în folclorul din diferite zone ale României, „îmblânzind” tonul prin texte pătrunse de umor şi ironie. „Planeta Moldova” şi Pavel Stratan rostesc melodic nişte texte adesea sclipitoare în care ridiculizează mentalităţi şi moravuri.

Până la ei toate astea ori nu s-au făcut, ori s-au făcut oarecum altfel (şi mă grăbesc să precizez că, bineînţeles, nu consider valoros şi autentic tot ce produc compatrioţii noştri). Că noi nu am sesizat, ca întotdeauna, toate lucrurile acestea, era de aşteptat (şi nu-i pot înţelege îngâmfarea moldoveniştilor noştri care am văzut că au început să se laude, orgolioşi, cu „O-Zone” şi cu ceilalţi doar după ce aceştia au cunoscut consacrarea la Bucureşti!). Cum s-a întâmplat să fie atât de apreciaţi peste Prut, când arta, textele şi limbajul la care recurg par, totuşi, prea legate de realităţile noastre şi mentalitatea basarabeană?

Când un stat ia naştere în urma unei unificări, este firesc să se producă, pe plan cultural, un proces de omogenizare, culturile „regionale” convergând inevitabil spre un centru. În procesul unirii celor trei provincii istorice româneşti, ceva din specificul regional a trebuit să suporte un fel de marginalizare ori chiar să fie sacrificat într-o anumită măsură. Şi, dacă într-o ţară democratică regiunile au oricum posibilităţi largi de „autonomie culturală”, totalitarismul tinde să amputeze în mod brutal tot ce este inedit, „local”, impunând stereotipuri „de uz general”. Aşa s-a întâmplat în România comunistă. Dar la fel s-au derulat lucrurile în Uniunea Sovietică, un imperiu totalitarist apărut în urma anexării unor state şi fragmente de state.

Unul din elementele ce deosebeşte situaţia noastră de cea a României este legat de rolul pe care l-a jucat folclorul într-un caz şi în celălalt. În România, naţionalismul comunist impus de Ceauşescu promova un soi de folclor în care semnele distinctive ale regiunilor se estompau, acesta mai fiind schilodit, pe deasupra, prin deformări şi ajustări ideologice. Toate astea nu puteau decât să-i îndepărteze pe artişti de folclor. Cu excepţiile de rigoare, bineînţeles.

La noi, pe lângă faptul că am conservat un strat de folclor, care, în alte condiţii poate s-ar fi pierdut, ne-am înarmat cu el pentru a ne exalta identitatea naţională şi a opune rezistenţă în faţa ocupaţiei sovietice. Iată de ce artistul de aici a păstrat mereu o legătură vie, fertilă cu arta populară, chiar dacă lucrul acesta ne-a făcut să întârziem, poate, pe calea modernizării. Din această relaţie a putut să răbufnească la un moment dat un „Noroc”, un „Plai”, un „Zdob şi Zdub”. „Reinventarea” folclorului pe care o practică tinerii muzicieni de astăzi face ca într-un concert din Piaţa Marii Adunări Naţionale, de pildă, pe care l-am auzit deunezi, publicul tânăr să guste cu o plăcere aproape egală „Zdob şi Zdub” şi pe Maria Iliuţ.

Un al doilea factor al originalităţii muzicii basarabene şi care a contribuit cumva la impactul ei în România este legat de convieţuirea noastră dintotdeauna mai strânsă cu lumea slavă, contactul cu cultura rusă. Aceasta din urmă s-a remarcat în mod tradiţional prin interesul viu pentru omul umil, prin gustul pentru o anume poezie a banalului şi a cotidianului, o poezie cu subiect, punctată de duritate, ironie şi sarcasm.

În cultura muzicală rusă din perioada sovietică a existat curentul puternic, oarecum neoficial, al „cântecului de autor”, care în România a avut corespondent în creaţia cantautorilor. Numai că, dacă muzicienii români cultivau în general baladescul, ruşii erau preocupaţi, cum spuneam, de poezia concretului, de teme sociale şi politice. Un strat solid al acestui curent l-a constituit aşa-zisul „folclor de puşcărie” creat de puşcăriaşii de drept comun, dar şi de deţinuţii politici din Gulag, ei dând mostre uneori de-a dreptul remarcabile. Un rol mare în textele acestor autori îl juca limba, nu erau ocolite rostirea orală eliptică, regionalismele, argoul. Numele de referinţă, în acest sens, este, bineînţeles, Vîsoţki.

Acestei tendinţe trebuie să-i fie asociaţi, la noi, „Planeta Moldova” şi, mai ales, Pavel Stratan. Iată că fenomene care, la noi, au funcţionat în chip de underground sau subcultură circulând mai ales pe casete, în România au ajuns să fie promovate la posturi serioase de radio şi televiziune ori găzduite de scene prestigioase. Singura noastră consolare este că o bună parte a publicului basarabean, spre deosebire de noi, snobii, i-a ascultat oricum şi i-a îndrăgit.

Este formidabil că aceşti artişti au putut să apară, cum tot atât de formidabilă este această recunoaştere generoasă, inopinată şi neimpusă de nimeni şi de nimic venită de peste Prut.

Acolo, unde este capul nostru.


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Jurnal de Chisinau
10 martie 2006
   
Stratan vs Vieru

•autor: Marin Postu, lector USM

Piesele de mare succes ale lui Pavel Stratan acoperă un gol în imaginarul nostru, un gol pe care cei mai mulţi îl considerau deja un dat firesc. Scoaterea în public a unor caracteristici ale omului de la ţară, cu care acesta nu s-ar fi lăudat niciodată, fiind considerate drept vicii, valorificarea unor teme literare majore cum ar fi ireversibilitatea timpului, trăirea clipei sau mania banului, scot pe piaţa culturală românească o manifestare regională a unor tradiţii complementare cu ideea europeană de „unitate prin varietate”.

Deşi cântă aşa cum se vorbeşte la dânsul în sat, Stratan place publicului de pe ambele maluri ale Prutului, poate mai mult decât manelele, cu care este evident în competiţie, fiind un exemplu elocvent pentru ceea ce numim „cultură de masă”.

Totuşi, din punct de vedere estetic, la nivelul tradiţiei literare locale, Stratan este unul dintre puţinii care contrabalansează fondul poetic al lui G. Vieru, unele motive fiind exact contrariul celor atât de bine cunoscute încă din şcoală: „Mamă, tu eşti patria mea”, „De cum ajunge sâmbăta,le spală”, „Nu am, moarte, cu tine nimic”, „Uşoară, maică, uşoară”, „Venii târziu acasă” ş.a. Pe plan extern, faptul vorbeşte de la sine, piesele lui Stratan sugerând că în R. Moldova se mai întâmplă şi altceva decât tragedii. Or, tradiţiile locale nu s-au alterat sub nici un regim; din contra, ele sunt acelea care conservează energia milenară a ceea ce suntem. Se conturează astfel doi poli ai aceluiaşi conţinut imaginativ tradiţionalist: pe de o parte, tragismul oedipian al poeziei lui G. Vieru şi, pe de altă parte, mesajul dionisiac al textelor lui P. Stratan. Trimiterile la cele două nume greceşti probează şi complexele dominante antagoniste ale generaţiei postbelice: iubirea de patria-mamă (derivat posibil din „Родина мать зовет”) şi frica de tată (al cărui arhetip este „tătuca” Stalin). Iubirea de mamă capătă în poezia lui Vieru conotaţii sacre, maica fiind asemuită Mariei şi având o dimensiune nepământească statică, de icoană. Absenţa tatălui, „îngropat în pământ străin”, amplifică o iubire tainică dintre fiu şi mamă.

Tatăl este, în schimb, un personaj puternic accentuat în textele lui Stratan, care scot în evidenţă esenţa patriarhală a familiei din Moldova. Nici o acţiune a ştrengarului nu se lasă nepedepsită de către tatăl binevoitor („când mi-o ars vreo două labe”, „văleu, văleu”). Pedeapsa este sesizată ca un stimulent de a face alte năzbâtii. Între tată şi fiu este o relaţie de colaborare, fiul simţind protecţia tatălui şi manifestând un respect pentru acţiunile sale, abia maturizarea permiţându-i ieşirea de sub imperiul etic patern. Ieşirea din ogradă se soldează de fiecare dată cu peripeţii de stradă împreună cu alţi băieţi şi fete. Inclusiv expunerea unor experienţe „acrobatice” de tipul „să şadă toţi cum eu am şez’t, să vadă toţi ce eu am văz’t”, cauzate de popularul deja „eu beu” impun o percepere fermă, masculină a experienţei de viaţă. Evocarea morţii părintelui este ceea ce ar uni cele două extreme. „Visul” lui Stratan declanşeză un sentiment de catharsis. Fără a insista prea mult pe psihanaliza lui Freud, moartea tatălui este mai emotivă la Stratan decât la Vieru, amintind de rolul Tatălui în ginţile arhaice şi de conflictele generate între fii după moartea acestuia. Textele lui Stratan conţin nişte energii precreştine ce ne amintesc că „nimeni cu timpul prieten nu s-a făcut”. Fiul deplânge omeneşte moartea tatălui, fiind conştient că şi el va fi deplâns ca viitor tată. E vorba de un respect masculin privind responsabilitatea şi continuarea tradiţiei.

Nu-l consider pe Pavel Stratan un poet. Este un versificator ce nu-şi depăşeşte condiţia. Ascensiunea lui va avea acelaşi destin ca şi a altor cantautori. În schimb, meritul lui incontestabil e că a reuşit să spună lumii că noi suntem păstrătorii unor tradiţii patriarhale precreştine, ce însumează bucuria vieţii şi respectul faţă de înaintaşi, asemeni altor popoare balcanice, formate mult înainte de invaziile barbarilor. E un fel vechi de a spune cum se poate depăşi complexul „terorii istoriei” (M. Eliade) şi a reveni la naturaleţea noastră europeană.


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
[...]Şi un ultim acord muzical, condimentat de un videoclip pe măsură vine de la Pavel Stratan cu „Nunta”: într-o permanentă alergare, ar fi bine să găsim timp să ne privim de la o parte, pentru a nu pierde esenţa şi pentru a nu ne pierde în mulţime. Să auzim şi să scriem numai de bine la anul care vine! Să nu se creadă că „cele de rele” vor trece neobservate şi... nesancţionate.

Liliana POPUŞOI, FLUX

2007-01-19

Retrospectiva culturala 2006


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
alternativaonline.ca

Botgros reunifica Basarabia cu România

-Andrei VARTIC-

[...]La începutul anului 2006, când a venit o aniversare omeneasca a marelui viorist si dirijor Nicolae Botgros, geniul românesc se manifesta puternic în Basarabia anume sub forma lui cea mai veche, cea mai adânca, cea a muzicii populare. Recunoscut de tot neamul romanesc, acest geniu realizeaza anume acum actul reunirii pasnice a Basarabiei cu Patria si cine s-ar putea împotrivi acestui act venit de la sinele nostru cel mai adanc?[...]
Succesele anume în România a etnorockului românesc basarabean, accentuam, basarabean, de la “Zdob si Zdup” sau al celor de la „Millenium” (cât de exceptionali au fost în concertul de duminica al lui Pavel Stratan!)[...],Iar verbele în dialect ale lui Pavel Stratan, aplaudate pana la frenezie mai ales în România, unde a si vândut cele mai multe CD-uri pe care le-a vândut vreodata un artist român, pun degetul nu numai pe rana sufletului basarabean, ci si pe cea a întregului popor român. Fiindca eroul liric al lui Pavel Stratan cânta nu doar prapastia alcoolica sau de ignoranta a Basarabiei, ci a întregii Românii, a acelei Românii care îsi topaie pe la televiziuni cântecul si jocul popular cu fete goale si cu pseudo-muzicieni de manica. Fie ca e vorba de necrutatorul „Eu beu”, în mrejele caruia au cazut nu doar taranii, ci si academicienii, si prezidentii, si oamenii de afaceri, sau de hamletianul „Asara l-am jisat pe tata”, sau de sublimul, dupa opinia noastra, „Copacul vietii” („cad frunzele/ una câte una/ da printre frunze/ cu cât mai multe cad/ cu-atât/ mai clar se vede Luna”) Pavel Stratan este floarea din prapastia în care poate sa cada întregul neam românesc. Iar despre aceasta prapastie orice artist este obligat sa cânte anume cu vocea eroului timpului sau pâna se va ilumina si ultimul degenerat al satului, târgului si României.


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Stratan, la German Fest


German Fest a adunat la petrecerea de lansare care a avut loc miercuri seara, in Piata Revolutiei, foarte multe vedete, dintre cele invitate sa sustina recitaluri, dar si dintre cele dornice sa participe la o seara mondena fara fite. In cortul special amenajat in fata Ateneului Roman, bucurestenii au avut parte de atmosfera specifica burgurilor, de mancare traditionala nemteasca, muzica specifica si... bere. Foarte multa bere! Lansat in Romania pentru prima data anul acesta, German Fest isi propune sa fie o replica locala a celebrului festival al berii Oktober Fest de la MUnchen, organizat in fiecare an in luna octombrie. Printre artistii invitati sa sustina recitaluri in Piata Revolutiei se numara si Pavel Stratan.
Adevarul


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Pavel Stratan:

”Nu m-am schimbat absolut deloc”

Mi-a fost foarte greu să dau de Pavel Stratan pentru a-mi acorda acest interviu. Săptămâna trecută, interpretul a susţinut un recital la Chişinău, în cadrul concertului de debut al interpretei Alexa. Cum a fost să cânte pe scena Palatului Naţional şi cu ce gânduri se întoarce basarabeanul Stratan la Bucureşti, aflaţi din interviul ce urmează, acordat în exclusivitate pentru TIMPUL.



- Cum e să revii

în Moldova?

- Întotdeauna revin cu drag, pentru că vin acasă. Indiferent de programul meu încărcat, mă strădui, o dată pe lună, să ajung şi în Moldova. Îmi vizitez mama şi prietenii. Acum, vin mai des, deoarece am şi câteva concerte.

- Recent, ai fost acasă,

la Nişcani. Ce-ai simţit,

revăzând locurile şi

personajele din piesele tale?

