Fan(atic)
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10201
|
|
Pavel Stratan isi declara averea Eugen Istodor
Nu vede lucrurile urite si declara ca povestile despre betie nu au nimic autobiografic. In plus, nici nu crede ca este o vedeta.
Cit de prosti sint moldovenii?
Nu as putea sa dau niciodata raspunsul la asa ceva. Eu nu vad lucrurile urite. Pentru mine, toti oamenii sint buni.
Desi in piesele tale unii sint buni, altii rai.
In piesele mele, nu. Eu fac o ironie doar asupra bauturii. Cum au fost: prietenii, tata, i-am descris. Nu am personaje negative.
„Beu, beu, beu, beu“
Bautura nu falsifica omul?
Eu nu cint despre bautura. Eu fac o ironie. Eu singur sint un om care nu beau si nu stiu daca am baut vreodata.
Dar bautura e pomenita in piesele tale.
E doar ironie. Nu am spus nici un cuvint de rau de nimeni. Niciodata nu am spus si nu voi spune, chiar daca raul va aparea in fata, ochii mei n-o sa-l vada. Viata e prea scurta ca sa nu vezi atitea lucruri frumoase.
Ce lucruri urite vedem noi si tu le crezi frumoase?
Eu ma bucur de fiecare lucru. In jurul meu se intimpla numai lucruri frumoase. Poate eu nu le vad pe cele urite. Poate sint multi oameni rai in jur, dar eu nu-i vad. Si asta ma ajuta sa am o dispozitie buna. Asa vad ochii mei.
Dar e ciudat ceea ce spui. Ironia atunci la ce anume ajuta? De la ironie astepti indreptarea lucrurilor?
Eu nu fac explicatii la lucrurile pe care le creez, fiindca fiecare vers aparte e inteles aparte. Fiecare ascultator se regaseste in versuri cum vrea el. Daca as explica lucrurile din cintecele mele, ar incepe oamenii sa fie dezamagiti. Cel mai mult ma bucura ca, de cind am aparut eu pe piata cu ironia la bautura, nu s-au inmultit bautorii.
„Nu sint o vedeta“
Concertele, vinzarile-record de CD-uri nu ti-au sucit mintea?
Eu nu „am reusit“. Sa reusesti sa te schimbi - iata un efort. As vrea ca niciodata viata sa nu-i spuna sufletului meu ca sint o vedeta. Sint simplu, asa cum sint. Succesul nu m-a schimbat deloc.
Banii nu ti-au sucit mintea?
Nu. Niciodata. In jurul meu e normal sa se schimbe lucrurile. Dar sufletul a ramas acelasi. Nu s-a schimbat nimic. Vedeti, eu nu am lucrat cu proiecte... Eu am facut niste piese simple pentru sufletul meu. Eu vad succesul, dar nu vreau sa-l simt. Sint fericit ca lumea ma recunoaste, dar nu intr-atit incit sa mi se schimbe ceva in viata. Eu nu cred ca succesul mi-a luat-o inainte.
Ce vezi cind stai pe scena?
Nimic. Ma uit la toti, nu vad pe nimeni. La mine cuvintele sint legate unele de altele si, ca sa nu uit ceva, trebuie sa-mi imaginez ceea ce cint. Daca m-as uita concret la cineva, as pierde firul de mesaj. Emotiv ca mine nu e nimeni pe lumea asta. In cele peste 400 de concerte am simtit aceeasi emotie.
„Amintiri din copilarie“
Lumea copilariei tale a murit?
Da. Foarte multe s-au schimbat acum. Pe copiii de azi nu-i poti rupe de la computer, de pe Internet. Noi nu aveam nimic. Ma bucuram de orice, fiindca nu era nimic.
Fericirea?
Azi omul se bucura de altceva. Eu o lansez pe fiica mea Cleopatra. Ea are o piesa: „Stam toata viata la monitoare, avem toata lumea la picioare, dar nu stim ce se-ntimpla dupa geam, acolo unde pe o frunza buburuza cu buburuzul discuta.“
Ce te-a apucat cu Zale?
Nimic nu m-a apucat. Hip-hopul mi-a placut de cind s-a nascut hip-hopul si de cind m-am nascut eu. De mult voiam sa fac hip-hop. Managerul meu stia de asta si intimplarea a fost sa ma intilnesc cu Raku, Yolo si Christu.
Partenerii de proiect ai lui Stratan, Raku, Yolo si Christu, de la Zale, cred in protest si vorbesc „pe bune“ despre injustitie.
Cit de rai sinteti?
Ca orice om. Ideea e sa ajungem baieti buni pina la urma.
Hip-hopul presupune protestul.
Vrem sa impartasim pur si simplu idei.
Idei sau nemultumiri?