- În copilărie, mă bucuram pentru fiecare frunză galbenă ce cădea toamna. Dealul de lângă casă era atât de mare, că iarna se strângea pe el toată mahalaua la săniuş. Acum, e o bucată de pământ, întretăiat de-o râpă. Drumurile sunt mai înguste, oamenii - mult prea bătrâni. Vasile Mangu, cel cu „şlangu”, e bucuros, de-altfel ca şi toţi eroii din cântecele mele.

- În ce oraşe din România

ai avut concerte?

- Peste tot. Nu există localitate în care n-am fost măcar o dată. Ca să vă daţi seama, în Bacău şi Suceava, am concertat de opt ori, la Cluj - de patru, în Baia Mare şi Botoşani - de câte trei ori. Vara aceasta, în timp de-o lună, am susţinut pe litoral peste 60 de concerte.

- Cum te primeşte lumea ?

- Foarte bine. Dar e păcat faptul că nu le ajunge curaj să-mi vorbească. Poate să meargă un kilometru după mine, dar nu se apropie să-mi ceară un autograf sau să facem poze. Pe mine nu mă deranjează acest lucru. Chiar îmi place. Nu m-am schimbat absolut deloc. Am rămas acelaşi Stratan, atât sufleteşte, cât şi în relaţiile cu oamenii. Îmi place când omul se apropie şi-mi zâmbeşte. Uite, atunci tare aş vrea să-i pot citi gândurile, să ştiu de ce zâmbeşte. Poate, a avut şi el o „Luluţă” sau a înecat câinele de coadă.

- Ce a însemnat pentru

tine să cânţi

la „Cerbul de Aur”?

- Şansa de a putea fi văzut de mai mulţi basarabeni. Concertele mele nu se prea difuzează la televizor, din care cauză cei de aici m-au văzut mai puţin. Tare aş vrea să se bucure pentru mine profesorii mei de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Aş fi împlinit ca artist, dacă cineva dintre ei ar fi mândru de mine, deoarece dumnealor, într-o mare măsură, le datorez multe.

- Ai cântat pe cele mai

mari scene ale României.

Abia după asta ai ajuns

şi pe scena Palatului

Naţional din Chişinău.

Au fost aceleaşi emoţii?

- Am intuit că va fi ceva altfel, dar nu într-atât. De cum am păşit pe scenă, am înţeles că lumea chiar mă aştepta. Nici pe-o altă scenă n-am plâns atât de tare ca aici. Doar am anunţat piesa “Visul” şi am izbucnit în plâns. Pe moment, am avut senzaţia că mă aflu în ogradă, unde erau mama, tata… Refrenul, practic nu l-am cântat, erau prea multe lacrimi…

- Ai observat vreo

diferenţă dintre publicul

basarabean şi român ?

- E o diferenţă minimă de tot. Publicul basarabean înţelege toate expresiile şi-i este mai uşor să pătrundă în esenţă. Românii nu ştiu ce înseamnă „şlang”, de exemplu. În rest, sunt la fel de călduroşi şi primitori.

- Cu piesa “Visul”,

întotdeauna plângi.

Dacă ţi-e atât de greu,

de ce-o cânţi?

- Nu pot să n-o cânt. Face parte din amintirea mea, ca şi toate celelalte piese. Acest cântec mă face întotdeauna să plâng, indiferent dacă sunt în scenă, o aud la radio sau văd videoclipul la televizor. Am intuit că aşa va fi, şi ştiu că nu plâng numai eu. Suntem oameni şi avem sentimente. Mulţi se regăsesc în versuri, alţii trăiesc cu mine această durere.

- În presa de peste Prut

au apărut ştiri despre

faptul că artiştii basarabeni

te învinuiesc de plagiat.

De ce crezi că o fac?

- Spun clar şi pentru toată lumea: n-am copiat, nu copii şi nu voi copia niciodată. Risc să nu fiu eu. Oamenii sunt diferiţi, au păreri şi preferinţe. Îmi pare rău doar de un lucru - că cineva a lansat zvonul, presa a scris şi s-a pornit haosul. Dar nimeni nu ştie nimic concret şi nici nu încearcă să afle. Păcat că zvonul vine de la basarabeni… Dar eu nu mă supăr pe nimeni. Atât.

- E adevărat

că scrii o carte?

- Da. Aproape am terminat-o. Povestesc toate trăsnăile, toate boroboaţele pe care le-am făcut la viaţa mea. Descriu în detalii fiecare întâmplare din strofele pe care le compun singur şi istoria pieselor mele. Sper să placă tot atât de mult ca şi cântecele mele.

- Pe când un concert

în Moldova doar

al lui Pavel Stratan?

- Foarte curând. Chiar mai degrabă decât mă aşteptam. După evoluţia de la Palatul Naţional, după ce-am trăit acea stare de împlinire, într-un fel, şi-am văzut că lumea mă aşteaptă în Moldova, ştiu că trebuie să fac ceva şi aici. Să poată veni oameni care vor să mă vadă şi să mă asculte pe viu. Nu promit că va fi ceva diferit de ce-aţi mai auzit, că nu prea mă pricep la surprize. Dar o seară doar cu Pavel Stratan e ca şi stabilită. Păi uite, ne întâlnim după concert, ca să pot împărtăşi tuturor din trăirile mele. Sper să fie totul bine.

- Îţi urăm succese şi...

- Vă aştept. Sper să fiţi printre invitaţii mei. Atât voi, cât şi cititorii acestor rânduri.

Doina Cernavca,

pentru TIMPUL

P.S. Interviul a fost realizat graţie a doi oameni cu suflet mare: Ion Stratan şi Dj Tiganash. Le rămânem recunoscători pentru efortul depus.

Timpul, oct.2005


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
2005-03-29·  203

STRATANOMANIA

Pavel Stratan mai pregăteşte un album despre "Amintiri din copilărie"

Pavel Stratan este basarabeanul care face furori acum la Bucureşti. Ce să spunem nu doar Bucureştiul este contaminat de stratanomanie. Toţi care cunosc româneşte, se lasă copleşiţi de acest bard care cântă poezii, sincere despre copilăria lui, ca şi la Creangă, copilăria copilului universal. În Italia, Spania, Moscova sau Irlanda, casetele lui sunt păstrate de moldoveni împreună cu scrisorile sosite de acasă. Circulau zvonuri precum că Pavel Stratan a hotărât să se întoarcă definitiv acasă, după ce a cunoscut un succes fulminant în România. Zvonurile au apărut atât în presa românească, cât şi în cea din Basarabia.
Celebritatea nu i s-a urcat la cap lui Pavel, pe care l-am întâlnit ultima dată la înmormântarea lui Ilie Todorov, care i-a fost profesor la Academia de Film, Arte Plastice, Teatru şi Muzică şi pentru care poartă un respect deosebit, pe care l-a deplâns ca un copil, fără să se sinchisească să-şi exteriorizeze emoţiile şi sentimentele. Nebăutor de cafea, m-a invitat, totuşi, la o cafea şi mi-a împărtăşit un secret pe care m-a rugat să nu-l divulg " acela că îşi doreşte să revină acasă pentru o perioadă, timp în care să scrie cel de-al treilea album. Dar încă nu era decis, prins în concerte la Bucureşti şi turnee în toată România, îi vine mai greu să-şi adune gândurile pentru a pune pe hârtie cel de-al treilea album, pe care îl planifică. A revenit chiar la Chişinău cu soţia şi fiica şi au închiriat un apartament, în care vroia să-şi găsească liniştea şi să pregătească noul album, atât de aşteptat.
Săptămâna asta l-am contactat telefonic şi l-am găsit la Bucureşti. Era în drum, ca de obicei, alergând de la o televiziune la alta să dea interviuri şi lui nu-i place să refuze invitaţiile şi nici să-i pună pe cei care-l invită în situaţii penibile. Nu mai era melancolic, ci foarte-foarte ocupat. Mi-a spus că e iarăşi prins în concerte şi turnee, că s-a aruncat iarăşi în iureşul vieţii de artist "pe val" dar că, pe la Paşte sau, cel mai sigur, pe la Paştele Blajinilor va reveni în Republica Moldova. Noul album este preconizat pentru luna septembrie a anului curent. Despre ce va fi? "Tot amintiri din copilărie! Cum altfel? Credeaţi că aţi auzit totul?" ne-a răspuns Pavel Stratan. Noi, ce să zicem? Îi ţinem strânşi pumnii şi suntem curioşi să aflăm ce nu ne-a spus încă Pavel Stratan.

Liliana Popuşoi, FLUX


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Pentru astazi avem o melodie de pe ultimul album al lui Pavel Stratan
Du-du



Pavel Stratan s-a născut pe 11 noiembrie 1970 în localitatea Niscani, raion Călăraşi din Republica Moldova. Prima sa experienţă scenică a avut loc în 1977, cînd a prestat pe o scena şcolii cîntînd la chitară. ÃŽn 1983 compune primele versuri, iar în 1996 debutează ca scamator.


A absolvit Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.


Primul său album, 'Amintiri din copilărie', a fost lansat în Republica Moldova încă din anul 2002.

Pavel Stratan este pasionat de muzică, versuri, scamatorii, sport şi norocul său este ca s-a născut de ziua sa, după spusele sale.

forumul romanilor din Irlanda

MELODIA ZILEI

Modificat de Fan(atic) (acum 17 ani)


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
10 NOIEMBRIE 2006, NR.521      Numar curent 
Actual

Pavel Stratan,

interpret



Studii:

Academia de Muzică,

Teatru şi Arte Plastice din Chişinău

(2000)



Pavel Stratan, s-a născut pe 11 noiembrie 1970, în satul Nişcani, r-l Călăraşi.

În 1977 a cântat prima data la chitară pe scena şcolii. În 1983 a compus primele versuri, iar în 1996 a avut o primă experienţă scenică în calitate de scamator, în satul Bahmut. În 2002 a lansat, în R. Moldova, primul album „Amintiri din copilărie”, apărut şi în România doi ani mai târziu cu acelaşi nume. În România a devenit cunoscut odată cu trupa „Planeta Moldova”, melodiile sale fiind cântate în programul matinal de la postul de radio „KissFM” de către Cârcotaşi datorită vocabularului, specific moldovenesc şi neobişnuit pentru români, utilizat în piese. Piesa „Eu beu”, deşi nedifuzată excesiv de radiourile româneşti, a câştigat câteva zeci de mii de fani pentru Pavel. În 2003, Pavel lansează cel de-al doilea album intitulat „Amintiri din copilărie, vol. 2". În aprilie 2005, casa de discuri cu care colaborează l-a premiat pe Pavel cu dublul Disc de platină, pentru vânzări de peste 200.000 de exemplare şi pentru albumul „Amintiri din copilărie”, vol. I, II. În februarie 2006, Pavel Stratan a primit din partea casei de discuri „Cat Music” dublul Disc de aur, pentru vânzări de peste 60.000 de unităţi ale albumului „Amintiri din copilărie, vol. 3".

Cu ocazia zilei de naştere, TIMPUL îi doreşte sănătate, inspiraţie şi noi proiecte, inclusiv pentru fiica sa, Cleopatra.

TIMPUL


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
EDITIE SPECIALA, CRAIOVA

«Îmi place să descriu omul beat»
de Roxana VLĂDĂŞEL, Mirabela BUBATU
Aparut in ziua de Duminica 24 Aprilie 2005
«Îmi place să descriu omul beat»• Stratan repetă reţeta succesului trupelor de peste Prut, precum Zdob şi Zdup şi O-Zone

Succes la public

Pavel Stratan a devenit unul dintre cei mai solicitaţi cântăreţi din România.



«Dacă nu era “Eu beu”, în acest moment nu mai stăteam de vorbă»



«Dintotdeauna mi-am compus singur piesele. Pentru asta am muncit mult»

Carte de vizită



Pavel Stratan, un moldovean get-beget



Artistul Pavel Stratan s-a născut pe 11 noiembrie 1970, în localitatea Niscani, raion Călăraşi, din Republica Moldova.
În 1977 a cântat prima dată la chitară pe o scenă (la şcoală!).
În 1983 a compus primele versuri, iar în 1996 a avut o primă experienţă scenică, în calitate de scamator.
Mai târziu, a absolvit Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.
În 2002 a lansat (în Republica Moldova) primul album, “Amintiri din copilărie”. Anul trecut a debutat şi pe piaţa muzicală românească.

Originar din Chişinău, Pavel Stratan este cântăreţul care a cunoscut succesul în urmă cu un an, când a fost mediatizat de Şerban Huidu la un post de radio. El este, în acest moment, cel mai bine vândut artist din Republica Moldova şi, cu certitudine, a devenit şi unul dintre cei mai solicitaţi cântăreţi din România.
Statutul de vedetă nu i s-a urcat la cap şi, spune el, a rămas acelaşi timid, iar pentru prieteni nu s-a schimbat deloc. Bineînţeles că se bucură când lumea îl opreşte pe stradă şi îi cere autografe, dar, în acelaşi timp, îi este dor de vremurile când se ducea nestingherit la film şi putea să mănânce floricele fără să atragă atenţia.
Secretul său constă într-o linie melodică impecabilă şi curată, de uşoară inspiraţie Oscar Benton, continuând în muzica românească tocmai ce reuşise Florin Chilian cu piesa “Iubi”. Pavel Stratan cântă constant şi uniform, versurile fiind existenţialiste şi înţesate cu umor, ceea ce duce la un adevărat postmodernism muzical, la capitolul lingvistică petrecându-se acelaşi lucru (“Eu beu”). Pavel Stratan îşi exagerează până la paroxism accentul moldovenesc şi chiar şi lexicul (“Când eram mitel”).
Reporter: Succesul pe care l-ai cunoscut în România îl depăşeşte pe cel din Republica Moldova? Pe care scenă te simţi cel mai bine?
Pavel Stratan: Cu siguranţă, cel mai mare succes l-am avut în România, pe care o consider ca fiind tot ţara mea. Publicul “m-a adoptat” şi niciodată nu m-am simţit inferior faţă de un solist de aici. Eu cred că este loc pentru toată lumea şi, cum eu nu invidiez pe nimeni, nu cred că alţii ar trebui să cunoască aceste sentimente faţă de mine. Sunt mulţi artişti din România pe care îi respect pentru ceea ce fac.
În piesele tale cânţi foarte mult băutura. Eşti un consumator al băuturilor alcoolice?
Este adevărat că în melodiile mele vorbesc şi despre băutură. Îmi place să descriu omul beat, însă mie nu-mi place să beu, mai ales că fac foarte mult sport.
“Eu beu” a fost piesa care a prins la public, iar videoclipul a fost foarte mediatizat pe toate posturile de televiziune. Ce amintiri ai de la filmări?
Este adevărat că, întotdeauna, în concertele mele mi se cere foarte mult această melodie, la care ţin foarte mult. Poate că, dacă nu era “Eu beu”, în acest moment nu mai stăteam de vorbă... Norocul însă a fost de partea mea. Cred că la filmarea videoclipului am fost foarte cuminte, m-am lăsat pe mâna regizorului. Era să mor, dar nu-i o tragedie... (râde!)
Faci sport de performanţă sau de întreţinere?
Doar de întreţinere. Mă ocup cu TaiQuanDo, un fel de sport asemănător kickboxing-ului, şi mai fac sală de forţă, culturism.
Muzica şi versurile îţi aparţin?
Dintotdeauna mi-am compus singur piesele. Pentru asta am muncit foarte mult timp şi încerc mereu să mă perfecţionez, pentru că în orice domeniu e loc de mai bine. Numai ce-i cântat din suflet în suflet pătrunde.
Îţi mai aduci aminte de primul concert?
Nu pot să uit un astfel de eveniment. În noiembrie 2004 a avut loc, la Sala Palatului. Am avut emoţii ca în prima zi de şcoală, dar cred că m-am descurcat bine.
Ai susţinere din partea familiei? Când ai cunoscut-o pe soţia ta, erai vedetă?
Pe soţia mea am cunoscut-o în urmă cu cinci ani. Nici vorbă să fiu persoană publică la acea vreme. Atât soţia mea, cât şi fetiţa mea, Cleopatra, mă susţin foarte mult, dar îmi pare rău că nu pot să petrec mai mult timp alături de ele. Întotdeauna, înainte de concert, vorbim la telefon şi îmi urează să am multă baftă. Au fost prezente la multe concerte pe care le-am susţinut în ţară.
Dacă nu ai fi familist, cărei vedete naţionale i-ai face avansuri?
Nu mă dau în vânt după vedete. Mie îmi place de ea ca femeie, nu doar ceea ce reprezintă. Nu ştiu să vă răspund la această întrebare.
Organizatorii de spectacole spun că eşti o vedetă scumpă. Care este preţul lui Pavel Stratan?
2.000 de euro. Nu ştiu dacă este mult sau puţin. Ăsta este preţul meu.
Un mesaj pentru cititorii cotidianului “Ediţie Specială”.
Să fie iubiţi!



SI UITE CE POZA SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

diverse articole editie speciala, place să descriu omul beat»de roxana mirabela ziua duminica

12.8KB


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201

Pendulul de la miezul nopţii (xx.02.06)  (de Andrei Vartic)
   
[...]12.02.2006. Artistii reunifica Basarabia cu Romania.[...]
Pe acelasi fagas, al muzicii, basarabenii de la "O-Zone" au devenit cea mai vestita formatie muzicala romaneasca in lume, succesele etnorockului de la "Zdop si Zdup" sau "Millenium" arata cat de universale sunt substraturile muzicii romanesti, iar vorbele in dialect ale lui Pavel Stratan ("Copacul vietii" este un hit exceptional!), aplaudate pana la frenezie mai ales in Romania, demonstreaza ca dreptul Basarabiei de a se reuni cu Romania nu mai depinde de vointa sparietilor politicieni care s-au nascut si pe malul Dambovietei, si pe cel al Bacului dupa anul de gratie 1989. La fel cum in secolul XIX basarabeanul Alecu Russo batea clopotul unirii principatelor descoperind "Miorita" si scriind "Cantarea Romaniei", la fel si la inceputul anului 2006 muzicienii basarabeni ai lui Nicolae Botgros, deveniti cei mai buni muzicieni ai neamului romanesc, reunifica prin cantecul popular intregul neam romanesc.


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Interviu cu formatia Zebra · Dec 11, 04:04 PM


UW – Ce trupe de la noi apreciati?
Z – Gindul Mitei, Adrian Ursu
Taras – Pavel Stratan


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Blog- Lilia:

What was your greatest musical discovery?
Pavel Stratan - Amintiri din copilarie.


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Anchetă „Contrafort”, Md
Leo Butnaru, Serafim Saka, Grigore Chiper, Nicolae Spătaru, Vladimir Bulat, Ghenadie Nicu, Anatol Moraru, Haralambie Moraru, Margareta Curtescu, Vlad Zbârciog
Cultura la ţară

Vladimir Bulat

[...]Ca să se poată vorbi despre o cultură la sate, trebuie foarte serios analizată starea culturii în general în statul numit Republica Moldova. Există un dezechilibru flagrant între ce oferă cultura etatistă, mercenară, slugarnică, şi cea independentă, oferită în ultima vreme de sectorul privat. Acesta din urmă prezintă, de regulă, produse culturale de bună calitate, de cele mai multe ori exportabile. Când spun asta, mă gândesc la domeniul muzicii (O-Zone, Trigon, Zdob şi Zdub, Pavel Stratan, Geta Burlacu, Univox, Gândul Mâţii ş.a.), al literaturii (Nicoleta Esinencu, Vitalie Ciobanu, Emilian Galaicu-Păun, Vasile Gârneţ, Dumitru Crudu, Savatie Baştovoi, Vasile Ernu ş.a.), al teatrului (trupele de la „Eugene Ionesco”, „Firarsafie” ş.a.). Toate aceste nume şi echipe, formaţii, grupuri şi personalităţi sunt iniţiative private ce au creat în jurul lor publicaţii, festivaluri, colocvii, work-shop-uri, conferinţe şi întâlniri care au avut ca scop propagarea şi susţinerea culturii contemporane. [...]


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
In urma cu numai patru ani, cei care auzisera de Pavel Stratan puteau fi numarati pe degete. Astazi, molcomul moldovean, made in Basarabia, este o vedeta in adevaratul sens al cuvantului.

In Romania, ascensiunea lui Pavel Stratan a fost fulguranta. “Importat” in Romania de studentii de la Chisinau veniti la studii la Bucuresti, Pavel Stratan a facut mai intai turul caminelor studentesti pana ce un realizator al unei emisiuni de radio a inceput sa-i transmita muzica pe undele hertiene. Ca un tavalug, muzica sa plina de sensibilitate si versurile parca desprinse din Amintirile din copilarie ale lui Creanga, au navalit peste sufletele romanilor.

Este suficient sa-i asculti cantecele o singura data. Apoi betia te cuprinde si devii, intr-un fel fara voia ta, dependent de aceasta muzica plina de nostalgia unei copilarii pe care am trait-o sau doar ne-am imaginat-o.

Pana acum, Pavel a scos doua albume: Amintiri din copilarie vol. I si vol. II. Este casatorit, are un copil, traieste la Bucuresti, se pregateste sa scrie prima lui carte si este mai degraba scump la vorba si la vedere. Este o vedeta atipica si tocmai de aceea este, cel putin pentru mine, o vedeta adevarata.


pagini romanescti din canada (articol preluat din presa-fragment)


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Un articol ...no comment de pe- chipurile o preluare din Jurnal national (eu nu cred), cu comentariile autorului...


Era o poza alb-negru de la primul concert. Nu stiu de ce a iesit asa prin copiere! Flaviu, delete (it)!

diverse articole articol ...no comment pe- chipurile preluare din jurnal national (eu cred), poza

20.9KB

Modificat de Fan(atic) (acum 17 ani)


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
2005-08-03 16:56:44      CANTARETUL MOLDOVEAN PAVEL STRATAN REALIZEAZA UN VIDEOCLIP NOU

Saptamana aceasta cantaretul moldovean Pavel Stratan realizeaza un videoclip nou, pentru piesa „Visul”, de pe „Amintiri din copilarie” - volumul doi, un cantec dedicat tatalui lui, care a murit.
Pavel Stratan are o vara plina, in care se imparte intre spectacolele de la mare si inregistrarile pentru volumul trei al „Amintirilor din copilarie”, care urmeaza sa fie lansat la toamna.
Stabilit in Bucuresti de putina vreme, Stratan spune ca s-a acomodat cu urbea din mers, pentru ca nu este preocupat foarte tare de procesul de adaptare. „Acum ma impart intre Litoral si Bucuresti. Am cateva concerte pe saptamana la mare, iar in restul timpului vin aici pentru inregistrari. Noul disc va fi volumul trei al „Amintirilor din copilarie”, va pastra aceeasi tema, pentru ca inca nu le-am terminat de spus”, sustine artistul. /„Evenimentul Zilei”/


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Claudiu, de pe netsport.ro/forum a scris:

Trimis: Vin 10 29, 2004 5:30 pm    Titlul subiectului: Pavel Stratan      Raspunde cu citat (quote)

Multumita forumistilor de pe net am adunat o informatie interesanta despre un artist care este in mare voga acum. Cred ca nu exista roman sa nu fi ascultat "Eu beu" si sa nu ii fi placut. Vi-l recomnd cu placere.

Pavel Stratan s-a nascut pe 11 noiembrie 1970 in localitatea Niscani din Republica Moldova. In 1977 a pasit pentru prima data pe scena scolii cu chitara in mana. In 1983 a compus primele versuri, iar in 1996 a avut prima experienta scenica in calitate de scamator. A absolvit Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice.

In 2002 a lansat primul sau album, “Amintiri din copilarie“. Este timid si invidios. “Invidiez pe altii, dar ma straduiesc sa fac mai bine ca mine“. Ii place sa viseze: “Numai cand dorm si ma simt norocos pentru ca m-am nascut tocmai de ziua mea“.

In prezent, Stratan este cel mai bine vandut artist din Republica Moldova. Muzica pe care o face nu se poate defini. Inca nu o poate cataloga. Este un amalgam de stiluri. De fapt, este ceva nou. Pe ici, pe colo, se remarca inflexiuni din folk. Versurile sunt originale, pline de umor, direct inspirate din viata de zi cu zi, iar despre accentul curat moldovenesc pe care-l imprima Stratan in piesele sale, unii ar spune ca este exagerat.

Este, pur si simplu, graiul solistului. Nu se stie sigur daca acest cantaret i-a vrajit pe fani doar cu muzica sa ori a apelat si la cateva farmece. Este un magician. In adevaratul sens al cuvantului. In afara de muzica, Pavel Stratan se mai ocupa si cu magia si alte minunatii de acest gen. Este scamator, acrobat si stie sa faca o multime de scamatorii cu monezile si cartile.


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Stire

Stire din data: Vineri, 7 Iul 2006 Sursa: [Compact]

Doua saptamani de muzica in Piata Constitutiei

Categoria: Evenimente

Festival - De astazi si pana pe 16 iulie, in Piata Constitutiei se va desfasura Festivalul Berii Burger. La eveniment vor participa interpreti si formatii de prima mana precum Iris, Vita de Vie, Pavel Stratan (foto), Morandi, Nicola, Bere Gratis, Anna Lesko si altii. Pentru ca duminica, 9 iulie, are loc marele eveniment al finalei Campionatului Mondial de Fotbal, organizatorii vor amenaja un ecran de proiectie plat cu o dimensiune impresionanta pentru ca spectatorii sa urmareasca partida. In "deschiderea finalei" vor evolua grupurile Danger si Directia 5.

Sursa: [Compact] Vineri, 7 Iul 2006

diverse articole stirestire din data: vineri, iul 2006 sursa: saptamani muzica piata astazi pana

10.1KB


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Hituri care nu se uita! Voci care sunt la moda! IMPACT, DANA, HI-Q, DELIA, PAVEL STRATAN, DIRECTIA 5, NICOLA, ANDREEA B… Totul „asezonat” cu cei mai „cool” DJ-i la ora actuala: DJ Ding Ding, Deep Swing, Global Deejays!
« Asculta ACUM », oriunde te vei duce, in orice moment! Vor fi acolo, creandu-ti bunadispozitie si senzatia de permanenta vacanta.

„Asculta ACUM” - mai mult decit muzica: o stare de spirit!

media services

diverse articole hituri care uita! voci care sunt moda! impact, dana, hi-q, delia, pavel stratan,

6.3KB


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Un artist venit la Oradea într-un mod absolut original e Pavel Stratan. Ca să cânte la Chanson, artistul-culturist a cerut 2.500 de euro, dar şi o sală de sport numai pentru el. Şi asta nu-i tot. "A venit dintr-un capriciu pur personal. Mai demult, el apelase de pe mobil un aşa-zis <număr de aur>, 07XX - 7X1.7X1, şi a aflat că aparţinea unui puşti din Oradea. De fapt, a venit ca să cumpere cartela respectivă, dar a îmbinat plăcutul lui cu plăcutul fanilor".

Bihoreanul


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Timpul, 10.06.2005
Silvia Ursu,

TIMPUL

Următorul concert MOLDSTAR va avea loc duminică, 12 iunie, în incinta Teatrului de Operă şi Balet şi în direct la PRO TV Chişinău de la orele 20:30. Tema de acasă a concertului de duminică va fi muzica uşoară românească. Show-ul ia amploare cu fiece etapă. La fiecare concert în juriu se schimbă doi membri, duminica aceasta vor ajuta să delibereze: interpretul Pavel Stratan, deţinător dublu disc platină din România şi titlul de cel mai bun debut al anului şi Svetlana Bivol, director general al Filarmonicii Naţionale "Serghei Lunchevici" a RM. Oaspeţi de onoare ai concertului de duminică vor fi interpretul Pavel Stratan şi trupa "Alternosfera".