E o stampila cu nemultumirile. Ne multumim cu ce avem. Orice am face, tot in lumea asta traim.
Protestul pozitiv
Fatalism?
Optimism aspirant. Dumnezeu schimba totul. Inca o chestie. Ai spus ca hip-hopul protesteaza si hiphopistii sint rai. Sint echivalente pentru tine?
Se aduna intre ele.
Protestatarii nu sint rai toti si cei rai nu protesteaza neaparat. Cind protestezi fata de unele nedreptati esti bun, nu rau.
Protestul inseamna o incrincenare.
Dar nu inseamna raul. E o explozie de energie pozitiva.
Hip-hopul a cam imbatrinit
De ce hip-hopul?
Le-am incercat pe toate. Am ramas la asta datorita stilului de muzica.
E monoton, e acelasi.
Nu e acelasi. Serios, nu este. Generatiile trecute spuneau la fel despre folk, pop, rock. In hip-hop conteaza cum dai cursivitate versurilor. Sint detalii de stil si de senzatie. La toate astea se adauga mesajul. E, ca sa le legi pe toate astea nu e usor. Dovada? Noi, ca miscare, acum sintem in pana. Unul care „sa rupa capatinile“, dintre cei tineri, nu prea este. Astia care sintem, sintem din ‘92-‘93.
Hip-hopul e rentabil.
De citiva ani e acceptat ca moda pe televiziuni. Mai mult, unii care nu au nici o baza in hip-hop se imbraca, se poarta hip-hop. Sint multi care preiau elemente de hip-hop si le baga in alta muzica, dar fara sa iubeasca hip-hopul, si atunci il strica. Publicul ii simte.
Fara bipuri
De ce nu aveti cuvinte cu bipuri? Bipul da audienta.
E, mai avem putine cuvinte grele. Noi nu vrem asa. Ce se-ntimpla? Noi nu vrem popularitate asa. De multe ori cind imi scapa o injuratura, eu ma simt rau. Cei care gasesc senzatie in asta in copilarie nu au injurat destul.
Dar cind se umple hiphopperul american de masini, lanturi, case si cinta tot proteste sociale?
Toata problema asta vine din faptul ca aceia care promoveaza chestia asta au fost foarte saraci. Transmitindu-si problemele, le-au crescut teancurile cu bani si atunci nu mai puteau vorbi despre fix aceleasi lucruri.
De ce „Declaratie de avere“?
Simplu. Pai, politicienii au declaratii de avere. Si a venit cineva cu ideea ca toti sa ne facem. Noi ne-am facut-o inaintea tuturor.
Stinga, in varianta „pe sleau“
Cum sint romanii?
De doua feluri: romanii care se uita la televizor si devin emancipati si romanii care arata conservatori, se uita la televizor, dar dupa ce dau cu sapa toata ziua, nu mai au timp de blanite sau nu stiu ce... se uita la televizor, dar nu inteleg nimic, ramin intr-un stadiu in care trebuie sa se lupte cu viata lor.
Complet paraleli?
Ei isi inteleg sau nu reciproc realitatile, dar sint interdependenti. Ca sa mearga primii, ca primii sa aiba coloana oficiala cu sase BMW-uri si sapte bodyguarzi, statul aduna bir de la cei din realitatea cealalta. Categoria „la sapa“ are nevoie de aia cu blanita. Sint oameni care nu inteleg si oameni care inteleg ca aia nu inteleg.
Versuri din „Declaratia de avere“
„Am o teava prin care am acces la apa.
Declaratia mea d-avere (- da, vere! -) asa vrea sa-nceapa.
Am un damf ramas in nas de la mirosul de teapa (demn),
De glasul unui sus pus adus de-un bus de la sapa (de lemn).
Am buzunare prin care cineva o ia in joaca,
Parca finantele-s, ca la o icra ma cam freaca.
Am de la un prieten o vorba de mosneag:
«Cum ar fi ba, sa traim cu totii in vileag?».
Cu diplome, diplomat mi-au fost inchise, constat, usi.
Ca nu eram din neam de baiat din stat.
Instrainat de sistem am invatat sa razbat,
Traind din mila Domnului, in casa tatalui dat.
Am rime cu cimbru, filate de hoti ca timbru’,
Da-i las sa ia, c-am un clasor si «Capu’ de zimbru».
Am plamini cu aer de doua show-uri in fire,
Care ma tin o noapte-ntreaga daca la mica ma-ncaier.
Am computer luat cu banii strinsi pentru scuter,
si-am sa pot concepe fatul numai la ma-sa-n uter.
Am un tricou ECKO - logic ca da bine-n poza
si stofa de economist fiindca lucrez la veioza’’.
_______________________________________ "Da' daca gardul se termina nu stiu ce-am sa fac..."
|
|