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Ion Cristoiu, trupa Akcent, Colea Rautu, Florin Zamfirescu, Pavel Stratan, managerul Mirela Miertoiu si Viorel Paunescu sunt premiantii revistei VIP pe luna noiembrie. Toti acestia au venit, miercuri seara, la sala Ronda a Hotelului Intercontinental, nu atat pentru a-si ridica personal premiile, ci mai ales pentru ca au dorit sa se intalneasca cu vechi prieteni si sa stea la suete. Adrian Pintea, Mircea Albulescu si Florin Zamfirescu l-au facut sa vorbeasca, dar si sa cante, pe modestul taciturn Pavel Stratan, iar Bodo, de la Proconsul, insotit de Ioana Basescu Marin, sotia lui, a fost senzatia serii pentru ca nimeni nu s-a asteptat ca el sa apara la costum! Monica Davidescu, Ilinca Goia si Anca Turcasiu au fost "reprezentantele" muzicalului Chicago, care a primit premiul la categoria Arte, iar creatoarea de moda Liza Panait s-a emotionat la aplauzele asistentei in fata succesului sau cu spectacolul ,Sangre Ardiente", care a primit Premiu Special. Regizorul show-ului, Beatrice Rancea, se afla la acea ora la parada de moda a doamnelor din politica romaneasca, palpitand sa iasa totul bine, conform viziunii sale.
Adevarul


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Editie speciala de Oltenia:

Pavel Stratan şi-a lansat noul videoclip: «Du-Du»
Aparut in ziua de Duminica 26 Februarie 2006
Pavel Stratan şi-a lansat noul videoclip: «Du-Du» • În timpul filmărilor, Pavel a băut ceaiuri fierbinţi

Primul single de pe cel de-al treilea volum al “Amintirilor din copilărie” se intitulează “Du-Du” şi a fost lansat de curând. Filmările au fost conduse de Dragoş Buliga, care a regizat de altfel toate videoclipurile lui Pavel Stratan, şi s-au derulat în studiourile Kentauros. Deşi temperaturile au fost foarte scăzute, Pavel a reuşit să le facă faţă cu brio, datorită constituţiei sale puternice, dar şi a nenumăratelor ceaiuri fierbinţi pe care le-au băut. “Afară este foarte frig, iar eu am încercat să mă încălzesc numai cu ceaiuri şi nu am băut, aşa cum fac de obicei, în melodiile mele (râde!) Sper ca toate aceste sacrificii să merite şi să fie o mare plăcere pentru fanii mei să mă urmărească pe micile ecrane”, a declarat Pavel Stratan.
Fiind un videoclip de imagine, accentul s-a pus asupra vestimentaţiei abordate de artist (care în decursul filmărilor a schimbat exagerat de multe tricouri), dar şi asupra efectelor speciale aplicate în postproducţie. Aceste efecte de video-editare şi animaţie subliniază latura comică a piesei. “Am dorit să realizez ceva mai altfel decât videoclipurile care apar peste noapte pe piaţa muzicală. Am vrut să fie ceva haios, comic, pentru toate vârstele care să aibă un efect bine determinat: cel care se uită la acest videoclip să zâmbească şi să uite de grijile cotidiene ”, a mai declarat Stratan. Single-ul se anunţă a fi un succes cel puţin la fel de mare ca şi celelalte, iar pentru albumul “Amintiri din copilărie vol. 3”, Pavel Stratan, unul dintre cei mai populari artişti la ora actuală, a primit Dublul Disc de Aur din partea casei de discuri Cat Music, fapt ce atestă vânzări de peste 60.000 de unităţi. “M-am bucurat enorm de obţinerea acestui mare premiu şi le mulţumesc în primul rând fanilor mei, care m-au dorit în casele lor. Sper ca prin melodiile mele să le transmit o parte din fericirea şi modul meu de a trăi”, a spus artistul. Pentru perioada următoare, vedeta promite multe surprize fanilor. “La fel ca un actor fără scenă, niciun cântăreţ nu se poate mândri cu muzica sa dacă nu se bucură de admiraţia oamenilor. Sunt fericit că m-am născut de ziua mea şi de atunci am mare noroc în viaţă”, a conchis Pavel Stratan. (R. V., M. B.)

diverse articole editie speciala stratan şi-a lansat noul videoclip: ziua duminica februarie

16.4KB


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
LAURENTIU DUTA



Saptamana aceasta pe primul loc in Topul Romanesc 100 se afla "Ghita" si Cleopatra Stratan, cea mai tanara artista ajunsa pe atat de sus! Aici isi spune cuvantul Pavel Stratan care este unul dintre cei mai bine vanduti artisti din Romania, din toate timpurile! "Ghita" are stilul lui de compozitie. Piesa e foarte bine strucurata, versuri cu carlig care iti atrag atentia. Si e o nisa care era neacoperita, copiii dar si parintii totodata. Rezultatul: megasucces!


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Mihail VAKULOVSKI

PAVEL STRATAN - Amintiri din copilarie

In ultima vreme pe piata muzicala au aparut trupe & cintareti extraordinari, care-mi plac foarte tare si-i simt prieteni adevarati, chiar daca pe unii nici nu-i cunosc (personal, cum se zice). E ca si cu vreo 10 ani in urma, cind au aparut - la Chisinau - scriitorii pe care i-am asteptat dintotdeauna - Dumitru Crudu, Iulian Fruntasu, Stefan Bastovoi, Alexandru Vakulovski. Acum insa e vorba de muzica, nu de literatura, sau nu numai de literatura, fiindca textele lor sint si literatura, exact ca la Ada Milea si PARAZITII, care erau pina acum atit de singuri - dar siguri! - in preferintele mele muzicale. E vorba de trupe si CD-uri pe care le ascult foarte des, acasa, pe drum, in masina, la lucru, oriunde, le recomand prietenilor. E vorba de LUNA AMARA, PLANETA MOLDOVA, PARAZITII, ZDOB & ZDUB si PAVEL STRATAN. Evident ca imi place mult si URMA si SHUKAR COLLECTIVE, despre care a scris mai sus Alexandru, imi place si FARA ZAHAR, si VITA de VIE, si CUIBUL, si GINDUL MITII si, se intelege, PHOENIX, dar vorbeam de trupe care-mi sint foarte-foarte apropiate, asa, ca Ada MILEA. Si fiindca Sandu a scris deja despre LUNA AMARA, PARAZITII si PLANETA MOLDOVA, pe care vi-i recomand cu insistenta, ma voi opri putin la Pavel Stratan. Ca si in cazul Adei Milea, locul pe care l-a ocupat Pavel Stratan in muzica si cultura romaneasca era virgin. Norocul culturii romane e ca acest loc liber n-a fost ocupat de un oarecare, cum s-ar fi putut, totusi, intimpla, ci de un mare talent si, se pare, un mare caracter - un artist care nu scrie, ci se scrie. Primele doua albume ale lui Pavel Stratan se numesc AMINTIRI DIN COPILARIE, adica AMINTIRI DIN COPILARIE si AMINTIRI DIN COPILARIE, Vol. II. AMINTIRI DIN COPILARIE este compus din piesele EU BEU, LULUTA, ASA-I CA DESE ORI, TATA, CIND LILIECII ZBOARA, VINUL DE PRIMAE, CEASUL, TIGARA, IN SEARA ASTA, LA CITY, VASILE MANGU, S-O-NSURAT BAIETII si CIND ERAM MITEL. AMINTIRI DIN COPILARIE (II) - din SECA, INCA NU-NVATAM…, PESTISORUL DE AUR, PRIMUL SARUT, VIATA MOLDOVANA, PESTE ANI CINCIZECI, LA TANTI NINA, SANATATE, M-AM NASCUT DE ZIUA MEA, COPILARIA, FOC LA GHETE si VISUL. Pavel STRATAN scrie si versurile si muzica si e foarte apropiat prin ceea ce face de ceea ce in muzica ruseasca, pe care o cunoaste foarte bine, fiind basarabean nascut in URSS, se numeste avtorskaia pesnea, reprezentata in primul rind de Vladimir Visotki. Ca si Visotki, Pavel Stratan isi scrie viata, textele lui Stratan exprima existenta, viata lui Stratan, deocamdata din perioada copilariei, care, stim cu totii, e "nevinovata", cum zicea si Ion Creanga, cel mai mare scriitor roman din toate timpurile, de care, iata, Pavel Stratan e cel mai apropiat - de unde si denumirea celor doua CD-uri de pina acum ale sale. De aici si limpezimea si veselia si bucuria din cintecele sale. Chiar daca de cele mai multe ori e vorba de o copilarie foarte nazbitioasa a eului poetic, care e si personaj principal, existenta caruia e urmarita de ochiul de vultur al tatalui, personaj foarte important nu numai in aceste doua CD-uri, ci si in viata fiecarui om. Inca o data - versurile lui Pavel Stratan sint cu totul extraordinare, nu numai fiindca sint traite, sincere si bine lucrate, Stratan muncind la primul sau album ani de zile, versurile sale fiind adunate cu multa migala, cuvintele din textele sale legindu-se unele de altele ca si actiunile din copilarie a doi frati sotiosi, poeziile fiind pline de substanta si avind si acel vino-ncoace care lipseste multor poeti cu carti care se vor/cred importanti. Muzica insa vine de la sine, cel putin asa pare, dar - atentie! - Pavel Stratan este absolvent al Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice. Stilul cintecului de autor pe care-l practica Pavel Stratan si care-mi aminteste si de Bulat Okudjava, Victor Toi/KINO, Alexandr Rozembaum, care fac parte din aceeasi familie - si mai ales, iar, Visotki - ii permite sa cinte si cu accent basarabenesc, accent atit de atragator - in special, iata, in cultura - element care imprima cintecelor sale, pe linga vocea foarte misto, o latura si mai existentiala & adevarata. Cind am auzit pentru prima oara Pavel STRATAN m-am distrat si m-am bucurat foarte tare - mi-a placut din prima! Dar ascultindu-l tot mai des mi-am dat seama ca Stratan e si… trist, cum a zis o gagica. Vezi piesa VISUL, mai puternica decit orice piesa biografica din muzica romaneasca, pe bune. Special n-am vorbit despre vreo piesa anume, desi mi-a fost greu sa nu citez din AMINTIRI DIN COPILARIE. Mie imi plac toate piesele lui Pavel STRATAN, un artist caruia nu-i lipseste nimic - ascultati-le si bucurati-va!


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Nu retin daca am mai postat articolul de mai sus, dar, chiar daca am  facut-o, nu-mi pare rau!

_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Am descoperit versurile de la "Eu beu" in revista Popcorn (nu stiu numarul/data)!

"Da' eu ma fac ca nu fac nimica si nici nu stiu ca ei ma stiu
Si eu cand am sa fiu ca dansii, eu tot ca dansii am sa fiu "


Asa o fi, Pavel???


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201



Fiind constient de faptul ca este unul dintre cei mai apreciati cantareti din Romania, Pavel Stratan s-a gandit sa-si incerce norocul si in literatura. Desi a scos pana acum trei albume in care ne-a povestit despre copilaria sa, el s-a gandit sa scrie si o carte cu acelasi subiect. Deocamdata acest volum literar se afla la stadiul de proiect.

diverse articole fiind constient faptul este unul dintre cei mai apreciati cantareti din romania,

10.4KB


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Interviu cu Vasile Seicaru in Flux:

VASILE ŞEICARU:

N-o să privesc niciodată cu mânie către cer !

[...]09.06.2006

- Bine ai revenit la Chişinău! Ai mulţi prieteni aici?
- Da, am prieteni la Chişinău. Sunt prieten cu Iurie Roşca, omul , dar si politicianul curajos si veşnic neliniştit, cel care m-a invitat la concert, dar mai am mulţi prieteni aici. I-aş aminti doar pe cei din lumea artiştilor: Iurie Sadovnic (poate cel mai valoros cantautor din Moldova) , Pavel Stratan, Silvia Grigore, Geta Voinovan ... sunt foarte mulţi!


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Dar am citit apoi si impresiile...si sint cam   ...
In cazul asta, nu stiu cum de zice ca-i e prieten...Poti avea ca prieten pe cineva pe care nu-l admiri, nu-l apreciezi, cit de cit? Ma rog, poate e posibil, dar...


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Mihail VAKULOVSKI


[...]Să fiu înţeles clar – utilizarea şi asumarea basarabenismului nu e deloc o slăbiciune şi poate fi transformată într-o calitate, într-un atu, dacă ţi-l asumi însă, cum au reuşit să facă Dumitru Crudu (în poezie), Alexandru Vakulovski (în proză, Pavel Stratan (în muzică, Vasile Ernu (în eseu) sau „Planeta Moldova (Mitoş Micleuşanu & Florin Braghiş” (în tot ceea ce fac).


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Discutia pe care Gabriel Teodor Gherasim din New York a avut-o cu Pavel Stratan – „Cantaretul sinceritatii” scoate la iveala sensibilitatea unui suflet de roman nascut in Basarabia care nu poate canta decat in limba romana pentru ca – spune el – „nu as avea cu cine dialoga”.

_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Timpul

Hiturile verii
Muzică autohtonă. De obicei, ascultătorii solicită interpreţi şi formaţii care şi-au făcut deja un nume peste hotare. Astfel, vara aceasta au fost audiate mai mult piesele lui Pavel Stratan („M-am născut de ziua mea”), a băieţilor de la „Zdob şi Zdub” (în special „Boonika bate doba”.


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
O CHESTIE SIMPATICA DE PE MUSIC.MALL:

"Acest artist nu are biografie."


(bineinteles era vorba de faptul ca la rubrica BIOGRAFIE nu aveau nimic...!)

diverse articole chestie simpatica artist are era vorba faptul rubrica biografie aveau nimic...!)

7.2KB


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
I am listening right now to a romanian artist, Pavel Stratan. And it feels quite nice listening to his lyrics.

He sings like he is talking soul to soul. He sings about childhood, about his father, about future, about past. Trying to find out more about him, i have stumbled across his site : (kinda lousy, don't you think?). Yet the music is great.

posted by Mihai Dragan
a webdesigner's blog


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Şi un ultim acord muzical, condimentat de un videoclip pe măsură vine de la Pavel Stratan cu „Nunta”: într-o permanentă alergare, ar fi bine să găsim timp să ne privim de la o parte, pentru a nu pierde esenţa şi pentru a nu ne pierde în mulţime. Să auzim şi să scriem numai de bine la anul care vine! Să nu se creadă că „cele de rele” vor trece neobservate şi... nesancţionate.

Liliana POPUŞOI, FLUX


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Un Rambo sentimental
10. Pavel Stratan (25 puncte)

„Numai ce-i cantat din suflet, in suflet patrunde” este mottoul lui Pavel Stratan. Desi s-a mutat de curand la Bucuresti, a fost asimilat rapid drept „artist din Romania”, aproape la fel de repede pe cat a facut-o odinioara si trupa O-Zone. In 2002 lanseaza, in Republica Moldova, primul sau album „Amintiri din copilarie”, aparut si in Romania cu acelasi nume, doi ani mai tarziu. Piesele sale au fost promovate pentru prima data la noi de Carcotasi, care, sedusi de graiului specific moldovenesc, l-au difuzat intensiv la KissFM. Piesa „Eu beu”, desi nedifuzata excesiv de radiourile romanesti, a castigat zeci de mii de fani, ceea ce l-a facut pe Stratan cel mai bine vandut artist al casei de discuri MediaServices, aceeasi situatie fiind raportata si de cei mai mari distribuitori in tara. Videoclipul (deosebit intr-un peisaj romanesc dominat de scenarii cu femei imbracate sumar, plaje si limuzine de lux) s-a filmat in statiunea Jupiter, in piscina (cu apa foarte rece!) a Hotelului California.


site BugMafia/forum
(clasament)


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
09.02.2006
Invitatul rubricii este Vlad Costandoi, director general al casei de producţie „Sens Music”

După cum v-am anunţat câteva săptămâni în şir, duminică, 12 februarie, în incinta Teatrului Naţional de Operă şi Balet, va avea loc primul concert solo în Republica Moldova a basarabeanului Pavel Stratan. Mai multe detalii despre acest concert vine să ne spună Vlad Costandoi, director general al Casei de producţie “Sens Music”. Tot “Sens Music” a organizat concertele susţinute de Pavel Stratan la Bălţi şi Cahul, iar acum se pregătesc pentru cel de duminică.

- Au fost două concerte la Cahul şi Bălţi. Cum a fost din punct de vedere organizatoric?

- S-a depus o muncă enormă, deoarece din start ne-am propus să organizăm concertele la cel mai înalt nivel. Am ţinut cont de toate componentele necesare pentru organizarea unui concert: program artistic bine gândit, care să capteze atenţia, să nu permită publicului de a se plictisi.

- Dar tehnic?

- Interpretarea a fost live. Pavel s-a ocupat singur de regie. Am avut la dispoziţie utilaj tehnic de cea mai bună calitate, sonorizare specială pentru concert live, lumini, ecrane video, pe care se derulau imaginile din scenă. Ne-am străduit să promovăm evenimentul, pentru a anunţa lumea despre concert. Prin intermediul presei locale, am pus la dispoziţie spoturi video şi audio, în oraş erau prezente afişe şi postere ce anunţau evenimentul. Concertele s-au pregătit circa o lună de zile. Acum pot spune că sunt mulţumit de rezultatul obţinut. Asta se datorează şi lui Valeriu Postică, partenerul meu în acest proiect, dar şi întregii echipe, credeţi-mă, au fost 15 oameni, toţi profesionişti în munca care o fac.

- Prezenţa publicului a fost pe măsura aşteptărilor?

- Da. Publicul a fost foarte receptiv. Cel mai important şi plăcut lucru pentru noi a fost faptul că 80% din cei prezenţi erau oameni de vârsta a doua şi a treia.

- Sunteţi în prag de concertul lui Pavel Stratan la Chişinău. De menţionat aici că este primul concert solo în Moldova. Cât de greu este de organizat un astfel de concert?

- Este greu, pentru că la noi, în Republica Moldova, totul se face greu. Un motiv este şi nepăsarea oamenilor, sau mai bine zis absenţa lor în momentele de necesitate. Se reacţionează foarte lejer, deoarece lumea crede că e doar un concert, nimic complicat. Echipa “Sens Music” lucrează de două luni doar asupra acestor trei concerte. Şi e deosebit, pentru că este primul concert solo a lui Pavel Stratan la Chişinău. Publicul nu vine doar pentru muzică la acest spectacol. Vine pentru o muzică adevărată, trăită cu adevărat de un semen de-al lor. Pentru Pavel acest concert înseamnă foarte mult. Recent am vorbit cu el la telefon şi mi-a spus că are emoţii pentru acest eveniment. Sperăm că va fi totul bine. Noi pregătim un show adevărat.

- La ce preţ se vând biletele?

- De la 50 de lei până la 200.

- Cum va fi concertul? Aveţi un scenariu mai special sau vine Pavel Stratan cu surprize?

- Concertul va fi deosebit de cel de la Bucureşti, pentru că la Chişinău vor fi prezente personajele din piesele lui Pavel. Nu toate, dar măcar cele pe care a fost posibil să le găsim. Şi cea mai mare surpriză va fi Cleopatra Stratan, fiica de trei anişori a lui Pavel, care va interpreta câteva piese, fiind acompaniată la chitară de Pavel.

- Dacă vorbim la general, cum este piaţa concertistică de la noi ?

- Spre regret, piaţa concertistică din Republica Moldova nu se dezvoltă atât de dinamic cum ne-am dori noi, atât organizatorii, cât şi interpreţii. Acest lucru este determinat de puterea redusă a populaţiei de cumpărare a CD-urilor cu muzică autohtonă sau a biletelor pentru concerte susţinute de interpreţii noştri. De aceea organizarea concertelor este un business care presupune riscuri mari şi un grad redus a profitului. Din acest motiv, această afacere nu este atractivă pentru investitori. Dar indiferent de circumstanţe, piaţa există, iar existenţa ei este determinată de entuziasmul oamenilor care activează în acest domeniu.

- Ai menţionat şi tu că concertul va fi live, dar cum e posibil, când majoritatea artiştilor noştri se plâng că în Moldova nu se cântă live, că nu este aparataj. Vine oare Pavel Stratan din România cu boxele în spate?

- În Chişinău există firme specializate, care pune la dispoziţie aparataj de nivel european. E adevărat că şi preţurile de închiriere sunt destul de pipărate, dar dacă vrei să faci ceva de calitate, trebuie să investeşti şi în aparataj. Una din aceste firme ne prestează serviciile respective. În cazul interpreţilor noştri, cred că nu este vorba de lipsa aparatajului, ci de costul lui. Aceasta e altă problemă.

- Adresează, te rugăm, un mesaj pentru cititorii ziarului FLUX.

- Ascultaţi muzică autohtonă, procuraţi albumele interpreţilor noştri şi veniţi la concertele lor, pentru că tot ce fac ei, toată creaţia lor este dedicată vouă, publicului. Şi veniţi duminică la concertul susţinut de Pavel Stratan. Nu o să regretaţi, vă asigur.

>>discuta noutatea in forum

Doina Cernavca, pentru Flux


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Interpretul Pavel Stratan va scrie o carte autobiografica – Cantaretul isi va aminti despre copilaria sa in paginile viitoarei carti
01.02.2007 - 13:34
      Moldoveanul Pavel Stratan, unul dintre cei mai apreciati cantareti din Romania, intentioneaza sa-si extinda sfera artistica si sa scrie o carte despre copilaria sa. Inca de la lansarea sa pe piata muzicala din Romania, dar si din R. Moldova, a cucerit publicul datorita versurilor sale pline de umor si ironiilor bine gandite, informeaza DECA-press, citand medii de informare de peste Prut.
      Pavel Stratan, dupa cum precizeaza presa citata de la Bucuresti, s-a gandit sa-si extinda cumva sfera artistica si sa scrie o carte despre copilaria sa, desi pana acum, publicul s-a bucurat de trei albume de-ale lui Pavel in care acesta isi „povesteste” copilaria. Se pare insa ca artistul inca mai are lucruri pe care nu le-a spus si pe care prefera sa le povesteasca in proza, mai degraba decat in versuri. Cu toate acestea, acest volum literar inca se afla la stadiul de proiect.
      Pana sa lanseze aceasta carte, Pavel pregateste un nou album muzical, avand in vedere ca anul trecut s-a preocupat mai mult de cariera fiicei sale.

DECA PRESS


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Directia 5, Pavel Stratan, Taxi, Voltaj şi BUG Mafia sunt numai câţiva dintre artiştii români ale căror melodii pot fi descărcate pe mobil.

revistapresei.ro


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Pavel Stratan, succes putin cate putin

Pavel Stratan, succes putin cate putin
     Pavel Stratan a concertat timp de doua ore, duminica, in Capitala, acompaniat de formatia Platonic Band (Raul Kusak - clape, Andrei Stanoevici - clape, Nicu Patoi - chitara, Visky Karoly - chitara bas si Razvan "Lapi" - tobe). Recitalul celui mai bine vandut artist din Republica Moldova a umplut Sala Palatului.
Solid, emotiv si, deopotriva, emotionant, Stratan a inceput cu piesa "Eu beu", devenita deja hit. Au urmat si altele, stiute prea bine de public, de pe albumele "Amintiri din copilarie" (1 si 2), precum "Liliecii zboara", "Seca", "Cand eram mitel", "M-am nascut de ziua mea", "Adesea", "In satul nostru".
Majoritatea pieselor sale au fost despre copilaria lui – "Viata moldovana", "Visul" (in memoria tatalui sau, "pe care am inceput sa-l iubesc mai tarziu, dar a fost prea tarziu" – Stratan a si plans pe scena, in timpul melodiei), "Cureaua" (despre bataia incasata de la tatal sau), "S-au insurat baietii", care va avea in curand si videoclip, si "Luluta", o piesa despre prietenii lui din copilarie, Liza si Ghita.
La finalul concertului, artistul moldovean, care s-a mutat de curand la Bucuresti, a dat fanilor autografe, in fata scenei, dar si in fata intrarii artistilor, la aproape o ora dupa terminarea recitalului sau.


Pasionat de iluzionism

- Care e reteta succesului tau?
- Cred ca versurile mele si muzica. Diferiti oameni spun lucruri diferite despre mine.
- Ca de exemplu, ce spun despre tine?
- Unora le plac jocurile mele de cuvinte, altora muzica si celorlalti tema.
- Cat inspiratie, cat transpiratie?
- Muzica mea e si efort, si transpiratie. Nu stiu cat in procente.
- Ce amintiri te leaga de copilaria ta si in special de tatal tau?
- Toate amintirile si incerc sa le descriu. Toate amintirile mele sunt frumoase.
- Dar am vazut ca ai si o parte trista.
- Asa e tema versurilor mele.
- Stiu ca esti pasionat de scamatorii. Ce fel de scamatorii faci?
- Fac iluzionism acasa, aici, in Romania. Acum locuiesc aici.
- Unde ai invatat secretele iluzionismului?
- Viata m-a invatat. N-am cunoscut nici un iluzionist. Am invatat dupa carti, dupa casete video. Dupa concert le arat oamenilor diverse scamatorii. Am numere precum taierea funiei cu monedele, cu cartile de joc.

"Artistii moldoveni vin cu ceva neobisnuit in muzica"

- Iti place si sportul.
- Da, practic culturismul si tae-kwon-doo.
- Ai obtinut vreo centura?
- Nu ma intereseaza sa obtin centuri, o fac pentru sanatate.
- De ce crezi ca artistii moldoveni au mai mare succes decat cei de aici? Sunt mai talentati?
- Nu cred ca in Romania sunt mai putin talentati, dar cred ca succesul consta in faptul ca venim cu ceva nou, neobisnuit.
- Cu ce vii nou in muzica?
- In stilul meu, cred ca dialectul, accentul care place multora, jocurile de cuvinte, muzica aproape fara refren.
- Exagerezi cu accentul moldovenesc in muzica ta?
- Nu exagerez cu nimic. Asa vorbesc si-acasa.
- Stiu ca-ti plac femeile frumoase.
- Mie-mi plac toate femeile, nu numai cele frumoase.
- Ce-ti place din muzica romaneasca?
- Toata muzica romaneasca imi place, dar cel mai mult hip-hop-ul. Parazitii sunt preferatii mei. Mai imi plac BUG Mafia, Morometzii si La Familia.

(08.11.2004 17:42, Mireille-Astrid Popa)     © Realitatea Romaneasca


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
2005...cam pe vremea asta!
Graiul MM:
Pe 7 martie 2005, la Baia Mare

Pavel Stratan şi ale lui “Amintiri din copilărie”

Baia Mare este un punct important al turneului naţional pe care Pavel Stratan îl începe pe 1 martie. 7 martie este data la care Stratan va fi în oraşul nostru. Graiul Maramureşului este partener media la acest eveniment.

• Artistul - “Invidiez pe alţii, dar mă strădui să fac mai bine ca mine”

Pavel Stratan este revelaţia anului 2004 de pe piaţa muzicală românească, atît în ceea ce priveşte succesul la public cît şi aprecierea din partea criticilor şi presei. A stabilit recorduri de vînzări greu de egalat. În prima zi de lansare a albumului Amintiri din coplilărie vol. I s-au vîndut 7.000 de unităţi şi aproape 50.000 în primele 2 luni. Este cel mai bine vîndut artist al anului 2004. Este printre puţinii artişti care s-a impus pe piaţa muzicală doar ca urmare a talentului său, fără campanie de promovare cu “sunet şi lumină” dirijată din umbră de un sponsor generos. Asta s-a văzut şi la Baia Mare în sala Teatrului Municipal. Muzica pe care face nu poate fi catalogată cu precizie. Este un amestec de stiluri şi influenţe: stilul STRATAN. De fapt aceasta este şi noutatea pe care o aduce pentru public. Conform declaraţiilor sale, muzicienii care l-au inspirat sînt Vladimir Vysotsky şi Victor Tzoy.

• Biografie - “Îmi place să visez numai cînd dorm”

S-a născut la 1 noiembrie 1970 în satul Nişcani, raionul Călăraşi din Republica Moldova. În 1977 face primul pas cu chitara în mînă pe scena şcolii, iar în 1983 compune primele versuri. În 1996 are prima ieşire pe scenă ca şi iluzionist, anul 2000 regăsindu-l ca şi student la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Ca şi pasiuni declarate a amintit muzica versurile, iluzionismul şi sportul.

• Activitate artistică - Norocul meu: că m-am născut de ziua mea”

Cele două albume lansate în a doua jumătate a anului trecut în România, Amintiri din copilărie vol. I şi II, s-au vîndut pînă la sfîrşitul anului 2004 în peste 150.000 de unităţi, clasîndu-se pe locul I din acest punct de vedere. În Republica Moldova albumele au fost lansate în 2002, respectiv 2003 şi s-au vîndut în peste 50.000 de exemplare, cifră foarte mare pentru piaţa respectivă. Din primul album amintim piesele Eu beu, Luluţa, Tata, Cînd liliecii zboară, Vinul de primae, La city, În seara asta, Cînd eram mititel. Volumul II cuprinde piesele Seca, Încă nu-nvăţam, Peştişorul de aur, Primul sărut, Viaţa moldovană, Peste ani cincizeci, La tanti Nina, Sănătate, M-am născut de ziua mea, Copilăria, Foc la ghete şi Visul.

Aşadar aveţi ocazia ca pe 7 martie să îl revedeţi pe Pavel Stratan în turneul său naţional de promovare a noului album Amintiri din copilărie vol. II. Pentru domni este o bună ocazie de a face iubitelor, soţiilor sau prietenelor un frumos cadou de 8 martie.

diverse articole 2005...cam vremea mm:pe martie 2005, baia marepavel stratan şi ale lui din

6.4KB


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
In sfirsit ceva "nou" pe net...
(Philips Christmas Party 2005)

diverse articole sfirsit ceva christmas party 2005)

26.9KB

Modificat de Fan(atic) (acum 17 ani)


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Si tot de-atunci:

diverse articole tot de-atunci:

30.6KB


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Of...ce oameni fericiti, astia de la Philips...

diverse articole of...ce oameni fericiti, astia philips...

41.4KB


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
...

diverse articole ...

43.6KB


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Teo Trandafir production:
Videoclipul a fost filmat la inceputul anului 2006, in luna ianuarie. Filmarile au durat o singura zi, de dimineata pana seara , timp in care intreaga echipa a fost pusa in fata unui frig crancen.
Cel mai greu pus la incercare la aceasta filmare a fost chiar Pavel Stratan care a trebuit sa schimbe de multe ori tricourile si sa stea practic foarte mult timp in frig.

Regizor: Dragos Buliga
DOP: Serban Ionescu
Echipament: Sony DSR-400+ Obiectiv HD.

Acesta a fost printre primele proiecte la care am folosit acest echipament. Motivul? Ne-am gandit la o solutie eficienta. Am combinat ultima creatie Sony in materie de camere video si un obiectiv High Definition, mai exact Fujinon HD cinelens , combinatie care reuseste sa produca o profunzime si o caldura a imaginii creata doar de pelicula.


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
BASCHET
Viata din vestiar
Vlad Moldoveanu asculta inaintea fiecarei partide melodia "Hustler Musik" a lui Lil Wayne, pentru a depasi presiunea partidelor. Romanul nu se desparte de tricolor si de tricoul lui Toni Alexe, pe care le poarta pina si la discoteca. Vlad Moldoveanu viseaza sa ajunga la Dallas si sa fie coechipier cu Dirk Nowitzki. Capitanul nationalei de tineret a cumparat de la Ghita Muresan citeva CD-uri cu Pavel Stratan.


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
FRAGMENTE DIN FLUX :
2006-08-18

IURIE MATEI, ARTIST PLASTIC:
Noi suntem, totuşi, la periferii, chiar dacă suntem o provincie, nu suntem nicidecum provinciali. Dar uitaţi-vă ce se întâmplă în muzică, ce au făcut băieţii de la O-Zone, cei de la Zdob şi Zdub, Pavel Stratan, ei nu plac pentru că sunt din Basarabia, ci sunt preţuiţi pentru ceea ce fac.
.................
2005-11-21·  48

MÂINE LA BUCUREŞTI

Pavel Stratan lansează cel de-al treilea album

Pavel Stratan lansează mâine la Sala Palatului din Bucureşti cel de-al treilea album, intitulat "Amintiri din copilărie", Noul material discografic cuprinde 12 piese în care se continuă povestea eroilor prezentaţi în albumele anterioare, personaje reale care-l inspiră pe interpret pentru scrierea pieselor sale. Surpriza celui de-al treilea volum este piesa "Mama", pe care o interpretează în exclusivitate Cleopatra, fiica de trei ani a lui Pavel Stratan. Într-un interviu acordat ziarului FLUX, Pavel Stratan îşi descrie în felul următor cel de-al treilea album: "Veţi afla despre trăsnăile petrecute la ziua de naştere a lui Vasile Mangu, nu ştiu ce căutam de ziua lui la noi în beci, posibil că asta va fi prima piesă de pe album, nu ştiu sigur. Mai am o piesă care se numeşte "Dudu", or poate asta va fi prima, este o piesă asemeni "M-am născut de ziua mea", în aceeaşi manieră, este foarte ironică, cu multe jocuri de cuvinte. Ca în primul şi în al doilea volum, de felul pieselor "S-o însurat băieţii" şi "Foc la ghete", pe acest album va fi piesa "Nunta", care este ritmată, tot pe acest album va fi şi o piesă cum pe albumele precedente au fost "Liliecii zboară" şi "Primul sărut", va fi o piesă lirică, evident că fără o astfel de piesă nu putea să lipsească din al treilea volum, este vorba de "Fericirea" . Pe urmă am inclus o piesă de jale " "Copacul vieţii", piesa "Mama" cu Cleopatra, piesa "Banii" în care povestesc despre cum am furat, împreună cu fratele şi sora, banii tatei din sertar. Pe acest album am inclus şi piesa "Cureaua", de asemenea, va fi şi o piesă în duet cu o voce feminină, de genul piesei "În seara asta vreau să facem tăt" şi "Bărbăţelul meu cel bun", acum va fi o nouă piesă, se numeşte "Liza cu Ghiţă", ne-a declarat vedeta.
De asemenea, după lansarea la Bucureşti a albumului, Pavel Stratan a promis că se va strădui să reuşească să lanseze, tot în această lună, albumul la Chişinău, la Palatul Naţional. "Acesta va fi şi examenul meu la regie de licenţă. Vreau să se întâmple acest lucru în noiembrie, dar cum luna noiembrie este foarte aglomerată, e posibil să-l amân pentru luna decembrie", a mai spus Pavel.

Liliana Popuşoi, FLUX
............
2005-04-15·  41

DUPĂ CE A FOST APLAUDAT PE TOATE SCENELE DIN ROMÂNIA

Pavel Stratan a cântat la Chişinău

Duminica trecută, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, Pavel Stratan a cântat pentru prima dată în faţa publicului din capitală. Concertul organizat de Voxtel a adunat în Piaţă mii de spectatori, iar spectacolul a fost unul pe cinste. Două nume de referinţă în muzica românească au ţinut publicul cu răsuflarea întretăiată timp de câteva ore " Pavel Stratan şi Zdob şi Zdub.
În cadrul unui interviu recent, Pavel Stratan declara pentru FLUX că, deşi a acceptat invitaţia, are o anumită frică de acest concert, deoarece nu ştie cum va fi primit de public: "Mă gândesc că va fi o diferenţă foarte mare între publicul care va veni la concert în aer liber şi cei care vor veni la concert la Palatul Naţional. Pot spune cu mândrie că în toate oraşele româneşti în care am cântat, au venit la concerte elita oraşului, au venit cu familia, erau şi spectatori de 70 de ani. Am vizitat şi cele mai frumoase locuri din România. Ceea ce mă bucură e că muzica mea este apreciată de intelectuali. La nici un concert nu am avut probleme, nu s-a înjurat, nu s-a fluierat, lumea aplaudă, se ridică în picioare la sfârşitul concertului şi aplaudă, piesele care sunt cerute la bis, se ascultă în picioare. Multă lume vine după autografe, sa întâmplat să vină cineva pe scenă după autograf chiar şi în timpul cântecului şi publicul aplauda că nu îi refuzam pe cei care veneau să-mi ceară autografe", declara cântăreţul pentru publicaţia noastră.
Duminică, înainte de concert, ne-am întâlnit la o ceaşcă de ceai, dar Pavel, pentru că avea mari emoţii, a băut cafea, chiar dacă sunt rare momentele în care recurge la acest "prost obicei". Mi-a recunoscut că nici nu mâncase nimic în ziua aceea. Înainte de concert, ziariştii nu l-au mai lăsat să se concentreze şi au tot tras de el dintr-o parte în alta. Modest şi bine crescut, nu a îndrăznit să refuze pe nimeni. Înainte de concert şi-a făcut semnul crucii şi a intrat în scenă în nelipsitul maiou negru şi blugi. A coborât peste o oră, după ce a fost chemat la bis. Era superfericit şi abia reuşea să răspundă tuturor complimentelor şi felicitărilor. "Ei?", l-am întrebat noi. "Super! Super! Super!" doar atât mai putea să spună. A doua zi, de dimineaţă, a plecat spre Bucureşti, de unde va reveni abia de Paştele Blajinilor. Dar săptămâna pe care a petrecut-o la Chişinău l-a umplut de energie, pentru că şi-a revăzut prietenii şi s-a plimbat în voie pe străzile însorite ale oraşului. Cine a văzut săptămâna trecută un tânăr bine îmbrăcat, evident, în negru şi cu o chitară într-o husă de plastic, să nu creadă că i s-a năzărit cumva. era Pavel care, deşi i s-a conferit statut de vedetă în România, nu şi-a angajat bodyguard şi nici nu şi-a luat limuzină. Iar când trebuie să se deplaseze uneori, nu cheamă un taxi, se descurcă ca şi orice om normal.
Vom aştepta cu nerăbdare să revină şi să ne bucure cu noi realizări. Îi dorim baftă.

Liliana Popuşoi, FLUX
..........
2005-03-29·  205

STRATANOMANIA

Pavel Stratan mai pregăteşte un album despre "Amintiri din copilărie"

Pavel Stratan este basarabeanul care face furori acum la Bucureşti. Ce să spunem nu doar Bucureştiul este contaminat de stratanomanie. Toţi care cunosc româneşte, se lasă copleşiţi de acest bard care cântă poezii, sincere despre copilăria lui, ca şi la Creangă, copilăria copilului universal. În Italia, Spania, Moscova sau Irlanda, casetele lui sunt păstrate de moldoveni împreună cu scrisorile sosite de acasă. Circulau zvonuri precum că Pavel Stratan a hotărât să se întoarcă definitiv acasă, după ce a cunoscut un succes fulminant în România. Zvonurile au apărut atât în presa românească, cât şi în cea din Basarabia.
Celebritatea nu i s-a urcat la cap lui Pavel, pe care l-am întâlnit ultima dată la înmormântarea lui Ilie Todorov, care i-a fost profesor la Academia de Film, Arte Plastice, Teatru şi Muzică şi pentru care poartă un respect deosebit, pe care l-a deplâns ca un copil, fără să se sinchisească să-şi exteriorizeze emoţiile şi sentimentele. Nebăutor de cafea, m-a invitat, totuşi, la o cafea şi mi-a împărtăşit un secret pe care m-a rugat să nu-l divulg " acela că îşi doreşte să revină acasă pentru o perioadă, timp în care să scrie cel de-al treilea album. Dar încă nu era decis, prins în concerte la Bucureşti şi turnee în toată România, îi vine mai greu să-şi adune gândurile pentru a pune pe hârtie cel de-al treilea album, pe care îl planifică. A revenit chiar la Chişinău cu soţia şi fiica şi au închiriat un apartament, în care vroia să-şi găsească liniştea şi să pregătească noul album, atât de aşteptat.
Săptămâna asta l-am contactat telefonic şi l-am găsit la Bucureşti. Era în drum, ca de obicei, alergând de la o televiziune la alta să dea interviuri şi lui nu-i place să refuze invitaţiile şi nici să-i pună pe cei care-l invită în situaţii penibile. Nu mai era melancolic, ci foarte-foarte ocupat. Mi-a spus că e iarăşi prins în concerte şi turnee, că s-a aruncat iarăşi în iureşul vieţii de artist "pe val" dar că, pe la Paşte sau, cel mai sigur, pe la Paştele Blajinilor va reveni în Republica Moldova. Noul album este preconizat pentru luna septembrie a anului curent. Despre ce va fi? "Tot amintiri din copilărie! Cum altfel? Credeaţi că aţi auzit totul?" ne-a răspuns Pavel Stratan. Noi, ce să zicem? Îi ţinem strânşi pumnii şi suntem curioşi să aflăm ce nu ne-a spus încă Pavel Stratan.

Liliana Popuşoi, FLUX
.................
Pavel Stratan

Pavel Stratan a avut un an lung şi zbuciumat şi din acest motiv aşteaptă cu nerăbdare Crăciunul şi Revelionul. De Revelion Pavel va petrece la Bucureşti, pentru că este invitat să participe la câteva concerte, iar Crăciunul îl va petrece în Republica Moldova, alături de prieteni şi de familie. Pavel ne-a spus că abia aşteaptă să-şi revadă prietenii dragi şi familia şi că acesta va fi cadoul lui de Crăciun.
..........
2005-03-29·  61

ANDREI SAVA: Cei care au reuşit în muzică, cu acelaşi succes reuşeau şi în alte domenii


- Luăm în derâdere fenomenul de show-biz în Basarabia. Şi, totuşi, de aici au pornit O-Zone, care, în scurt timp au devenit un fenomen în lume. De aici a pornit Pavel Stratan, bănuit de propagarea subculturii la început, care a devenit o revelaţie în România, fiind citat asemeni clasic în viaţă de mari vedete ale momentului în România, dar şi de oameni care nu pot fi bănuiţi de incultură, cum ar fi Nicu Alifantis, spre exemplu. Tot de aici a pornit, spre Moscova şi, azi şi în Bucureşti, formaţia Gândul Mâţei, apoi Alternosfera.

........


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Citeva titluri din Vip (articolele sint accesibile doar membrilor platitori):

...

Fetita lui Razvan (National TV) nu maninca fara Cleopatra Stratan si Ghita
(anul xv, nr 49 (730), 5 - 11 decembrie 2006)

...

Cleo il lasape Ghita! Pavel Stratan opreste cariera fiicei sale
(anul xv, nr 45 (726), 7 - 13 noiembrie 2006)

...

Postalionul Cleo Stratan, gaselnita de marketing
(anul xv, nr 43 (724), 24 - 30 octombrie 2006)

...

Serban Huidu vrea o fetita. Fiica lui Stratan i-a trezit simturile paterne!
(anul xv, nr 35 (716), 29 august - 4 septembrie 2006)

...

Ce distractie pe plaja !
(anul xiv, nr 33 (662), 16 - 22 august 2005)

Vara si-a intrat deplin in drepturi. Si cum temperaturile ridicate sint „tratate“ de orice vedeta care se respecta cu o baie in Marea Neagra, actiunea s-a mutat la mare. Din mijlocul ei nu aveam cum sa lipsim. Asa cum v-am obisnuit in ultimii ani, echipele „VIP“ bat Litoralul in lung si in lat, pentru a va tine la curent cu tot ce misca in viata ve...

Pavel Stratan si-a pierdut fetita in „Mall“
(anul xiv, nr 25 (654), 21 - 28iunie 2005)

...

Raliul Auto VIP Politica a batut presa la cai-putere
(anul xiv, nr 23 (652), 7 - 13 iunie 2005)

Cea de-a V-a editie a „Raliului Auto VIP“ s-a desfasurat duminica trecuta, pe o caldura toropitoare, asa cum ne-am obisnuit deja de anii trecuti. Pentru prima data startul a fost dat de doua fete: blondele Anne’s si Bianca Ionita, prezentatoarea de la National TV, care a si concurat si a ajuns in finala categoriei sub 2000 cm cubi cu noua ei Dacie ...

Humulestiul mileniului trei este la Niscani. Pavel Stratan „isi bea“ inspiratia peste Prut
(anul xiv, nr 17 (646), 26 aprilie - 2 mai 2005)

...

Il vrei pe Stratan? Cauta-te de bani!
(anul xiv, nr 11 (640), 15 - 21 martie 2005)

...


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Concert pentru tine
       
    PAVEL STRATAN

Marti, 22 noiembrie 2005, cu incepere de la ora 19.30, va avea loc la Sala Palatului un concert de mare anvergura sustinut de PAVEL STRATAN.

Acest concert se desfasoara cu ocazia lansarii oficiale a celui de-al treilea album al solistului, Amintiri din copilarie vol. III, editat de CAT MUSIC. Albumul contine 12 piese, in care povestea eroilor din albumele precedente continua: Du-du, Armata, Tatal meu, Nunta, Copacul vietii si altele interpretate in aceeasi maniera care l-a facut celebru!

Amintiri din copilarie ?! Este momentul sa descoperiti daca exista vreo legatura intre inegalabilul Ion Creanga si acest povestitor al vremurilor noastre! Ceva in plus fata de dulcele grai moldovenesc si felul in care toate piesele iti ramin lipite de suflet ?! Pavel Stratan se afla la cel de-al treilea volum din povestea vietii sale pe note muzicale: un altfel de folk, sonoritati vesele din Basarabia imbinate cu succes cu romantism bine ascuns sub versuri pline de umor.

Pavel Stratan va sustine acest concert alaturi de Platonic Band, formula deja consacrata cand e vorba de evenimente speciale, de anvergura! Cei pentru care muzica lui Pavel Stratan inseamna cu adevarat ceva, vor raspunde negresit Prezent! la apel! Biletele se gasesc la Sala Palatului si magazinul MUZICA.


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
atiana CORAI
Masa de Revelion… cu gust preelectoral
3 ianuarie 2005

    [...]

Oficial, pentru moldoveni, Revelionul 2005 a insemnat doar trei zile de weekend, dar neoficial, trecerea dintr-un an in altul dureaza de cel putin doua saptamini. Este un bun prilej de a face bilanturi, de a croi fel de fel de topuri, cu si fara premii, de a rosti toasturi, de a face prognoze sau, pur si simplu, de a pune tara la cale.


De Revelion cu… Pavel Stratan, Voronin, Rosca si Urechean

Dupa sarmale, vin rosu, vodka si koniak, la moldoveni se serveste neaparat si cite o portie de politica nationala si internationala.

[...]Atmosfera s-a incins intr-atit, incit nici Pavel Stratan nu reusea sa le readuca cinstitilor meseni dispozitia de sarbatoare cu slagarul sau "Eu beu". Situatia iesise de sub control, sagetile electorale erau pe cale sa faca victime inainte de a se fi dat gongul de incepere oficiala a campaniei


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
"Ştiu că dacă cineva mi-a bătut la uşă, e un om bun "

(P.S.-dintr-un interviu cu L.Popusoi)


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Pavel Stratan - alte “amintiri din copilarie”
M. Andrei

Motto: “Cu cat mai mult mai putin ramane, cu atat putin e tot mai mult”
Pavel Stratan a revenit in circuitul muzical romanesc cu un nou album - al treilea din seria “Amintirilor din copilarie”. Un disc de autor, sa-i spunem, tinand cont ca basarabeanul care s-a impus pe piata cu “Eu beu” semneaza aici textele si se ocupa si de muzica si de orchestratie. Cuprinzand 12 piese, “Amintiri din copilarie - vol. 3” a aparut la Cat Music, cu sprijinul Radio 21 si ramane pe linia precedentelor doua ca motive muzicale. Chiar daca nu pare sa aiba un megahit de tipul celui amintit mai sus, albumul se constituie intr-o prezenta binevenita, mult peste media “cantautorilor” romani de genul M. Moga, care ar avea ce sa invete ca sensibilitate si inspiratie - macar lirica - de la Stratan cel nascut acum 35 de ani in Niscani - Republica Moldova. Dar, bine, cu sensibilitatea si inspiratia de obicei te nasti, deci... Comparat si el adeseori cu marele Vladimir Vasotki, Pavel Stratan este de fapt un talent original, care reuseste sa imbine traditia ruseasca si farmecul folclorului romanesc sub aparenta unor piese de pahar si inima albastra. Cei pe care-i simte aproape muzicianul - si carora le dedica, multumindu-le, acest disc - sunt sotia Rodica si fiica lor, Cleopatra, Dan Popi - de la Cat Music, Viorel Tiganas - colaborator la partea orchestrala, Viorica Chirnoaga - managerul cantaretului si nu in ultimul rand cei de la Casa de Productie Trimedial Music din Chisinau. “Multi canta pentru toti, eu cant pentru fiecare”, afirma Stratan, care se intoarce prin piesele sale la viata rurala, la tema tatalui, a fericirii, calatoriei, la realitati precum banii, armata, scoala, birtul; la fenomene si sentimente (de)sacralizate: nunta, fericirea, timpul (“copacul vietii”). “Du-du”, prima piesa din album este o continuare la alt nivel a lui “Eu beu”, ironica si cu sanse mari sa ajunga hit: “Ori c-am baut peste masura/ ori poate n-am baut de-ajuns”. Glumet este cantautorul si in piesa 2, “Armata”, unde aceeasi “bautura” este leitmotiv - dar alcoolul este doar un pretext tematic la Stratan pentru lucruri mult mai profunde, iar umorul sau are mereu ceva trist, ca al clovnilor ori menestrelilor. “Tatal meu” (piesa 3) se leaga de piesa 6, “Mama” - si, cum bine spune folkistul, de parinti mai intai ii era frica, apoi i-a fost rusine iar acum ii este doar dor. Sunt anumite stari in viata pe care le percepem tardiv, le intelegem cand cumva e prea tarziu - “fericirea” (piesa 4) e una dintre ele: “atat de putin ne trebuie pentru o fericire noua, da’ cat de mult ne trebu’ sa-ntelegem asa lucru sfant!”. O amintire tragicomica din copilarie este despre furtul banilor tatei (piesa 5), alta despre “spargerea” vinului din beci (“Vasile, toarna” - piesa 7), ori despre prima zi de scoala. Tot tatal “nervos” este personajul din “Cureaua” - piesa 10 - cand fiul se intoarce acasa beat. O piesa mai “erotica” este “Liza” (9), cu un hatru inceput a la Toparceanu: “Odata i-a placut lu’ Liza de-un barbat. Barbatu-i Ghita. Da. Da’ Ghita-i insurat”. De la calcatul stramb al fetei pana la maritatul alteia in sat e un pas: “Canta, lautare, tare” ar fi refrenul preferat al celor care-si petrec viata intre camp si carciuma, celebrand atat Marea Trecere cat si Nunta (piesa 11, si ea un potential hit!). Ultima melodie din acest album al unui Creanga postmodern, este si cea mai filosofica (desi in fiecare piesa exista samburi de intelepciune populara): “Traim azi prima zi din restul vietii noastre” poate insemna si un nou inceput. Dupa ce pare ca a epuizat registrul in aceste trei albume unde maturul se joaca de-a copilaria, il asteptam pe Pavel Stratan cu unul al maturitatii sale depline artistice (similar cu ceea ce a venit in 2005 Chilian prin “Poruncile” sale). Pana atunci, merita sa ascultati acest VOLUM 3 al unor basme cu sare si piper, care farmeca in concert sali pline. Stratan are deja publicul lui si e normal pentru ca este un ARTIST ce a simtit ca “in viata nu sunt lucruri de care trebuie sa te temi ci lucruri pe care trebuie sa le intelegi”.

Cronica romana

diverse articole pavel stratan alte din “cu cat mai mult mai putin ramane, atat putin tot mai

16.3KB


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Am descoperit ceva foarte interesant pe net!
Un proiect didactic pentru ora de dirigentie al unui profesor din Valea Moldovei, Suceava.
Prof. Feodorovici Mihai
Va prezint citeva fragmente:

Motto:


     “ Menirea sfântă a muzicii este să stingă urile , să potolească patimile şi să apropie inimile într-o caldă înfrăţire , aşa precum a înţeles-o măreaţa antichitate, creând mitul lui Orfeu”
(George Enescu)


1.    Data:
2.    Clasa: a VII-a A
3.    Obiectul: dirigenţie
4.    Componenta educativă: Educaţia pentru valori
5.     Subcomponenta: Educaţia pentru receptarea valorilor culturale ( Educaţia prin şi pentru cultură şi civilizaţie).
6.    Tema: Educaţie muzicală – TOATA LECŢIA SE VA DESFAŞURA PE FOND MUZICAL  - CONDIŢIE DA BAZA A REUŞITEI TEMEI
7.    Pretext: „ Îţi aduci aminte când, le făceam la mâţe vânt”
8.    Obiective:
        - conturarea genurilor şi formelor muzicale;
        - identificarea dimensiunilor şi conturului muzicii româneşti;
        - receptarea muzicii ca stare de spirit;
        - descoperirea muzicii ca „un zbor al poeziei”;
        - dezvoltarea culturii muzicale;
        - destrămarea ideilor preconcepute referitoare la muzică;
        - înţelegerea maximei „ Despre gusturi nu se discută”.
9.  Loc de desfăşurare: sala de clasă
10. Mod de desfăşurare: frontal, individual
11. Timp de desfăşurare: 50 minute
12. Metode şi procedee: dialogul, explicaţia, studiul de caz, jocul didactic
13. Mijloace didactice: aparatură audio – calculator, CD – player, colecţii de CD , casete , fişe de lucru, creioane colorate, mape
14. Diriginte: Fedorovici Mihai


Argument:

De ce educaţie muzicală?
    Sunt întrebat deseori de către elevi:
        -  Domnule profesor, aveţi CD –uri cu muzică ?
        -  Am ! le răspund.
        -  Ce fel de muzică ? mă întrebă ei.
        -  De toate genurile!
        -  Dar manele aveţi?
La această întrebare rămân un pic descumpănit. Nu ştiu ce să le răspund. Am, dar nu vreau să le dau.  Şi răspund:
        -  Nu am!
    Unii îmi spun ceva de genul:
        -  Cum puteţi spune că aveţi muzică, dacă nu aveţi manele?
Am înţeles ce înseamnă muzica de fapt pentru ei. E normal să însemne şi manele, dar e prea puţin. Şi m-am gândit la o astfel de temă. Mi-am propus să-i fac să înţeleagă că muzica înseamnă mult mai mult.

De ce un pretext?

    M-am gândit să mă folosesc de o muzică apropiată vârstei lor pentru a-i apropia de mai multe genuri muzicale, pentru a-i putea determina să asculte şi altceva, altceva ce n-au descoperit încă dar pot fi ajutaţi să o facă.  Să descopere muzica şi poate pe ei înşişi. Să înveţe să asculte muzica cu urechea dar şi cu mintea şi cu sufletul.
   

Am încercat să ţin cont de următoarele criterii în realizarea temei:
        - accesibilitatea lecţiei;
        - interactivitatea lecţiei;
        - reliefarea valorii muzicii româneşti prin exemple;
        - diversitatea valorică a muzicii;
        - mesajul afectiv şi ideatic al muzicii;
        - exprimarea prin muzică a fiinţei şi nefiinţei

Criterii de selecţie a temelor muzicale:
        - diversitatea genurilor muzicale;
        - reprezentativitatea  muzicii alese specifice genului;
        - diversitatea mesajului transmis prin muzică;
        - mesajul muzical de la simplu la filozofie;
        - modul de exprimare a mesajului; 

.........................
b) Propunerile propriu –zise pentru lecţie:

1.    Pavel Stratan  - „ Copilăria” , nr. 10 , albumul „ Amintiri din copilărie”
                                    ( 4 minute)
        - copilăria fiecăruia dintre noi

2.  Tudor Gheorghe – „ Cântec de leagăn” de George Lesnea,  nr. 7, albumul „Reîntoarcerea”
                                    ( 3 minute)
        - pruncie – grija părinţilor pentru prunc – „cât timp nu ştii lumea ce-i”

3. Stela Enache şi Florin Bogardo – „ Ani de liceu” ,nr. 1, albumul „ Ani de liceu”                                ( 4 minute)

        - adolescenţa –  un drum care începe să capete contur

4. Pavel Stratan  - „ Primul sărut” , nr. 4 , albumul „ Amintiri din copilărie”
                                    ( 4 minute)
        - sensibilitatea, emoţia primei iubiri
        „ ... eu le aud”

5. Florin Chilian – „Întoarce-te când dorm” ,nr.5 , albumul „ Iubi”
                                    ( 5 minute)
         - integrarea individului în sistem – sistemul social
        - constrângerile sistemului „ ...pune-ţi zgarda
                            Eşti deja pe drumul bun” şi reacţia individului, nevoia de ajutor – prieteni, familie etc.
......................................


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
cind gasesc si eu ceva nou...na, ca si-a schimbat site-ul adresa...


"Dar este si un prilej pentru cei mai mari de a se distra impreuna cu prietenii si cu ... Pavel Stratan, 1600. Pepe, 1300. Pro Consul, 1700. Ro-Mania, 700 ...


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Marius Moga - 40 % din muzica autohtonă
Articol de Gabriela Hurezean

(despre premiile MTV)
[...]Un alt artist netrucat (ca sensibilitate, talent, originalitate), Pavel Stratan, a încasat trofeul pentru albumul său "M-am născut de ziua mea."


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
Arhivă: Pendulul de la miezul nopţii (xx.02.06)  (de Andrei Vartic)
Vocea Basarabiei

[...]iar vorbele in dialect ale lui Pavel Stratan ("Copacul vietii" este un hit exceptional!), aplaudate pana la frenezie mai ales in Romania, demonstreaza ca dreptul Basarabiei de a se reuni cu Romania nu mai depinde de vointa sparietilor politicieni care s-au nascut si pe malul Dambovietei, si pe cel al Bacului dupa anul de gratie 1989.


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
O sa va suparati pe mine ca pun acest fragment... ...scris de un barbat invidios... ...dar, traim intr-o tara libera...si nu toti ochii vad la fel...
(de fapt e un truc, o provocare pentru Pavel...poate asa iese la lumina... ...Cred c-o s-o-ncasez... ...de la voi, desigur...   Si parca a mai disparut cineva..."Taticu'" Flaviu... ca si el se supara cind punem articole "negativ-negativiste"... deci poate o s-apara!!!!!!!!)

Un oarecare Codrin, de pe un oarecare forum:

Mar 11, 2005 10:08
   
Concert transilvanean Pavel Stratan . La Filarmonica . cool
Sala imensa in balconul careia s-o lafait pe vremuri habsburga Maria Tereza si unde a dat o data din batz insusi Yehudi Menuhin .
Se imple pe jumatate , filmeaza secvente vreo trei televiziuni locale . Pare de bine .

Apare si Bruce Willis-ul nostru bastinas . Are gesturi de fecioara timida , incepe prin a-si cere scuze ca nu o putut veni la nu stiu ce concert anterior si promitand ca nu o sa se mai bazeze pe nime . Hm , stranie introducere - aproape razboinica . zambet sincer Incepe . Mai intai videoclipizata " Eu beu " . Apoi " M-am nascut de zyua mea " . Zice ca o sa se difuzeze si la asta videoclip . Scoate o glumitza semi-reusita ca trebuia de fapt deja sa iasa dar el l-o vazut numai cynd o intrat , de iesit inca nu . Poate la nopate ? .... " Poate peste noua luni , Pavlusha ! " se racneste din public - nu dzyc daca din directia mea . Spectatorii se hlizesc si mai tare . Cine o facut poanta umfla keptu' .

Intre piese zice ceva despre fiecare cyntec sau face glume . Desi de obicei eu unul sunt genul de spectator sceptic care daca da din palme de doua ori pe spectacol e mult , si rade greu , numai cynd le chica artistilor copertina in cap .... de data asta radem ambii compatrioti tare la fiecare poanta , aplaudam pana ne dor palmele , raspundem primii din cor daca el se adreseaza salii si suntem singurii care cantam impreuna cu el pentru ca ceielalti uneori de-abia dovedesc sa urmareasca sensul cuvintelor d-apu sa le mai si repete . Totul sa ajutam omul sa-i iasa show-ul .

Pe la mijloc se intrerupe si zice ca el e si scamator . Uuups ! Iar o sa faca schema cu franghiile . O face . Are noroc ca fata ce a invitat-o din public e sexy si impiedicata si amplifica momentul vesel , ashe ca trece si peste asta cu bine . ... Oricum eu zic ca se putea si fara . Eram totusi la Filarmonica . zambet sincer

Continua sa cante . Uneori renuta la boxe si yi da numai cu vocea si chitara . Precis in spate si la balcoane nu se mai aude nika , dar hey , cine i-o pus sa isi ia bilete in spate ? Bea mereu apa dupa fiecare canticel . Pana la sfarsit cred ca a dat gata vreo doua sticle . ... Adika , sper ca era apa ... zice ca in ciuda subiectelor tratate de versuri , s-a lasat de baut de cinci ani . zambet sincer

Termina intr-un final electrizant , cu rechemare pe scena si aplaudat sacadat-acompaniator in timpul ultimei melodii . La final fetele se ingramadesc pe el , incepe sa dea autografe . Observ uimit ca absolut toate sunt mai inalte ca el . Nu il mai vazusem niciodata pe jiu si chiar pe scena parea impresionant . De fapt e destul de mititel . Mitul cu Bruce Willis-ul moldav se destrama , dar ramane nestirbita admiratia pentru poetul si cantaciosul din el .
Luam si noi autograf la foc automat , yi spunem ca e bravo . Ne zambeste ca la oricare . Ei asta-i , n-o sa ne lansam amu in efuziuni concitadine . Plecam multumiti la modul cat se poate de obiectiv de seara petrecuta . Ne ajung la ureche si comentariile din jur la iesire . Toate sunt pozitive . Cineva se intreaba retoric de ce n-o fi cantat-o si pe aia cu cucu ...


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
EDITIE SPECIALA
După primirea discului de aur
Pavel Stratan şi-a lansat noul videoclip: «Du-Du»
Aparut in ziua de Duminica 26 Februarie 2006
Pavel Stratan şi-a lansat noul videoclip: «Du-Du» • În timpul filmărilor, Pavel a băut ceaiuri fierbinţi

Primul single de pe cel de-al treilea volum al “Amintirilor din copilărie” se intitulează “Du-Du” şi a fost lansat de curând. Filmările au fost conduse de Dragoş Buliga, care a regizat de altfel toate videoclipurile lui Pavel Stratan, şi s-au derulat în studiourile Kentauros. Deşi temperaturile au fost foarte scăzute, Pavel a reuşit să le facă faţă cu brio, datorită constituţiei sale puternice, dar şi a nenumăratelor ceaiuri fierbinţi pe care le-au băut. “Afară este foarte frig, iar eu am încercat să mă încălzesc numai cu ceaiuri şi nu am băut, aşa cum fac de obicei, în melodiile mele (râde!) Sper ca toate aceste sacrificii să merite şi să fie o mare plăcere pentru fanii mei să mă urmărească pe micile ecrane”, a declarat Pavel Stratan.
Fiind un videoclip de imagine, accentul s-a pus asupra vestimentaţiei abordate de artist (care în decursul filmărilor a schimbat exagerat de multe tricouri), dar şi asupra efectelor speciale aplicate în postproducţie. Aceste efecte de video-editare şi animaţie subliniază latura comică a piesei. “Am dorit să realizez ceva mai altfel decât videoclipurile care apar peste noapte pe piaţa muzicală. Am vrut să fie ceva haios, comic, pentru toate vârstele care să aibă un efect bine determinat: cel care se uită la acest videoclip să zâmbească şi să uite de grijile cotidiene ”, a mai declarat Stratan. Single-ul se anunţă a fi un succes cel puţin la fel de mare ca şi celelalte, iar pentru albumul “Amintiri din copilărie vol. 3”, Pavel Stratan, unul dintre cei mai populari artişti la ora actuală, a primit Dublul Disc de Aur din partea casei de discuri Cat Music, fapt ce atestă vânzări de peste 60.000 de unităţi. “M-am bucurat enorm de obţinerea acestui mare premiu şi le mulţumesc în primul rând fanilor mei, care m-au dorit în casele lor. Sper ca prin melodiile mele să le transmit o parte din fericirea şi modul meu de a trăi”, a spus artistul. Pentru perioada următoare, vedeta promite multe surprize fanilor. “La fel ca un actor fără scenă, niciun cântăreţ nu se poate mândri cu muzica sa dacă nu se bucură de admiraţia oamenilor. Sunt fericit că m-am născut de ziua mea şi de atunci am mare noroc în viaţă”, a conchis Pavel Stratan. (R. V., M. B.)

diverse articole editie speciala după primirea discului aurpavel stratan şi-a lansat noul

16.4KB


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Fan(atic)
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
(cred ca l-am mai pus, dar...)


Reacţii:
Când iese pe scenă, toată lumea începe să râdă: „Aista-i Pavel Stratan?”. După succesul cu „Eu beu”, publicul şi-a închipuit că el nu lasă paharul din mână şi că trebuie să iasă, clătinându-se, pe scenă sau să aibă ochii roşii de băutură. Multora li se pare că este altfel de om şi că cel care cântă despre pileală, este cel mai mare beţiv. Or, de patru ani, Pavel face taekwon-do şi culturism. În fiecare dimineaţă, între 8 şi 10, îl poţi găsi în sala de gimnastică. Credeţi că prin muşchii lui uriaşi circulă doar alcool?

Lacrimi:
Plânge foarte uşor. Dacă şi-a cântat cântecele de 100 de ori, de 99 de ori le-a plâns. Dacă s-ar produce într-un film şi ar fi trebuit să plângă, nu ar fi nevoie să i se picure ceva în ochi.

Idoli:
Eminescu: L-a influenţat iremediabil. Zice că: „Cel mai greu e să faci un lucru simplu”.
Vladimir Vâsoţki şi Viktor Ţoi: I-a ascultat, fidel, mai mulţi ani şi a rămas, pe totdeauna, admiratorul şi lor.

- Pavel, eşti un fel de Ion Creangă, numai că în muzică...
- Cred că da...
- Care a fost cea mai mare trăsnaie a ta din copilărie?
- În mahalaua noastră trăia o băbuţă, care strângea nuci şi le vindea. Împreună cu un nepot de-al ei, Nicu, prietenul meu, ne-am zis să-i dăm o mână de „ajutor”: am adunat un sac cu nuci şi i l-am vândut cu 25 copeici. Băbuţa ne-a rugat să-l urcăm în pod. Zis şi făcut. Noaptea, însă, am dat sacul jos şi i-am vândut din nou babei. Ne-a plăcut faza. Ea ne tot spunea să aducem nuci şi noi ne ţineam de „plimbat” sus-jos sacul. Într-o zi, baba, care număra nucile cu ochii, ne spune: „Măi băieţi, ia împrăştiaţi nucile celea din pod, să nu steie grămadă, ca să nu crăpe podul”...
- Şi când ţi-a venit ideea să-ţi cânţi năzbâtiile?
- Când am venit din armată. Simţeam că trebuie să calc pe un drum. După cum aţi observat, cântecele mele se bazează pe jocurile de cuvinte. Folosesc cuvinte asemănătoare, antonime, sinonime, calambururi... Poate se aseamănă cu stilul lui Vâsoţki... În fiecare cuvânt caut efect şi muzicalitate. Mă străduiesc să aleg cuvinte simple, care să se pronunţe uşor. Nu caut neapărat cuvinte frumoase. Când spun că „tata a schimbat la beci lăcata” – asta am în vedere.
- Jocurile de cuvinte sunt pasiunea ta?
- Da, un hobby. Le scriu de 20 de ani. Îmi place să adun toate expresiile, vorbele de duh, aforismele – „spune cine e prietenul tău şi am să-ţi spun cine e el”. Sau să contrapun cuvintele, să folosesc cacofonii (puţine), să repet acelaşi lucru: „tu vrei să se ducă ploaia ori să steie”, „te rog, nu mă ruga”, „încep de la început”. „M-am născut de ziua mea” este titlul unui cântec de-al meu şi un exemplu grăitor în acest sens. Când eram mici, fiecare se lăuda cu ziua în care s-a născut. Unul s-a născut de ziua lui Gagarin, altul – de-a nu ştiu cui. Când mi-a ajuns rândul, eu nu ştiam ce să răspund. Am zis ce mi-a venit pe limbă: „M-am născut de ziua mea”. Şi în „Când eram eu mititel” (chiar dacă e un cuvânt urât, pe care nu-l folosesc în viaţă - „lături”) se întâmplă acelaşi lucru: „nici de porci nu stam în lături/ le fierbeam lături”. Când citeşti, nu-ţi dai seama că e vorba de un joc de cuvinte......
Sau „cioara care zboară de-amu-n şiaun” – este o glumă nevinovată. Iar dacă adăugăm la cioara care zboară imaginaţia pe care o are un om cu două pahare de vin în cap...
- Muzica şi cuvintele se nasc odată. Dacă iei oricare piesă şi o citeşti, ţi se pare că ceva nu este în regulă. Pentru că un vers poate să fie dintr-un cuvânt, iar al doilea – din mai multe. Bunăoară, „tată-tată, asta-i prima dată” poate să rimeze în vers şi apoi peste două-trei rânduri....
- E firesc, ca fiecare muzică să-şi găsească ascultătorul, iar eu îmi cânt amintirile din copilărie... Eram conştient că fac o muzică ce nu va ajunge în vreun top.
- Românii n-au avut un Vâsoţki...
- A existat Florin Chilian şi piesa lui „Iubi” – ceva asemănător cu ceea ce fac eu. Dar nu a mai continuat să scrie....
- Ce s-ar întâmpla dacă ai cânta în româna literară?
- Eu nu cânt ce vorbesc astăzi, ci ceea ce vorbeam acum 30 de ani. Cred că nu poţi face un film în stilul anilor ‘60 cu maşini decapotabile ultramoderne din 2004... Nu e logic. Nu spun că nu pot cânta sau vorbi altfel. De ce cineva ar trebuie să mă închidă şi să nu-mi dea voie să gândesc liber? Aşa am vorbit în copilărie.
- Pentru mine, un cântec este ca un nou-născut, căruia mama îi verifică fiecare unghiuţă şi degeţel ca să fie totul la locul lui. Nu pun cuvinte aiurea şi nu fac muzică la kilogram: ori fac perfect, ori nu fac deloc. Deocamdată, nu mă gândesc despre ce să scriu, ci la materialul adunat. Când fac o strofă, recitesc caietele mele, dicţionarul meu de cuvinte, cap-coadă. Dacă nu se lipeşte, caut alt cuvânt, mai potrivit. Nu repet aproape nimic şi nici nu-mi place să copiez. Chiar şi cuvintele ironice prefer să le pun pe o muzică de jale.
- Nu toată lumea te agreează...
- Unii mi-au zis în faţă că nu mă plac. E şi normal: nu trebuie să faci pe plac la toată lumea. Asta-i reacţia când oamenii numai aud cântecele mele, nu şi le ascultă. Ele trebuie ascultate.


_______________________________________
"Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."

pus acum 17 ani
   
Pagini:  1 2 3 4 ... 5  

Mergi la